Njemačka je drugi četvrtfinalista Evropskog prvenstva - Havertz i Musiala poslali Dance kući

Utakmica je nakratko i prekidana

Njemačka je drugi četvrtfinalista Evropskog prvenstva - Havertz i Musiala poslali Dance kući

Eldar Ganibegović, foto: EPA

Drugi četvrtfinalista Evropskog prvenstva je domaća selekcija Njemačka. Izabranici Juliana Nagelsmanna večeras su u Dortmundu slavili protiv Danske s 2:0 i prošli među osam najboljih selekcija Evrope. 

Nico Schlotterbeck je već u 4. minuti zatresao mrežu Danske nakon sjajnog kornera Tonija Kroosa, no radost Nijemaca nije dugo trajala.

Pogodak je poništen, jer je Joshua Kimmich napravio košarkaški blok Skovu Olsenu i Danska se tu izvukla.

Upravo Joshua Kimmich prijeti u sedmoj minuti. Sjajno je raspalio s distance, ali brani to Kasper Schmeichel.

Ponovo korner zatim izvodi Toni Kroos i ponovo Nico Schlotterbeck gađa glavom. Išla je lopta na drugu stativu, ali Schmeichel nekako brani.

Kasper Schmeichel zaustavlja zicer i Kaiju Havertzu u 10. minuti i nakon toga je Danska malo predahnula do njemačke ofanzive.

Oglasi

Joakim Maehle prijeti Nijemcima u 24. minuti, da bi 12 minuta kasnije utakmica bila prekinuta usljed grmljavinskog nevremena i jake kiše koja je padala u Dortmundu.

Samo što se utakmica nastavila, Kasper Schmeichel ponovo spašava Dansku i to odbranom udarca koji je uputio Kai Havertz.

Rasmus Hojlund je do kraja poluvremena prijetio Njemačkoj. Jednom je šutirao pored gola, jednom je Neuer odbranio i to je bilo sve za prvih 45 odnosno 60 minuta.

Drugo poluvrijeme otvoreno je kao i prvo, poništenim golom. Joachim Andersen je pogodio, ali Danci se nisu dugo radovali jer je gol poništen zbog ofsajda.

Oglasi

Samo dvije minute kasnije Joachim Andersen je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, dosuđen je penal za Njemačku koji je uz dosta sreće za 1:0 iskoristio Kai Havertz.

Isti igrač je u 59. minuti sve mogao riješiti, ali njegov zicer ide tik pored gola.

Manuel Neuer u 66. minuti odlično brani udarac koji je uputio Rasmus Hojlund, da bi dvije minute kasnije stigla kazna.

Nico Schlotterbeck je iz zadnje linije poslao loptu, Jamal Musiala se ispalio brzinom vjetra i pogodio mrežu Danaca.

Florian Wirtz je u prvoj minuti nadoknade zatresao mrežu Danske, ali po treći put večeras pogodak je poništen, a drugi put zbog ofsajda.

Oglasi

Schmeichel je nakon toga još jednom spasio Dansku odbranom udarca Kaija Havertza koji je i pored pogotka večeras imao nekoliko teških promašaja. 

Sačuvali su Nijemci do kraja stečeno vodstvo i plasirali se u četvrtfinale gdje će u Stuttgartu 5. jula igrati protiv Španije ili Gruzije.

Podsjetimo, ranije danas Švicarska je rezultatom 2:0 bila bolja od Italija i prošla među osam najboljih selekcija Evrope.

Švicarci će u četvrtfinalu za protivnika imati pobjednika duela Engleske i Slovačke.

EURO 2024, osmina finala:

Njemačka - Danska 2:0 (Havertz 51' (P), Musiala 68')

Njemačka (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Rudiger, Schlotterbeck, Raum; Andrich, Kroos; Musiala, Gundogan, Sane; Havertz.

Danska (3-4-3): Schmeichel; Andersen, Vestergaard, Christensen; Maehle, Hojbjerg, Delaney, Bah; Eriksen, Skov Olsen, Hojlund.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Ofsajd za Dansku? Nikad
2 1
Bulle
Svaka odluka sudije je bila korektna...var odličan posao odradio.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi