N/FSBiH se oglasio povodom optužbi iz Širokog Brijega

Saopštenje za javnost

N/FSBiH se oglasio povodom optužbi iz Širokog Brijega

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na službenoj stranici oglasio se povodom nezadovoljstva Širokog Brijega suđenjem u utakmici 20. kola Premijer lige protiv Zrinjskog. 

Saopštenje krovne kuće bh. nogometa prenosimo u cijelosti i bez korekcija:

"Izvanredna nogometna predstava, jedna od najboljih u premijerligaškim takmičenjima do sada, pretvorena je u svoju suprotnost zahvaljujući tendencioznom  stavu NK 'Široki Brijeg', koji je i ovaj put razloge za sportski neuspjeh potražio u suđenju, optužujući bez bilo kakvih argumenata predsjednika Elvedina Begića, potpredsjednika Ivana Beusa, kao i članove sudijske organizacije Salema Prolića, Ibrahima Hasanbegovića i Berislava Markotića. Posebno je nerazumljivo  i indikativno da se u kontekst utakmice dovode Predsjednik i Potpredsjednik , koji s tim nemaju apsolutno bilo kakve veze, osim što se kvalifikuju kao 'dežurni krivci' za sve probleme.

Činjenica je da je predmetna  utakmica igrana na teškom terenu,  ali i da su, uprkos tome,  igrači pružili maksimum, a da je sudija  dosudio kaznene udarce  i za jednu i za drugu ekipu. Tempo utakmice bio je takav da nikako nije mogla biti režirana,  čak i da ju je neko htio režirati. Niko ne spori da su moguće sudijske greške, jer se dešavaju i na najvećim svjetskim i evropskim takmičenjima, od Svjetskog prvenstva do UEFA Lige prvaka. Bilo ih je i ranije, kada se NK 'Široki Brijeg' nije oglašavao, jer su bile na štetu protivničkih ekipa.

Komitet za suđenje NS/FS BiH  je nadležan da analizira i tretira svaku grešku, nepristrasno i bez uticaja rukovodstva Saveza. Svaki klub,  ako želi regularnost BHT Premijer lige, pa i NK 'Široki Brijeg', mora uvažavati samostalnost sudačke organizacije i njene procjene.  Funkcioneri NS/FS BiH ne sude, ne  izvode penale, niti odlučuju o ishodu utakmice. O tome odlučuju nogometaši na terenu. 

Nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti,  Komitet za suđenje NS/FS BiH će utvrditi konačno mišljenje o suđenju na navedenoj utakmici i o tome informisati javnost.  To je jedini teren na kojem se ova 'administrativna' utakmica treba igrati.

Svjesni situacije i rizika koje donosi skraćenje lige u tekućoj sezoni, NS/FS BiH neće podleći metodama pritiska bilo kojeg kluba. Naprotiv, za sve neopravdane, neosnovane optužbe biće pokrenuti disciplinski postupci protiv klubova i odgovornih lica. Oni će morati da dokažu svoje tvrdnje koje se u pravilu, kao i u ovom slučaju, zasnivaju na proizvoljnim opservacijama i insinuacijama, a sa ciljem traženja alibija za vlastite slabosti na račun svjesnog podrivanja digniteta NS/FS BiH i njegovog rukovodstva", stoji na kraju saopštenja. 

NSBiH je reagovao na saopštenje NK Široki Brijeg, kojeg vam također prenosimo u cijelosti.

Tražimo žuran sastanak s predstavnicima NS BiH i predstavnicima klubova iz Premier lige BiH kako bismo otvoreno raspravili o neodrživoj situaciji u b-h nogometu i donijeli kvalitetne zaključke kojima bismo, nadamo se, spasili od propasti ovdašnji nogomet. Pojedini nogometni čelnici, ili bolje kazati nogometne štetočine, ne haju ni za što drugo nego za osobni interes i interes manje privilegirane skupine ljudi i klubova, čime ne samo da su doveli u pitanje regularnost natjecanja i samu smisao lige, nego su počinili nedjela s kaznenim obilježjem.

Navodi iz priopćenja za javnost Nogometnog kluba Široki Brijeg nakon utakmice sa Zrinjskim najbolju su potvrdu doživjeli na sjednici sudačkog povjerenstva NS BiH. Ako je bilo i trunki sumnje u režiju od strane suca Irfana Peljte i njegovih nalogodavaca, onda su one pukle kao mjehur od sapunice prolaznom ocjenom koju je za odrađeni prljavi posao na štetu Širokog Brijega dobio sarajevski djelitelj nepravde.  Kriminalna hobotnica u sudačkoj organizaciji na čelu sa Salemom Prolićem, Ibrom Hasanbegovićem i Berislavom Markotićem, uz potporu Ivana Beusa i Dine Begića, potrudila se svojski i ovoga puta „pokriti“ Peljtinu izvedbu. I to kako? Na sjednici na kojoj je analizirano suđenje na utakmici Široki Brijeg – Zrinjski prikazan je samo prijeporni detalj kada je Peljto dosudio kazneni udarac za Zrinjski, ali je „zamračen“ detalj kada je naš igrač Pandža očito povučen za majicu i kada Peljto nije pokazao na bijelu točku za Široki Brijeg. A, morao je, potvrdili su to svi neovisni sudački eksperti koji su vidjeli snimku priloženu uz naše prethodno priopćenje. 

No, ponašanje Peljtinih nalogodavaca i zaštitnika nas zapravo i ne čudi, jer da su sankcionirali krađu na štetu Širokog Brijega praktično bi priznali organiziranu režiju sramnih događanja na Pecari. Ovako su samo Pilatovski „oprali ruke“ pred javnošću, a zapravo su legalizirali sudačku krađu i nastavili s realizacijom plana onemogućavanjua postizanja europskih rezultata, a u konačnici i potpunog uništenja Nogometnog kluba Široki Brijeg, „krojeći“ tablicu Premier lige BiH već godinama na štetu našega kluba.  Lani smo na najdrskiji način eliminirani iz Europe u zadnjem kolu na Pecari protiv (opet!) Zrinjskog, da bi krađa bila reprizirana i sada, u 20. kolu, pa je razlika na tablici između Širokog Brijega i Zrinjskog umjesto jednoga, sada sedam bodova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovoj interesnoj skupini iz vodstva NS BiH i sudačke organizacije pridružile su se nažalost, što svjesno, što nesvjesno,  i određene političke strukture u Zapadnohercegovačkoj županiji, nastojeći se dodvoriti svojim političkim mentorima, gurnuti NK Široki Brijeg na margine, a sve sa ciljem kako bi u Hercegovini kao reprezentant ostao samo „jedan i jedini“ nogometni klub.

Zbog svega, moramo se još jednom zapitati ima li smisla igrati ovakvu ligu u kojoj nije bitna nogometna vještina i kvaliteta, gdje se ne vodi računa o nogometnoj infrastrukturi, o radu s djecom, o navijačima, nego su u prvom planu oni koji već godinama sve režiraju ne dajući zapravo nogometu ništa, nego spletkare i uzimaju od nogometa sve, bez obzira na posljedice. A one bi vrlo brzo mogle eskalirati do takvih granica da će se ti i takvi moćni pojedinci, u čijim su rukama pojedini suci-ubojice nogometa samo alatke, morati suočiti s posljedicama svojih nedjela. Žuran sastanak, na čijem održavanju NK Široki Brijeg inzistira, posljednja je prilika da jedni drugima pogledamo u oči, suočimo se s istinom i pokušamo se riješiti kriminala u b-h nogometu.   

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi