Kante i scena od koje srce puca: Svima osmijeh, a samo njoj suza radosnica

Čista emocija!

Kante i scena od koje srce puca: Svima osmijeh, a samo njoj suza radosnica

A. Čaušević

N'Golo Kante novi je fudbalski junak. Najskromnija zvijezda današnjice. Osoba i tip igrača kojeg ne možete mrziti, a morate voljeti. 

Skromnost i poniznost su Kanteove glavne ljudske osobine. Neumorna radilica, taktička disciplina, čitanje igre, savršeni startovi i mnogo toga krase ga kao igrača.

Kante već nekoliko godina igra vrhunski fudbal. Svoju igru je "doktorirao" u finalu Lige prvaka kada je proglašen igračem utakmice u pobjedi Chelseaja nad Manchester Cityjem.

Možda i najzahvalniji igrač današnjice je prije deset godina igrao u trećem rangu francuskog fudbala. Primjer radi u najvišem rangu je debitovao tek 2014. godine i to kada je imao 23 godine.

Nakon toga uslijedio je nagli uspon. Sve se promijenilo dolaskom u Leicester City gdje je pod vodstvom Claudija Ranierija doživio potpuno igračku afirmaciju. Poslije toga počeli su dolaziti trofeji sami od sebe: titule prvaka Engleske, Svjetko prvenstvo s Francuskom, Europa liga i kao kruna Liga prvaka.

Oglasi

Kantea na terenu uglavnom vidimo sa širokom osmijehom na licu. Takav je bio i na ceremoniji sve dok nije ugledao svoju majku. Svima osmijeh, a samo njoj suza radosnica i zagrljaj presretnog djeteta.

I njegova majka se nije uspjela suzdržati, od silnog uzbuđenja i sreće čvrsto je zagrlila svog junaka i zaplakala. Jednostavno je. Majka je majka. Nema tu neke priče. To odlično zna Kante.

N'Golo je najstariji od četvero braće i sestara. Sin je migranata iz Malija koji su Francusku stigli 80-ih godina prošlog vijeka. Rano je ostao bez oca, i već tada je shvatio da mora biti glava porodice.

Da bi pomogao porodici radio skupljao je smeće. Prešao je kilometre i kilometre ulica istočnog Pariza da zaradi brzi novac. Najviše je radio tokom Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Čisto je terene, parkove... Tada je shvatio da želi biti fudbaler.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U tadašnjoj generaciji Trikolora bilo je niz igrača koji su uspjeli kao migranti. Početak nije bio nimalo lagan. Bio je najniži u grupi, ostali dječaci su ga redovno ismijavali. Ali vremena za odstajanje nije bilo. U podsvijesti je imao majku, braću, sestre porodicu. Nije ih smio iznevjeriti.

Kante je bio igrač zadatka, radio je sve što treneri od njega traže. Zato ga možda toliko i vole svi trenera i žele ga u svom timu. S vremenom je postao lider lokalnom kluba JS Suresnes. Privukao je pažnju ljudi iz Boulognea, zatim je uslijedio transfer u Caen, ostalo je historija... Danas mu nema ravnog!

Top Komentari

Ady
Poboljšanja verzija još jednog strašnog igrača: Claude Makélélé-a
18 0
amil071
Nikad u životu nisam vidio da neko tako dobro čita igru, a može trčati do kad želi, možda jedina fudbalska pravda je ovaj Kante...zaslužio je sve što mu se dešava.
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi