Rummenigge ponovo govorio o famoznom pravilu 50+1, hoće li ono uništiti Bundesligu?

Klubovima ne ide u prilog

Rummenigge ponovo govorio o famoznom pravilu 50+1, hoće li ono uništiti Bundesligu?

Edmir Škorić

Sve su glasniji zahtjevi za ukidanjem tradicionalnog bundesligaškog pravila.

Pravila Bundeslige nalažu da više od 50 posto kluba mora biti u vlasništvu članova, a iznimka se dopušta samo ako je sponzor prisutan u klubu više od 20 godina. Svojevremeno je Leipzig, klub u vlasništvu Red Bulla, zaobišao oba pravila što je izazvalo proteste širom Njemačke, ali je istovremeno pokrenulo i veliku polemiku.

Prije pojave RB Leipziga najomraženiji klub Bundeslige je bio Hoffenheim koji je u vlasništvu milijardera Dietmara Hoppa. Njegovi su navijači čak na utakmici protiv Leipziga istaknuli transparent s porukom „hoćemo nazad status najomraženijeg njemačkog kluba".

Famozno pravilo 50 + 1 je po mnogima njemačkim klubovima donijelo više štete nego koristi, a najviše trpe neki kultni timovi koji su sada u drugoj, pa i trećoj ligi poput Schalkea, HSV-a, Wedera, Kaiserslauterna...

Postoje klubovi koji se ozbiljno bore za ukidanje ovog pravila. Mnogi već imaju dodatne partnere u vlasničkoj strukturi, ali ih radije drže kao tajne. U klubovima postoje strateške investicije, a ukidanjem ovog pravila bi ih samo povećali.

Karl-Heinz Rummenigge sada je po ko zna koji put iskritikovao pravilo 50+1. U svojoj kolumni za Bild am Sonntag, bivši izvršni direktor Bayerna poziva na raspravu koja je "apsolutno neophodna". S obzirom na konkurentnost i financije Bundeslige u odnosu na englesku Premier ligu, Rummenigge se izjasnio za "ozbiljnu i manje emotivnu raspravu o pravilu 50+1".

Oglasi

Pravilo da investitori ili financijeri ne smiju preuzeti većinu u klubu ne postoji u Engleskoj. Prema riječima 66-godišnjaka, svaki klub bi trebao odlučiti za sebe. "Morali bismo barem moći raspravljati o ovoj mogućnosti kako bismo Bundesligu učinili privlačnijom i uzbudljivijom", rekao je Rummenigge.

Bundesliga financijski zaostaje za nekim drugim ligama, a u Engleskoj se daleko više klubovima isplaćuje na osnovu prodanih TV prava, pa su tamošnji klubovi u samo tri godine zaradili 4,8 milijardi eura. Njemački klubovi, međutim, "samo" 160 miliona eura godišnje.

On je prozvao novu šeficu Bundeslige Donatu Hopfen i novog predsjednika nadzornog odbora DFL-a Hans-Joachima Watzkea, rekavši da bi morali pronaći načine da Bundesliga ponovo bude tražena u inostranstvu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Bundesliga, ako se to ne dogodi, neće moći da parira Premier ligi na tržištu i neke zvijezde možda u budućnosti neće igrati na našim stadionima", upozorava Rummenige.

"Priuštimo si malo manje tradicije, pustimo sada to, a priuštimo si više inovacija u budućnosti. Svima će nam biti bolje", tvrdi on.

Top Komentari

King_Kenny
...pa unistena je odavno,a Bayern nece dozvoliti da se ovo pravilo ukine,jer tada bi mogao doci neki bogatas,uloziti pare u neki klub i prekinuti njihovu dominaciju...
3 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi