"Koliki je dug Čelika, zašto Kasumović želi ugasiti klub, kako će proći rođendan i protesti"

Predstavnici NK Čelik gostovali u podcastu "Moja garaža, moja pravila"

Gosti nove epizode podcasta portala SportSport.ba, "Moja garaža, moja pravila" bili su članovi Upravnog odbora NK Čelik. U 13 izdanju naše emisije o svim dešavanjima u i oko NK Čelik razgovarali smo s predsjednikom NK Čelik Denisom Mušovićem, te članom Upravnog odbora Robertom Jonjićem.

"Koliki je dug Čelika, zašto Kasumović želi ugasiti klub, kako će proći rođendan i protesti"
Mladi ljudi iz Zenice prihvatili su se nezahvalnog zadatka, preuzeli su klub u najgorem mogućem trenutku, ali su za samo devet mjeseci svoga rada napravili sjajne rezultate. Ipak u daljoj stabilizaciji kluba na putu im stoji aktuelni Gradonačelnik Zenice
Foto: D. Kurbegović

Moramo istaći i da je naša redakcija kontaktirala i Gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, kako bismo u emisiji imali i dvije strane priče, ali on nije želio da bude naš gost.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Dosta toga se izdešavalo kada je u pitanju NK Čelik u posljednjih godinu dana, od ispadanja iz Premijer lige, odlaska turskih "investitora", ostavljanja kluba na cjedilu, do dolaska na čelo kluba momaka koji ga i najviše vole, a to su momci koji su do jučer stajali na južnoj strani tribine Bilinog polja.

Na početku razgovora, Denis i Robert su odgovorili na pitanje čiji su, odnosno ko stoji iza trenutne Uprave NK Čelik i koje su im namjere?

"Ja sam sin od Mušović Ruždije i Ljiljane koji su željeli da nešto steknem u životu kroz edukaciju i odgoj da nešto doprinesem za širu društvenu zajednicu, tako da sam ja našao interes da pomognem svom lokalnom klubu svojim znanjem i iskustvom, tako da sam Čelikov, to vam je odgovor", kazao je Denis, a na to se nadovezao i Robert Jonjić:

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

"To čiji smo, ta se priča proteže već nekih šest-sedam godina, prvo smo bili Kasumovićevi, pa smo bili od neke druge lokalne partije Snage Centra, pa smo bili SDA, pa su nam ubacivali i da smo kladioničarski lobi. Sad izgleda da smo opet nečiji, ide novi krug optuživanja, ali odgovor je uvijek isti, mi smo uvijek isti, Čelikovi i Zenički. Ne moramo se pravdati nikome nismo bili ničiji i samo smo privrženi svome klubu", kazao je Jonjić.

Dotakli su se i problema oko Sporazuma sa Gradonačelnikom i Gradskom upravom koji se ne poštuje i koji usporava stabilizaciju kluba, odnosno vraćanje dugova, te povratak kluba na mjesto koje mu i pripada.

"Sporazum je takav da Grad Zenica izvršava obaveze prema Poreznoj upravi nakon potpisanog Reprograma s Poreznom upravom, taj dio ide svojim tokom, odnosno taj dio Sporazuma se poštuje, ali druga stavka se ne poštuje, a to je da prihodi od poslovnih prostora na stadionu Bilino polje, koji iznose 18.500 KM mjesečno preusmjerava Čeliku, međutim evo mi smo već zagazili u šesti mjesec, a ni jedne marke nismo dobili, iako je Sporazum jasno preciziran i potpisan da se poštuje od 01. januara ove godine. Mi smo zbog takvog odnosa, iako smo u više navrata upozoravali Gradonačelnika i Gradsku upravu na kraju bili prisiljeni da tužimo Grad Zenica zbog neispunjavanja obaveza iz Sporazuma što je sigurno svojevrsno raritet u svijetu, da klub tuži Grad, ali drugo nam ništa nije preostalo. Sporazum je potpisan tri dana prije Lokalnih izbora u Zenici u novembru prošle godine, ali Gradonačelnik ne poštuje Sporazum i tu je sve jasno i kakvi su njegovi politički motivi bili kada je Sporazum potpisao tri dana prije izbora" ističe Robert Jonjić.

Predsjednik NK Čelik istakao je da Gradonačelnik želi da ugasi klub jer je i on sam bio dio kluba kao predsjednik 2005. godine kada je nastao i najveći dug u jednoj godini.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

"Fuad Kasumović ne doživljava ovaj klub kao gradski klub i jedan od simbola Zenice. On se ponaša maćehinski prema Čeliku i nije mu u interesu da klub stane na noge i da se stabilizira. On to radi svjesno da se ugasi, Gradonačelnik je bio predsjednik Čelika 2005. godine i za vrijeme njegovog predsjedavanja klub je zabilježio najveći dug u toku jedne kalendarske godine, koji je iznosio 1.7 miliona KM, što je od svih predsjednika koji su rukovodili klubom najveći iznos duga na kraju jedne godine. Nije mu u interesu da je klub stabilan i postojan jer mi želimo sve poslovanje od 1995. godine do današnjeg dana da tako kažem pročešlja i da ko je kriv neka i odgovara za sve što je napravio ili se okoristio o klub. Ja bi poručio svim Zeničanima, nije samo Fuad Kasumović krivac, tu je bila i SDA koja je vladala Čelikom skoro 20 godina. Mi smo na čelu kluba da se Čelik ne ugasi i da odgovaraju svi za ono što su mu uradili", kazao je Mušović.

Ono što mnoge navijače, simpatizere i cijelu bh. javnost interesuje koliki je dug NK Čelik, tu se mnoge cifre spominju, ali koja je ustvari realnost i istina?

"Mi smo u klub ušli sredinom septembra prošle godine, gdje smo zatekli jedan haos, rasulo, koji je ostavio Aydin Olgun iza sebe, kojeg je upravo Fuad Kasumović doveo u NK Čelik i to nikada nije skrivao. Čovjek je doživio debakl u svome poslu i nakon njegovog odlaska mi smo došli i zatekli haos od papirologije, radne zajednice, infrastrukture, dugovanja. Naša misija je bila da do kraja godine napravimo internu reviziju, da kontaktiramo sve povjerioce, bivše igrače, trenere, radnike, ali s ciljem da prikupimo sve informacije oko dugovanja. Mi smo dakle s prvim danom u 2021. godini ušli s dugovanjima otprilike s iznosom od 14.5 miliona KM. Odmah da napomenem da velika većina duga, odnosno 8.8 milona KM otpada na ovaj reprogram poreznog duga, koji se izmiruje svaki mjesec. Taj se iznos razdvaja na glavnicu i kamatu, odnosno glavnicu koja iznosi malo jače od 3.5 miliona KM, te će se ona finansirati na 10 godina u mjesečnim ratama, to je ovo što sam vam govorio da se plaća svaki mjesec. U toj opciji kamata se otpisuje, to je znači da vam se kamata od preko 5 miliona otpisuje. Naša procjena i interna revizija odnosno analiza ukazuje nam da će NK Čelik što s računa što s blagajne 01. januara bilo je 1.5 miliona KM, evo mi smo za pet mjeseci vratili 150.000 KM duga bez ijedne marke od Grada, tako da vam je odgovor na dug Čelika oko 1.3 miliona KM", kazao je Jonjić.

Još jedno pitanje koje interesuje mnoge jeste što je NK Čelik nakon ispadanja iz Premijer lige krenuo od najnižeg ranga, odnosno Kantonalne lige ZDK, te zadržao sve ranije dugove?

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

"Odlukom članova Skupštine NK Čelik mi smo krenuli od najnižeg ranga. Mi želimo od Čelika da napravimo ozbiljnu firmu samofinansirajući. Imamo strašan potencijal. Upravo problemi koji susreću Željezničar, Mladost, ali i ostale klubove su jedan od razloga što smo krenuli od najnižeg ranga. Bili smo svjesni da ne možemo finansirati sudjelovanje u 1.ligi FBiH, htjeli smo ispasti u Kanton, gdje su tekuće obaveze manje, gdje možemo vraćati dugove. Gradonačelnik je mislio da će se ugasiti klub, ali ja mu tvrdim da se to nikada neće desiti. Imali su na umu i neke fuzije u dvije-tri varijante, ali ništa im neće upaliti. Umjesto da nam Gradonačelnik pomogne da stanemo da zdrave noge on to ne želi radi tog duga kada je on bio predsjednik. Grad je 25 godina delegirao ljude u klub, između ostaloga i Fuada Kasumovića i zato su oni odnosno Grad Zenica obavezni da poštuju Sporazum. Čelik jača iz dana u dan, sve te pokušaje gašenja, fuzije ili bilo čega drugog ćemo osujetiti. Evo da vam kažem da Čelik u kantonalnoj ligi ZDK ima više sponzora nego što je imao u Premijer ligi BiH. Mi nismo amateri, profesionalno imamo svoje poslove, a poslije 16 sati nakon posla dođemo na stadion Bilino polje, gdje radimo na volonterskoj osnovi jer to volimo i imamo želju da klub postavimo na zdrave noge i nećemo posustati jer znamo naš cilj", kazao je Mušović.

Pojašnjena je situacija oko Mladosti iz Doboja kod Kaknja, ugovorom s Gradom Zenica, te preskakanju u svemu tome NK Čelik i N/FSBiH, zbog čega i na kraju nisu dobili licencu?

"Mladost je sama sebi kriva što nisu dobili licencu. Mladost je imala ugovor s N/FSBiH da za sezonu 2021/22 mora imati reflektore na svome stadionu. Oni to nisu ispoštovali i tražili su drugo rješenje pa su htjeli da prijave Bilino polje, kao svoj stadion za odigravanje svojih utakmica. Mi smo branili svoj interes koristeći članove i akte koji se tiču Sporazuma o korištenju stadiona koje imamo s Gradom Zenica i N/FSBiH. Što se tiče nas da nas je gospodin Mensur Mušija nazvao prvo klub i da se dogovore uslovi, pa da zajedničkim prijedlogom damo na suglasnost Gradu Zenici ne bi bilo nikakvih problema. Prošle godine je FK Sarajevo isto tako unajmio stadion bez ikakvih problema, te pozivam i ostale klubove da igraju ovdje utakmice, mi ćemo svim našim sportskim prijateljima pomoći, ali neke stvari se moraju ispoštovati. Gradonačelnik želi da prenese u javnost kao da smo mi loši domaćini i da ne želimo pomoći komšijama, što nema veze s istinom. Mladost je nas preskočila i oni su samo potvrdili da je Drugostepena komisija za licenciranje bila upravu kada im nije izdala licencu. To vam je ono što vam pokušavamo objasniti da u NK Čelik nema više ništa ispod stola, vidjeli smo taj Sporazum nema nikakav iznos o korištenju. Stadion Bilino polje se može iznajmljivati trećim licima samo uz odobrenje NK Čelik i tu nema problema, Gradska uprava i FK Mladost su zaobišli Čelik i oni su krivci. N/FSBiH je nama poslao dopis da se očitujemo o pitanju iznajmljivanja stadiona i tu smo zaštitili interes kluba. Mi smo napisalo onako kako jest, nismo bili strana koja je sudjelovala u pregovorima, da se Čelik svjesno zaobišao i da što se tiče nas Mladost ne može igrati na Bilinom polju. Svaki klub je dobrodošao u Zenicu i na Bilino polje, ali protokol odnosno iznajmljivanje hrama našeg nogometa ne može se raditi bez saglasnosti NK Čelik to je sva poenta i tu nema nikakvog animoziteta", kazali su iz uprave NK Čelik.

Koji su rezultatski ciljevi kluba u narednoj sezoni, hoće li NK Čelik odmah ići na ulazak u 1.ligu FBiH ili to sve zavisi od finansija?

"Cilj nam je pobijediti u svakoj utakmici bez obzira koja liga i protivnik u pitanju. Sve zavisi od finansijske situacije zavisi od toga hoćemo li odmah ići na ulazak u viši rang, ali vjerovatno ćemo se morati još jednu sezonu morati zadržati u ovom rangu takmičenja. Poenta je da mi moramo godišnje vraćati između 300-400 hiljada KM godišnje. Kada uđemo u Federalnu ligu nju želimo iste godine i osvojiti. Mi smo u kantonalnoj ligi došli radi tih dugova i troškova, moramo vraćati dugove i to je cijena projekta u kojeg smo upali i naslijedili. Mi znamo da su ljudi razočarani u Čelik i svjesni smo da moramo vratiti to povjerenje, a to ne može preko noći. Svakim danom imamo sve veću i veću podršku. Mi smo napravili neke projekcije kada smo ulazili u ovu priču, misleći da Grad neće kršiti Sporazum, imali smo cilj da odblokiramo račun polovinom 2022. godine, sada ne znamo tačno kada će to biti, vidjet ćemo vremenom sve šta će se izdešavati, a taj dan kad dođe sigurno će biti veliki za naš klub i sigurno možda prekretnica u daljem radu", kazao je Robert Jonjić.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Zahvalili su se dvojici igrača Čelika, koji su bili reprezentativci BiH, igrali u inostranstvu, imali ponude drugih klubova u višim rangovima, ali odlučili ostati uz Čelik i igrati u najnižem rangu takmičenja

"Prošlog vikenda smo imali zajednički ručak s radnom zajednicom, igračima i stručnim štabom, gdje smo se posebno zahvalili dvojici nogometaša Aidinu Mahmutoviću i Adisu Nurkoviću. Imali su dobre karijere, ali i druge ponude, oni su odlučili ostati u Čeliku u najgoroj situaciji i ja im skidam kapu. To su za nas legende kluba i želimo da se ostali igrači, djeca ugledaju na takve ljudske veličine", kazao je Mušović.

Za kraj razgovora najavili su dva veoma bitna datuma, naredne sedmice 16. juni kada proslavljaju 76 rođendan NK Čelik i 19. juni kada će biti masovni protesti zbog trenutne situacije, odnosno nezadovoljstva što Gradonačelnik i Gradska uprava ne poštuju Sporazum.

"S obzirom na to da nam se renovira travnjak Bilinog polja, proslavu rođendana morat ćemo održati u centru grada kod robne kuće "Bosanka", očekujemo lijep provod i dan kada ćemo biti svi ponosni. Kada je u pitanju datum protesta tri dana nakon našeg rođendana, to je revolt navijača na sva ova dešavanja i opstrukcije od Gradonačelnika i Gradske uprave. Mnogi simboli Grada su na izdisaju, mi smo čuvari Grada i njegovih simbola i ovom prilikom pozivamo sve navijače i simpatizere NK Čelik jer ovo nije samo borba za Čelik nego je ovo borba za identitete Zenice. Da kažemo odmah da Gradonačelnik nije poželjan na rođendanu kluba i na protestima jer on Čelik ne voli i ne doživljava kao svoj. U Zenici ne postoji dovoljna jaka opozicija da se suprotstavi tiraniji Fuada Kasumovića. Mi smo promijenili mnoge stvari s mrtve tačke, nakon duga niz godina predstavnici NK Čelik sada su u raznim tijelima NSBiH, Federalnog i NSZDK i tako jačamo NK Čelik, mi smo brend i iz treće lige utičemo na neke stvari u Premijer ligi BiH", kazali su u razgovoru za SportSport.ba predstavnici NK Čelik Denis Mušović i Robert Jonjić.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (25)

Dječija priča pogotovo u BiH ! Da vam Kasum ne valja ne bi ga birali 20 godina vi ste i u Zenici manjina

Slobodas

Nasao jedan slobodas o tome da prica haha, ne znate sta je organizovano navijanje, a ne borba protiv sistema i za voljeni klub, pa makar i zadnja liga bio!

redbull

@Slobodas O cemu ti? Nije niko rekao da nevalja, od njega se samo trazi da ispostuje potpisano. Malo se preracunao, Čelik ugasiti neće. A ti kvazistrucnjaku drzi se svoje tuzle i pusti nas da svoje bitke bijemo. A ne zaboravi, ono kad ste prije par godina u Europu izasli u Zenici ste igrali.

Secerko

Djecija prica je ovo sto nama Jasmin Imamovic pred svake izbore prodaje ( lafinu ) Da mi imamo par ovih momaka u Tuzli da potjeraju vlast u Tuzli ( 30 godina ista vlast ) da urade Tusanj i Mejdan

fukaraslana

Svaka cast momci da mi u Tuzli imamo par ovakvih momaka kao vi sad bi Sloboda bila u vrhu BH fudbala . Kod nas ti samo se uvlace u paksu gradonacelniku i SDPovcima a mi u dugu i nemamo stadiona

fukaraslana

Zelimo vam sve najbolje i da sloboda bude uvijek medju najboljima, ipak je to klub sa starom i velikom tradicijom, veliki pozdrav za iskrene prijatelje

Sadko

Ubleha je seoski lik koji kupi glasove po selima

user1623259500

Nije posteno da se prepucavanja Celika i gradonacelnik obijaju Mladosti o glavu. Neposteno iz Zenice!

Husrefbeg22

Zasto ZE-DO Kanton nije uplatio niti jedne jedine marke za Celik iako je Celik najveci klub u ZE-DO kantonu..Gdje je njihov podsticaj za sport? Nemoze ni grad sve finansirati, gdje su sponzori, kako radi omladinska skola, koliko igraca je izaslo u prvi tim?

SEDYnn

Ja cu prvi skupljati pare za Celik ali kada se utvrde imena i dugovanja. Hocemo imena ljudi koji su pravili dugovanja i koji su se okoristili na ime Celika. Nije ni fer da narod vraca dugove nakon sto je neko to pokrao i jednostavno sjedi u hladovini..Imena i na sud.

SEDYnn

Ja cu prvi skupljati pare za Celik ali kada se utvrde imena i dugovanja. Hocemo imena ljudi koji su pravili dugovanja i koji su se okoristili na ime Celika. Nije ni fer da narod vraca dugove nakon sto je neko to pokrao i jednostavno sjedi u hladovini..Imena i na sud.

SEDYnn

Zašto se jednostavno mušija ne dogovori s NK Celikom i riješi stvari!

user1622555510

Sto ce kad je jaran sa fudom, sredit ce mu fudo ispod stola haha.

redbull

Zato sto tu nema mutljavine

dinass

Celik iz beton lige izbacuje klubove u drugu ligu.

mrkva

Sve je ovo super sto oni rade i svaka im cast al daj Boze za 5 godina kad klub stane na noge da opet ne dodju pogresni ljudi u klub i naprave sto su napravili ovi prethodnici a to su dugovi i dugovi... cim Celik bude finansijski stabilan i jak eto ti opet politike i njihovih ljudi da se okoriste i na kraju djaba sav ovaj trud... nije to samo sudbina Celika nego svakog kluba gdje lopovi namirisu lovu

zgembo.popuslic

Grijesis, statut kluba ima, koji dozvoljava da direktno navijaci tj. clanovi kluba biraju i budu birani, a isto tako i smjenjuju. To nije tal od 2-3 ljudi, to je trenutno 400 ljudi, a ova cifra ce i rasti. Tako da do toga ne moze doci.

redbull

@zgembo.popuslic
Nece legendo, ovdje je njima "problem" sto su sad svi momci u i oko Čelika finansijski neovisni o fudi, nije on nikoga od njih doveo, zaposlio i sl. Svi su tu volonterski, imaju svoje poslove te ih politicke/stranacke gnjide ne mogu ucjenjivati kao sto to svojim poltronima rade.

Secerko

Postoji velika vjerovatnoca da je to moguce.Svaka cast momcima i treba doci do toga pa se onda time pozbaviti,sad je aktuelna velika borba da se do toga i dodje.Jonjic me iznenadio pozitivno sa svojim razmisljanjem i ponasanjem

dinass

Eh druze to se nece desit. Zasto? Zato sto klub djeluje na principu jedan clan jedan glas!

CASIO

Tako funkcionisu i izbori pa je dobio 10000glasova

dinass

Hajmo animirajte ljude aktivirajte se jos vise sada

Samoiskreno

napokon da docekamo da nas vode oni koji zive Celik

celikze

Bravo momci, pismo i kulturno. To je jedan od razloga zasto doticni gradonacelnik i ne zeli se suociti javno sa vama. Neki misle da im je ego jaci od Čelika, bgm za****li su se.

redbull

Bravo momci,samo pismeno protiv nepismenih!

FRLegioen
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.