Jedno ime, jedna čaršija, dva kluba: Fudbalski praznik na obalama Vrbasa
FOTO: HNK Sloga, NK Sloga/facebook

Poseban dan u bh. fudbalu

Jedno ime, jedna čaršija, dva kluba: Fudbalski praznik na obalama Vrbasa

H. Zilić

Naredne sedmice očekuju nas utakmice Kupa FBiH, koji je i jedan vid pretkvalifikacija za glavni Kup Bosne i Hercegovine. Žrijeb je ove sezone donio jedan zanimljiv duel, a odigrat će se na obalama Vrbasa. Snage će odmjeriti HNK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje i NK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje.

Dva kluba, jedno ime, jedan grad i fudbalski praznik za čaršiju koja broji oko 20.000 stanovnika. Svakako i poseban trenutak u bh. fudbalu jer nije se prije desio ovakav slučaj u Kup takmičnju. U ligaškom takmičenju smo imali duel FK Vitez i NK Vitez.

Gornji Vakuf-Uskoplje poznata je čaršija po rukometu kako muškom tako i ženskom, ali u srijedu 30. augusta fudbal će doći na naslovnice, na 90 minuta će se zaboraviti rukomet, ali i futsal koji je posljednjih godina aktuelan u ovoj bh. čaršiji.

Sama činjenice da igraju Sloga protiv Sloge u istom gradu nekako daje posebno ozračje cijeloj utakmici, a mi smo kontaktirali ljude iz klubova da vidimo kakva je generalno atmosfera nakon žrijeba, ali i kakva su očekivanja od same utakmice.

Prvi nam se javio predsjednik NK Sloga, gospodin Fatmir Milanović.

Oglasi

Za javnost u Bosni i Hercegovini da približimo i činjenicu da je NK Sloga reaktiviran nakon 20 godina, a od neazvisnosti Bosne i Hercegovine dvije Sloge su odigrale samo jednu prijateljsku utakmicu, dakle ovo će biti prva zvanična.

"Ponovo smo reaktivirali klub nakon dvije decenije. Prošle godine smo se takmičili u ligi SBK sa svih pet selekcija i ponosni smo na taj naš početak jednog novog rada u NK Sloga. Jedna prijateljska je bila između dvije Sloge od nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ovo će biti prva zvanična utakmica", rekao je Milanović u razgovoru za SportSport.ba, a zatim i s nama podijelio očekivanja od meča.

"Mi smo mlad klub, očekujemo sportsko takmičenje bez incidenata, da prođe sve kako treba. Mi idemo da prođemo dalje, vidjet ćemo šta će biti."

Ovakva jedna fudbalska priča nosi još zanimljivh detalja pa tako NK Sloga utakmice igra na stadionu "Luke", a HNK Sloga na stadionu "Košute". Po dogovoru klubova utakmica će najvjerovatnije biti odigrana na stadionu "Košute" koji je infrastrukturalno u boljem stanju, čeka se samo zvanična potvrda FSFBiH.

"NK Sloga je igrala prošlu sezonu na stadionu "Luke" koji je još u izgradnji. Kada smo reaktivirali klub infrastuktura je bila zapuštena. HNK Sloga igra na stadionu Košute i tu će biti odigrana utakmica Kupa FBiH", izjavio je Milnanović i malo nam prenio atmosferu u samoj čaršiji.

Oglasi

"U gradu su svi iznenađeni, nismo očekivali ovo, ali žrijeb je tako odlučio. Ovo je nešto novo u gradu, takav je grad. Očekujem odličnu atmosferu, velika je stvar za ovako malu čaršiju."

Kada spomenete fudbal u Gornjem Vakufu-Uskoplju svi će vam reći prvo jedno ime, a to je dugogodišnji sekretar HNK Sloga, Zdenko Malinar. I nije bilo prave osobe za razgovor o jednoj ovakvoj utakmici. Gospodin Zdenko je izdvojio također vrijeme za SportSport.ba

"Žrijeb je bio otvoren, mogli smo očekivati ovakav susret, nadamo se dobroj utakmici, da prođe sve fer i sportski", rekao je Malinar za SportSport.ba i nastavio:

"Zakazali smo sastanak da se spremimo organizaciono, da prođe sve u najboljem. Razgovarali smo i sa gospodinom Fatmirom iz NK Sloga, dogovaramo posljednje detalje. Mislim da će to biti jedan fudbalski praznik."

HNK Sloga je klub koji je u prethodne dvije sezone dolazio do glavnog žrijeba Kupa BiH gdje su igrali protiv Leotara i Veleža, ne kriju iste ambicije i u ovoj sezoni.

Oglasi

"Zadnjih godina igramo dobro Kup, ambicije su nam da i ove sezone pokušamo odigrati utakmicu sa nekim premijerligašem."

Gospodin Malinar nam je otkrio i jedan zanimljiv podatak, a to da je HNK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje jedini klub koji je odigrao sve sezone u Drugoj ligi FBiH od njenog osnivanja, dakle nisu imali promociju u Prvu ligu FBiH, ali nisu ni ispadali u Kantonalne lige.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Vjerovatno se sada na kraju naše priče pitate, kako Druga liga jug FBiH, a NK Sloga igra SBK ligu? I to je zanimljiva situacija iz ove čaršije. HNK Sloga je član Fudbalskog Saveza Hercegovačko-neretvanskog kantona, a NK Sloga je član Fudbalskog saveza Srednjobosanskog kantona. Dakle, ako NK Sloga izbori promociju u viši rang igrali bi Drugu ligu FBiH-zapad, a HNK Sloga igra kao što smo naveli Drugu ligu FBiH-jug.

Nema sumnje da će srijeda 30. august biti upisan zlatnim slovima u sportsku enciklopediju Gornjeg Vakuga-Uskoplja

Top Komentari

Mujci
Još da ste napisali vrijeme tekme,valjalo bi NEPROFESIONALCI
0 0
plemic
sreća da ne igraju na stadionu-logoru,
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi