Niko ne želi da se subotnji završi kao Osimov posljednji derbi na Grbavici

Novi duel sarajevskih rivala

Niko ne želi da se subotnji završi kao Osimov posljednji derbi na Grbavici

Admin Čaušević

Najveća utakmica bh. fudbala igra se u subotu. Po treći put ove sezone snage će odmjeriti Željezničar i Sarajevo. Susret će se igrati na Dan grada Sarajeva što daje dodatnu draž ovom gradskom derbiju pa bi borba za prevlast u prijestolnici trebala dobiti na dodatnom značaju.

Poslije duže vremena na suprotnim stranama naći će se Amar Osim i Husref Musemić. Bit će to "sukob" fudbalskih filozofija dva karizmatična i navijačima njihovih klubova vjerovatno najdraža trenera koji će nakon 16 godino ponovo imati priliku da se nadmudruju 90 i kusur minuta.

Mogli su to uraditi i nešto ranije, preciznije u maju 2013. godine kada je Osim posljednji put na Grbavici vodio Plave. Međutim, viša sila je učinila svoje. Nekoliko sati pred utakmicu Musemić je zbog srčanih problema završio u bolnici, nije mogao sjediti na klupi Bordo tima pa ga je mijenjao njegov pomoćnik Abdulah Oruč.

Taj derbi okončan je ljubiteljima fudbala najmržim rezultatom. Mreže su mirovale i nije bilo golova. Željo je imao više od igre i bio bolji rival. Na golu Sarajeva je briljirao Dejan Bandović, dok je današnji sportski direktor Sarajeva Emir Hadžić imao najbolju šansu za goste, zaustavio ga je Marjan Antolović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Obzirom na rezultat od 0:0 jasno je da niko ne želi da i subotnji derbi završi istim rezultatom. Generalni dojam je da utakmice sarajevskih rivala igrane na Grbavici ponude bolji fudbal, tako i pokazuje statistika. Od posljednjeg Osimovog derbija na terenu Doline ćupova Željezničar i Sarajevo su "ukrstili koplja" devet puta, samo u aprilu 2017. godine nisu viđeni golovi. Željo je slavio tri puta, Sarajevo jednom, dok su preostali dueli završeni remijima.

Inače, u dosadašnja tri međusobna okršaja Osima i Musemića uspješniji je trener Željezničara. Pod njegovom palicom Plavi su slavili u finalu Kupa BiH 2001. godine. U sada već kultnoj utakmici igranoj na stadionu Asim Ferhatović Hase bilo je 2:3 (Repuh, Šaranović /Alihodžić 2x, Muharemović) poslije preokreta. Na preostala dva duela u sezoni 2002/2003 oba puta bilo je 1:1. Na Grbavici su pogađali Guvo i Škoro, a na Koševu Obuća i Smailagić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

AmarHZ
bit le gusto, bit će 0:2
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi