NGG Za Čelik i Robijaši pozivaju u subotu na mirne proteste

Održana press konferencija

NGG Za Čelik i Robijaši pozivaju u subotu na mirne proteste

D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik najveći je sportski dužnik u BiH, ponos svih Zeničana godinama "diše na škrge", te zahvaljujući "fintama" vladajućih struktura u Gradu nekako opstaje posljednjih godina.

Gledajući kako njihov klub godinama propada, NGG "Za Čelik" osnovana je prije godinu dana s ciljem da spasi klub potpunog uništenja. Grupa mladih i obrazovanih ljudi napravili su novi statut po principu jedan član jedan glas, te su ga više puta prezentovali javnosti, ali niko ko upravlja klubom ne želi da taj statut zaživi.

Danas su NGG "Za Čelik" i navijači Čelika organizovali zajedničku press konferenciju, na kojoj su istakli sva bitna pitanja oko oporavka kluba, opstruiranja gradskih vlasti, te su i najavili mirne građanske proteste koje će biti održane u subotu.

"Dugo upozoravamo da je došlo 5 do 12, a pojedinci još odugovlače i očito žele da ugase klub. Tačno godinu dana ukazujemo na propuste, donijeli smo rješenje, a zauzvrat dobili šutnju i finte. Mi nismo politički orijentisani, te smatramo da Grad treba da se ozbiljno pozabavi temom NK Čelik jer je to simbol Zenice i svih Zeničana. Mi smo predložili novi statut, ispoštovali sve zakonske procedure, ali oni očito ne žele da klub počinje normalno funkcionisati. Ne želimo da se vraćamo u prošlost, želimo stabilan i jak klub u budućnosti, koji će biti transparentan i otvoren za sve građane ovog grada, ali i one kojima je Čelik u srcu", ističu iz NGG "Za Čelik". te dodaju:

"Protesti koji će biti održani u subotu su građanski, nas kritikiju da smo mladi i naivni, ali mislim da je to ono što oni nemaju, dobre namjere i ideje. Želimo da se podvuče crta, da se prestane s manipulacijom kluba, da se napravi reprogram duga. Rezultati u narednim godinama ne moraju biti u prvom planu, najbitnije je spasiti klub gašenja, pa ako treba igrat ćemo i posljednju ligu, ali gašenje ili fuzionisanje s nekim drugim klubovima ne dolazi u obzir. Mi nismo huligani, održat ćemo mirne proteste, biće tu što više običnih ljudi, koji su spremni stati iza voljenog kluba. Grad mora pomoći u okviru sredstava, koliko je u posljednjih 20 godina pomagao, mi ne tražimo ništa više uz usvajanje novog statuta. Nadam se da ćemo i mi nekada biti sretni, te da ćemo svoju djecu moći odvesti U hram nogometa da uživaju u majstorijama igrača na terenu, te ispunjenim tribinama Bilinog polja".

Predstavnici Udruženja "Robijaši 1988" pozvali su sve ljude kojima je crno-crvena boja u srcu da u subotu izađu na proteste.

"Mi smo u bojkotu više od godinu dana, cijelo vrijeme pokušavamo da nađemo zajednički jezik, ali sve ostaje na nekom obećanju. Želimo u subotu da svi izađu na proteste, mladi, stariji, žena, djeca svi za dobrobit našeg kluba. Nama navijačima je najteže jer ne možemo da idemo na stadion, želimo da se usvoji statut, da se vratimo na tribine i pokažemo svoju ljubav. Stati uz Čelik je obaveza svakog Zeničanina, klub je prepušten da se sam lagano ugasi, a da niko za to ne odgovara. Mi nećemo dopustiti gašenje Čelika, jer je to srce Zenice, to je jedino vrijedno u ovom gradu. Prodaja naše istorije nije moguća, želimo da se održi Skupština, da se usvoji statut, da klub počne normalno funkcionisati i da se konačno vratimo na mjesto gdje sigurno pripadamo, a to je vrh bh.nogometa", kazali su predstavnici navijača kluba.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Protestni marš kako su ga nazvali pomenuti akteri biće održan u subotu pet do 12 pred robnom kućom "Bosanka", gdje će se onda u korteu mirnom šetnjom kroz grad skrenuti pažnja na značaj kluba. Poslije će svi akteri otići do stadiona, gdje će pjesmom i navijanjem kazati "ne" gašenju kluba.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti