Nikada neće biti Leicester, ali trenutno su bolji od Liverpoola, Tottenhama i Arsenala
Dyche i njegovi fudbaleri zaslužuju poštovanje za sve što su napravili u dosadašnjem dijelu sezone.

Burnley je najljepša priča Premier lige u ovoj sezoni

Nikada neće biti Leicester, ali trenutno su bolji od Liverpoola, Tottenhama i Arsenala

Teme:

Ko je pred početak sezone 2015/2016. mogao zamisliti da će titulu prvaka Engleske ponijeti Leicester? Te historijske sezone su Lisice predvođene Vardyjem, Mahrezom, Kanteom i menadžerom Ranierijem podigle šampionski pehar na iznenađenje cijelog svijeta, a njihov uspjeh će prepričavati generacije.

Da Manchester City nije toliko dominantan, možda bismo sada mogli pričati o novom Leicesteru. Nećemo ići tako daleko, ali nemoguće je danas pogledati tabelu Premier lige a ne primijetiti jedan Burnley ispred Liverpoola, Arsenala i Tottenhama.

Nekadašnji drugoligaš Engleske u prosjeku zabija manje od jednog gola po utakmici (16), ali je sakupio više bodova (31) od pomenutih klubova, istina uz jednu utakmicu više. Burnley nakon 17 kola zauzima nevjerovatno četvrto mjesto na tabeli koje vodi u Ligu prvaka a, baš poput Leicestera prije dvije godine, pred početak sezone je važio za jednog od kandidata za ispadanje iz lige.

Sean Dyche je tvorac uspjeha

Za uspjeh ovog kluba najzaslužniji je menadžer Sean Dyche, 46-godišnji Englez koji je na klupi Burnleyja od 2012. godine. Sa svojim klubom je prošao i dobre i loše trenutke, ispao iz lige 2015. godine i potom ga vodio u Championshipu, a onda je krenuo u stvaranje tima kojeg danas krasi nevjerovatna disciplina.

"Naši navijači sada uživaju i to s punim pravom. Drago mi je što živi san da bismo mogli igrati u Evropi. Fudbal je sport u kojem su čuda moguća što je Leicester već pokazao, ali trebamo ostati čvrsto na zemlji. Idemo pravim putem, ali tek nam predstoji ono najteže. Čeka nas mnogo izazova, ali ipak trebamo uživati u trenutku", izjavio je zadovoljni Dyche nakon sinoćnje pobjede protiv Stokea od 1:0 ostvarene u 89. minuti susreta.

Interesantno, 1:0 je daleko najčešći rezultat utakmica na kojim Burnley upiše pobjedu. Klub sa Turf Moora je ove sezone već ostvario devet pobjeda od kojih čak osam minimalnim rezultatom, a šest puta je slavio sa 1:0. Najveći uspjesi Burnleyja ove sezone vežu se za gostujuće terene, gdje su savladali Chelsea (3:2) i Everton (1:0), a remizirali sa Tottenhamom (1:1) i Liverpoolom (1:1). Burnley i kada gubi, sačuva svoj obraz i ove sezone ih je samo nedokučivi Manchester City uspio pobijediti sa više od jednim golom razlike. Bilo je 3:0, a Burnley je drugi i treći gol primio u 73. i 75. minuti.


Gudmunssonu čuda nisu strana jer ih je već pravio sa Islandom

Ko je prva zvijezda ekipe? Nema je

Vardy i Mahrez nisu bili super-popularni, ali su ipak bili poznati u vrijeme kada je Leicester bio hit priča sa Ostrva. Današnji Burnley je druga priča jer doslovno nema fudbalera koji bi se mogao nazvati zvijezdom tima, a o dvojici takvih da ne govorimo. Ako baš moramo podvlačiti određena imena, spomenut ćemo prvog strijelca Chrisa Wooda sa Novog Zelanda koji je postigao (samo) četiri gola, dok je Islanđanin Johann Gudmunsson najbolji asistent sa pet asistencija. Od poznatijih igrača tu su još Sam Vokes, Steven Defour i povrijeđeni Jonathan Walters, a velike zasluge za ovosezonske uspjehe definitivno pripadaju i golmanu Nicku Popeu koji je sačuvao svoju mrežu na sedam od 14 utakmica na kojim je branio.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Burnley će u narednih pet utakmica tri puta biti na ozbiljnom ispitu. Gostovanje Manchester Unitedu i domaći susreti sa Liverpoolom i Tottenhamom trebali bi pokazati koliki su zaista dometi ovog kluba u Premier ligi i da li je nerealno očekivati da ih i dalje gledamo u samom vrhu.

Možda zbog svog neatraktivnog stila igre i manjka karizmatitičnosti Burnley javnosti nikada neće biti simpatičan i interesantan kao Leicester, Dyche i njegovi fudbaleri zaslužuju poštovanje za sve što su napravili u dosadašnjem dijelu sezone i što su se uopšte doveli u situaciju da se, u bilo kojem kontekstu, već polako počnu porediti sa Lisicama. Pa, kako bude.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi