"Nisam siguran, ali mislim da sam među najboljim strijelcima Prve lige svih vremena"
Godinama je igrao u Prvoj ligi, bio član Omladinca i Gradine, nastupao je i u inostranstvu, a zabijanje golova mu je bila - navika

Alen Turbić je zabijao golove u Premijer, Prvoj, a sada i u Drugoj ligi

"Nisam siguran, ali mislim da sam među najboljim strijelcima Prve lige svih vremena"

E. Škorić

Ako radite ono što volite, onda ste sretan čovjek. Poslije više od 20 godina aktivne igračke karijere, možemo za Alena Turbića konstatovati da je upravo to - sretan čovjek.

Najbolje godine proveo je u Gradini iz Srebrenika, koju je uveo u Premijer ligu. Mnoge sezone odradio je u Prvoj ligi Federacije BiH, ali kako je zaista teško pronaći statistike proteklih godina u nižim bh. ligama, ostat će mala misterija koliko je minuta upisao i koliko je postigao pogodaka, ali tvrdi da je u tom segmentu u samom vrhu.

"Po nekim statistikama mislim da sam među tri najbolja strijelca Prve lige svih vremena jer sam većinu svoje karijere proveo upravo u Prvoj ligi. Nisam siguran, ali koliko znam u vrhu sam", kazao je Turbić za SportSport.ba.

Iako ni tada, kao ni sada uslovi u našem fudbalu nisu bili baš bajni, nije se zarađivao neki veći novac, tvrdi da je svaki minut proveden na terenu dao sve od sebe i da je najveća satisfakcija bio huk s tribina ili skandiranje navijača. Taj osjećaj godinama ga pratio, a i sada, kada u poznim godinama igra u dresu Dinama iz Donje Mahale (Druga liga FBiH - grupa Sjever) nije zaboravio stare navike - postizati golove. Postigao ih je ukupno 10 u ovoj sezoni i ističe da i dalje postoji onaj osjećaj zadovoljstva kada se zatrese mreža rivala.

Prije nekoliko godina igrao si Premijer ligu s Gradinom, da li se ponekad sjetiš tih dana?

"Sa nepunih 16 godina imao sam priliku da igram Premijer ligu s Gradinom, bilo je to u sezoni 1997/98, poslije čeka sam otišao u Slobodu iz Tuzle. Imao sam priliku da igram u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji, gdje sam bio i kapiten selekcija. Svakako je bilo lijepo ući u Premijer ligu sa ekipom u kojoj sam napravio prve korake. Mislim da najveće zasluge za ulazak u viši rang imaju igrači koji su pokazali karakter u svakoj utakmici uz pomoć navijača i naravno uprave koja je pratila naše rezultate. Naravno da se često sjetim tih lijepih stvari i sretan sam da sam bio dio svega toga".

S Gradinom si upravo i izborio Premijer ligu, Srebrenik je drmala velika euforija, a danas klub nažalost igra Drugu ligu. Šta je to krenulo po zlu i šta treba Gradini da opet bude među najboljima? Ili da bar ponovo izbori makar Prvu ligu FBiH?

"Trenutno klub igra u Drugoj ligi gdje realno ne zaslužuje da bude, ali stanje i uprava koja je trenutno u klubu ne daju nadu da će stvari krenuti nabolje jer su imali priliku pokazati da li su sposobni vratiti Gradini stari sjaj, ali očito nisu, tako da su potrebne korjenite promjene, gdje treba da dođu sposobniji ljudi koji imaju plan i program rada za sve selekcije u klubu pored seniora".

Obožavali su te navijači u Srebreniku, očigledno su prepoznavali sve ono što si radio u dresu Gradine?

"Sa navijačima Gradine sam uvijek imao korektan odnos i obostrano poštovanje koje se gradilo godinama.

Danas si u Dinamu iz Donje Mahale i zabio si ove sezone 10 golova. Čini se da je ipak u pitanju ona: Forma je prolazna, klasa je vječna? Može li se bar donekle uporediti Druga liga s recimo Premijer ligom, po infrastrukturi, kvaliteti, po suđenju...?

"Moram priznati da mi je drago da sam u poznim igračkim godinama izabrao klub u kojem uprava radi odličan posao na infrastrukturi kao i vođenju kluba. Također saigrači u klubu su dobri momci sa kojima je lijepo dijeliti svlačionicu. Druga liga se ne može porediti sa Premijer ligom, prvo sa infrastrukturom koja je neophodna da bi se igrao viši rang takmičenja, gdje većina klubova nema adekvatne terene, tribine, svlačionice. Velike su razlike u samom funkcionisanju kluba u svakom segmentu".

Koje momente u karijeri posebno pamtiš i ko ti je od saigrača posebno bio drag? Da li se i dalje čuješ s momcima s kojima si igrao ranije, jesi li u kontaktu s npr. Bekrićem, Damirom Smajlovićem, Delićem itd...?

"Mnogo lijepih momenata, situacija i utakmica je ostalo u lijepom sjećanju tokom karijere tako da je teško izdvojiti bilo koji jer svaki je imao svoju čar. Sa mnogim saigračima sam ostao u odličnim odnosima tokom igranja tako da mogu slobodno reći da sam bogat čovjek što se tiče prijatelja".

Nekad si sa Smajlovićem i Huseinbašićem bio nezaustavljiv za golmane. Je li posljednjih godina fudbal u padu, nekako se čini da je se manje onih istinskih majstora, da se stvari mijenjaju...

"Odličan trio koji je bio noćna mora za svaku odbranu. Slažem se da je sve manje istinskih majstora jer današnji nogomet je na takvoj razini da svaki vrhunski trener izvlači maksimum iz igrača gdje je rezultat ekipe u prvom planu, tako da svi igrači imaju određene zadatke tokom igre koje moraju ispuniti, što bitno utiče na kreativnost u nogometu".

Sjećaš li se gola Zvijezdi iz Gradačca, kada si odlučio lokalni derbi, pa i pitanje putnika u viši rang? Možda je i to jedan od onih lijepih trenutaka?

"Sigurno jedan od dražih golova tokom igranja gdje nismo podlegli pritisku i donijeli smo radost našim navijačima".

Sada si na čelu škole fudbala. Možeš li nam šta o tome reći i na koji način motivišeš djecu, da li ima nešto što im posebno govoriš na treninzima?

"Već tri godine uspješno rukovodim sa Školom Nogometa Perfect koja okuplja veliki broj djece gdje je prije svega baza na druženju, izgradnju ličnosti poslije čega dolaze sportski rezultati koji ne mogu izostati uz pravilan pedagoški rad".

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

Top Komentari

Rat_rijeci
Turba majstore! Hvala vam za ovaj tekst, uvijek se lijepo sjetiti starih majstora.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi