Kompletna nacija polemiše oko napadača za kojeg mnogi nisu čuli, svi žele da ide na Mundijal

Treba li ići na Svjetsko prvenstvo?

Kompletna nacija polemiše oko napadača za kojeg mnogi nisu čuli, svi žele da ide na Mundijal

Edmir Škorić

Najbolji strijelac Bundeslige je 29-godišnji napadač Werdera za kojeg mnogi nisu ni čuli. Legendarni bivši reprezentativac  Njemačke Lothar Matthäus i veznjak Real Madrida Toni Kroos zahtijevaju da ga selektor povede na Svjetsko prvenstvo u Katar. No, ne samo oni, skoro da postoje apeli cijele njemačke javnosti. I potpuno opravdano.

Napadač Werdera iz Bremena Niklas Füllkrug prvi je strijelac Bundeslige na početku sezone, pošto je već zabio osam golova uz dvije asistencije.

Füllkrug briljira u dresu Werdera, ali još nikada nije dobio priliku da obuče dres Njemačke. Možda bi se to konačno moglo desiti i to baš na Svjetskom prvenstvu u Kataru, mada o njemu ni Hansi Flick ni bilo ko drugi nije razmišljao uoči početka nove sezone u Bundesligi.

Füllkrug je pravi kandidat naroda. Podršku mu pružaju legende njemačkog fudbala, saigrači iz Werdera i obični navijači. Smatraju da je zaslužio poziv. Najviše od svih ga u Kataru želi Matthaus.

"Ne mislim da je Hansi Flick slijep. On savršeno vidi snagu Füllkruga. Niklas je očigledan kandidat za mjesto na popisu za Katar", rekao je bivši igrač Bayerna.

Još jedan nekadašnji igrač njemačkog prvaka se oglasio.

Oglasi

"On je vrlo jak igrač, zabija puno i sviđa mi se način na koji igra i kako sve to radi", kazao je Bastian Schweinsteiger.

Toni Kroos, koji se povukao iz reprezentacije nakon Eura 2020., podržao je ideju u svom podcastu: “Stručni štab mora ozbiljno razmotriti Füllkruga. U trenutnoj formi obavezan je igrati na Svjetskom prvenstvu".

Naravno, najviše se pozivu u njemačku reprezentaciju nadaju u Werder Bremenu.

"Füllkrug je oličenje klasičnog napadača koji nedostaje Njemačkoj. Igra dobro i daje golove - to su svi argumenti da ga pozovemo u reprezentaciju", kazao je njegov saigrač, veznjak Leonardo Bitencourt, a oglasio se i bivši trener Werdera Florian Kohfeldt.

Oglasi

"Ovo je vrhunski igrač za standarde Bundeslige. Možda je ranije bilo problema s realizacijom potencijala. On definitivno mora da ide na Svjetsko prvenstvo, ali to ovisi o Hansiju Flicku".

Flicka su upitali o napadaču Wedera, a on je kazao da su svi trenutno kandidati za mjesto koje vodi na Mundijal.

"Svi igrači koji igraju dobro su u opticaju, pratit ću ih, naravno, svi su u poziciji da se izbore za put na Svjetsko prvenstvo", rekao je Flick.

Sam igrač odbija da govori o tome, uglavnom je kazao da je zahvalan na tim riječima i pohvalama, ali da je fokusiran samo na teren i da će, ako bude potrebe, svakako dobiti poziv, koji naravno sanja od malih nogu.

Oglasi

Popularni magazin Kicker napravio je anketu sa pitanjem da li bi ga Flick trebao pozvati za SP, a u glasovanju sa više od 290 hiljada ljudi, čak 73 posto je odgovorilo sa 'da'.

U prilog mu ide to što Njemačka nema klasičnu devetku, tu su tek Timo Werner i Kai Havertz. U septembarskim utakmicama među napadačima je bio samo Lukas Nmecha iz Wolfsburga, koji se također ne može nazvati klasičnim centarforom.

Da, lista napadačkih igrača je vrlo ozbiljna - Havertz, Werner, Müller, Gnabry, Musiala, Sane - i prvih pet može igrati u centru napada, ali samo Havertz može biti prisiljen igrati ulogu klasičnog napadača.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Napadač Werdera igrao je za neke mlađe njemačke selekcije, a svojevremeno je bio dosta blizu da dobije poziv u Njemačku. Nakon 14 golova za Hannover u sezoni 2017./18., pratio ga je i stručni štab Joachima Löwa, no Füllkrug je u prvih 15. kola sezone 2018./19. imao tešku povredu, nakon čega je propao plan da zaigra za Elf.

Najjača strana Füllkruga je igra unutar šesnaesterca. Dobar je kao finišer nakon dodavanja s boka. Ima zaista dobru priliku da ode na Svjetsko prvenstvo ako nastavi sa postizanjem golova, ali Flick će dati zadnju riječ.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti