Nešto ovako mogu samo Sarajevo i Željezničar: Vječiti derbi na Koševu donosi rekord Premijer lige?

Okršaj starih rivala

Nešto ovako mogu samo Sarajevo i Željezničar: Vječiti derbi na Koševu donosi rekord Premijer lige?

Admin Čaušević

Najveća utakmica bh. fudbala, prva ove sezone, igra se od 20:30 na stadionu Asim Ferhatović Hase. Sarajevo će biti domaćin Željezničaru, u istinskom spektaklu, barem na tribinama. 

Utakmice Sarajeva i Željezničar su tradicionalno najgledanije u Premijer ligi što i nije iznenađenje s obzirom da se radi o najvećim i najpopularnijim klubovima naše zemlje. 

Međutim, odavno za jedan vječiti derbi nije vladao takav interes kao što je to slučaj za večerašnji duel na popularnom Koševu. 

Iz Sarajeva su u prodaju pustili 22.000 ulaznica. Interes je ogroman, prodaja ulaznica do dana utakmice je išla odlično te se očekuje minimalno 20 hiljada na tribinama.

Navijačima Željezničara je pripalo 3.000 ulaznica na južnoj tribini koja je već rasprodata, dok će sigurno i ljubitelji bordo boje ispuniti preostale tri tribine. 

Ukoliko posjeta bude veća od 20.000 gledatelja to će biti novi rekord Premijer lige kada je u pitanju posjeta, barem u posljednjih nekoliko sezona. 

Oglasi

Što se tiče same utakmice, jasno je da favorita nema, iako se mora priznati da je Sarajevo u mnogim segmentima u prednosti u odnosu na svog ljutog rivala.

Izabranici Simona Rožmana su u boljoj formi, Slovenac ima kvalitetniji igrački roster, a zbog igranja na domaćem terenu imat će i odličnu podršku.

"Apsolutno želimo igrati kao i do sada, želimo se prezentirati na način da ljudi vide na neke stvari i da se sretni i veseli vraćaju kući. Željezničar ima dosta iskusnu ekipu, u biti ne očekujem otvoren meč, brinemo se o sebi, puno učimo svaki dan i ovih dana je baš super atmosfera, odlično se radi, igrači to osjećaju te sve ide u smjeru u kojem želimo", rekao je Rožman u najavi utakmice te dodao:

Već ste navikli kako mi igramo, želimo biti dominantni u svakoj minuti utakmice i imati nadzor u svemu što se dešava. Želimo biti agresivni i igrati visoko gore te sadržaj približiti onome što nas čeka u Evropi. Fizički se dižemo, općenito ono što smo rekli je naš model igre i nema veze ko je sa druge strane."

Sa druge strane Željezničar se vratio u život pobjedom protiv Širokog Brijega te se lakše diše uoči derbija. Pozitivna stvar za Nermina Bašića je i povratak "mozga ekipa" Nedima Mekića.

Utakmicu će suditi kontroverzni Miloš Gigović

"Znamo svi koliko je Sarajevo uložilo posljednje dvije godine i moram biti objektivan, prave dobre stvari, poredali su klub dobro, doveli su slovenskog trenera, smatram da je kvalitetan i čovjek i trener, imali smo dosta susreta, veoma mi je drago što je takav trener stigao u BiH."

"Mislim da ako gledamo sve te stvari, ulaganje, novac i sve, oni su dali jedan gol više od Željezničara, nije sve u parama, ima nešto drugo što odlučuje. Po nekim stvarima, igri na Koševu jesu favoriti, ali želimo biti hrabri i odvažni te doći do pobjede da se priključimo gornjem dijelu tabele. Imamo želju i znamo da možemo", poručio je Bašić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovo će biti jubilarani 150. gradski derbi, a do sada je u međusobnim duelima uspješniji Željezničar. Plavi imaju 46 pobjeda, dok je Sarajevo slavilo u dvije utakmice manje. U čak 59 navrata mečevi su okončani remijem.

Susret će suditi Miloš Gigović. Za nadati se da će tokom i nakon utakmice fokus biti na fudbalu, a ne na sudijskim odlukama kao što je nažalost običaj u Premijer ligi.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

velez mo
Sretno Braco Pitari,Nestajte dok i dobro NENAPUNITE.JAKOOOOOOO
4 1
Ajax11
3:1 Sarajevo
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti