Nevjerovatna BiH

Kapa dole momci za partiju protiv Hrvatske

Nevjerovatna BiH

Ne vjerujem da postoji ijedna ekipa u svijetu sporta, koja u samo dva dana može prikazati dva potpuno različita lica kao što ih je naša košarkaška selekcija ponudila u susretima protiv Finske i Hrvatske.

Ali, ovdje mislim na tim koji protiv Finaca izgleda kao jedna totalna ruševina, dok se u utakmici kao što je ova protiv Hrvatske izdiže u jedan stroj koji je naprosto nezaustavljiv. Takvu mašinu Hrvatska nije mogla zaustaviti, i ne samo to ta mašina Hrvatsku je pregazila.

Brzina i šut za tri, skoro 50%


U seciranju naše igre vratimo se još malo na utakmicu protiv Finske. Samo je jednu asistenciju zabilježio Domercant, a bio je naš najbolji igrač, koji je uz to ne rijetko trebao i organizovati naš napad a usput ga i razigrati. Ali, ta jedna asistencija nije plod njegove sebičnosti, već je to bio proizvod tromosti ekipe.

Brzina! Upravo zbog ubrzanja kretnji u današnjoj utakmici, kada je u pitanju napad, Vasiljević je upisao čak 7 asistencija. Loptu ne možeš dodati igračima koji se ne kreću već onima koji se otkrivaju.

A, otkrivali su se svi i nudili. Uz kvalitetnu rotaciju igrači se nisu hladili već su bili razigrani i željni dokazivanja. Tako smo imali Teletovića, pa je proradio Bajramović, potom i Đedović, nakon njih priključio se i Ikonić, a zadnji udarac protivniku koji je prosto bačen na konopac zadao je Domercant.

Zona je bila savršenstvo, koja je protivnika izbezumila. Jedan od najboljih centara na prvenstvu Tomić nije igrao trening simultanke kao na prijašnjim utakmicama. Kad god bi spustio loptu na zemlju bila je u opasnosti da je ne rastrgaju naši vanjski igrači. Pa kad bi lopta i bila vraćena na liniju tri poena, opet bi vanjski Hrvatske imali svog čuvara. Nevjerovatan, ali istinit je podatak da je Hrvatska u 26 minuti utakmice šutirala 17 trica za samo dva ubačaja. 4/24 je na kraju utakmice bila trica kod protivnika (16,7%). U našim redovima 13/29 ili 44,8 % uspješnosti.

Opet, sve to se desilo zbog naše brže igre na svakom dijelu terena. Pravovremeno reagovanje je proizvelo i zatvaranje reketa u pravom trenutku. Zato smo konačno parirali i u skoku, samo 36:34 za Hrvatsku jasan je pokazatelj naše dobre igre u ovom segmentu. 

Odsad u grupi želimo samo najjače

Kada budemo igrali neko sljedeće veliko takmičenje i ukoliko dobijemo jače protivnike, ne budimo sitničavi, izgleda da je to nama dobitna kombinacija.

Jer kako objasniti onakvu pospanost i malodušnost u susretu protiv Finske i ovakvu školu košarke kao protiv Hrvatske. Sada zamislite da smo pobijedili u jučerašnjoj utakmici. Da, imali bi omjer 3/1 pobjeda i poraza i već sad bi bili u drugom krugu. Ovako, treba nam pobjeda protiv Makedonije, mada u nekim ludim kombinacijama možemo i sa dvije pobjede dalje.

Šta se događalo u taboru naše selekcije u satima između Finske i Hrvatske, to je već tema za vrhunske psihologe.

Pobjeda kao melem na ranu bh. košarke


Još je nešto veoma bitno u ovoj pobjedi. U trenutku kada u našim dvoranama gledaoca ima koliko prstiju na rukama, u godinama kada nam klubovi grcaju u dugovima i kada se gase, kada nam finale košarkaškog prvenstva igraju dva tima koji tih dana nude samo jednog igrača koji može igrati za našu reprezentaciju i kada nam u timovima može igrati bezbroj igrača sa stranim pasošima, ova pobjeda znači da možemo i da moramo, pa čak i u ovoj situaciji.

Jer, u narednim danima lijepo je hodati uzdignute glave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.