Nestvaran životni put: Od beskućnika i konobara sa 19 godina do reprezentacije sa 26
(Foto: EPA)

Mings je imao teške trenutke

Nestvaran životni put: Od beskućnika i konobara sa 19 godina do reprezentacije sa 26

Midhat Šljivak

Životne priče mnogih fudbalera su zaista izuzetne.

Dosta njih je prošlo kroz trnje i kamenje kako bi došli tu gdje jesu, a posebno je inspirativna priča novog reprezentativca Engleske Tyronea Mingsa.

Ovaj 26-godišnjak je dobio poziv Garetha Southgatea za utakmice protiv Bugarske i Kosova, a štoper Aston Ville iza sebe ima zaista burnu prošlost.

Sa majkom i tri sestre je bio beskućnik. Živjeli su godinu dana na ulici, ali je kao dječak pokušavao da se probije u svijetu fudbala.

"Završili smo na ulici. Živjeli smo kod jednog čovjeka i jednog dana smo samo morali da odemo. Dobro se sjećam, kupali smo se u lokalnim dobrotvornim ustanovama. Bilo je grozno. Dugo smo ostali u jednom skloništu, a kada ste još dijete, to iskustvo je grozno", istakao je Mings.

View this post on Instagram

Thankful for these blessings! The woman behind everything for me 🙌🏽❤ #mum

A post shared by (@tyronemings) on

Međutim, smatrali su mnogi da nema talenta. Otpušten je iz Southamptona sa 15 godina, nisu mu šansu dali Cardiff, Portsmouth i Bristol City.

Potom je otišao u niželigaškim timovima. Chippenham Town je bio tim za koji je igrao sa 19 godina, a radio je kao konobar za 45 funti nedjeljno.

"Bilo je mnogo trenutaka kada sam se zapitao, je li to-to? Je li ovo najdalje što ću dogurati? Bilo je trenutaka kada se više nisam mogao vidjeti u fudbalu".

Ipak, sreća mu se nasmiješila 2012. godine. Bivši defanzivac Ipswicha Russell Osman vidio je Mingsa i preporučio ga je menadžeru tima Micku McCartyhju.

Oduševio je i dobio je ugovor. Igrao je tri godine u ovom timu, da bi 2015. godine prešao u Bournemouth za osam miliona funti.

View this post on Instagram

Really enjoyed the first couple days training with @england 🙌🏽🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

A post shared by (@tyronemings) on

Međutim, uslijedio je novi šok. Potrgao je ligamente koljena i godinu dana je proveo van terena. Ni to ga nije sputalo, pa je usprkos brojim poteškoćama u Bournemouthu napravio odličan transfer.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Prvo je šest mjeseci proveo na posudbi u Aston Villi, da bi ga ovaj tim otkupio ovog ljeta u transferu vrijednom 25 miliona funti.

Odličnim igrama na početku sezone zaslužio je i poziv u reprezentaciju Engleske, te je njegova nevjerovatna priča dobila krunu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi