Kako izgleda vječna tabela Premijer lige? Četiri tima u "klubu 1000"

Nakon 19 odigranih sezona

Kako izgleda vječna tabela Premijer lige? Četiri tima u "klubu 1000"

A. Čaušević

Stavljena je zavjesa na još jednu sezonu Premijer lige, 19. po redu koja je bila izuzetno zanimljiva, ali i turbulentna zbog brojnih dešavanja tokom proteklih 10-ak mjeseci. 

Titulu prvaka odnio je Borac koji je uspio nadoknaditi -13 nad Sarajevom i po drugi put u historiji osvojiti prvenstvo BiH. Na drugoj strani, Bordo tim se morao zadovoljiti Kupom.

Borac će u kvalifikacije za Ligu prvaka, a osim Sarajeva u prvo pretkolo novoformiranog takmičenja Konferencijska liga ići će još Široki Brijeg i Velež koji se na euroscenu vraća poslije tri decenije.

Nakon 19 odigranih sezona Premijer lige na vječnoj tabeli četiri kluba su uspjela skupiti preko 1000 budova. U pitanju su Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski, jedini klubovi koji nisu ispadali iz takmičenja.

Bordo tim je najuspješniji sa 1081 bodom, slijede Plavi s Grbavice (1053), te hercegovački rivali. Plemići su treći s 1027 (u sezoni 2006/2007 im je oduzet jedan bod zbog famoznog napuštanja utakmice protiv Orašja op.a.), a Širokobriježani do sada imaju 1008 bodova.

Pozicija Ekipa Broj bodova
1. Sarajevo 1081
2. Željezničar 1053
3. Zrinjski 1027
4. Široki Brijeg 1008
5. Borac 715
6. Čelik 713
7. Sloboda 710
8. Velež 509
9. Leotar 498
10. Slavija 473

Borac, Čelik i Sloboda su skupili preko 700 bodova. Odlična sezona donijela je napredak i Veležu koji sada ima preko 500 osvojenih bodova. Top 10 zatvaraju nekadašnji lanovi Premijer lige, a sada timovi koji se takmiče u Prvoj ligi RS - Leotar i Slavija.

Mladost iz Doboja kod Kaknja je za zelenim stolom izborila igranje i u sedmoj uzastopnoj sezoni Premijer lige, ali kako ovaj klub nije dobio licencu teško je vjerovati da će i naredne sezone biti u elitnom rangu. Do sada su skupili preko 200 bodova.

U Premijer ligu se nakon 12 godina vratilo Posušje koje je u prvim sezonama takmičenja bilo redovan premijerligaša. Ekipa s Mokrog Doca do sada ima 280 bodova. Povratnik Rudar Prijedor također ima preko 200 bodova, tačnije 201.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najmanje sezona u Premijer ligi imaju Tuzla City i Krupa pa su skupili najmanje bodova. Tuzla City nakon tri sezone u elitnom rangu ima 119 bodova, dok je Krupa nakon četiri takmičarske godine u bh. prvenstvo skupila 147 bodova.

Do sada je Premijer ligu osvajalo sedam različitih ekipa i to: Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg, Borac, Modriča i Leotar.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BordoBijeli
Naravno najveci klub u drzavi prvi i u ovome kao i u svemu
14 5
starigrad
Šta se više ima tu dokazivati. Sarajevo je Najveći klub BH fudbala. Još kad se dodaju prvenstva Jugoslavije i tamo osvojeni bodovi, ne može ih niko iz BiH stići taman da su svi Usein Bolt.
13 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi