Lazarević: Odmor dobro dođe, ali najbolje se osjećam na terenu
Lazarević iz perioda dok je vodio sa klupe tuzlansku Slobodu

Iskusni stručnjak govorio za SportSport.ba

Lazarević: Odmor dobro dođe, ali najbolje se osjećam na terenu · Intervju

S. Mlaćo
Iskusni trenerski stručnjak Mile Lazarević trenutno je bez angažmana.

Lazarević ističe da određenih razgovora ima, te da prati cjelokupnu situaciju u bh. nogometu.

Ima bogato iskustvo iskustvo, radio je u sve tri ranga bh. nogometa, ali priznaje željan je novih izazova.

Posljednji angažman imao je u Tekstilcu iz Dervente, članu Prve lige RS.

“Kontakata ima, ali i dalje sam bez kluba. Pojavila se mogućnost prije par dana za inostranstvo, ali volio bih ostati u našem nogometu još par godina. Mislim da imam dovoljno snage, energije i znanja da se nešto dodatno pokažem, iako ne mogu biti nezadovoljan periodom koji je iza mene. Ovim poslom česse bavim 25 godina, 22 godine sam aktivno bio trener u prva dva stepena takmičenja“, priča Lazarević.

Prošao je mnogo toga u navedenom periodu.

Oglasi

“Da...U deset klubova sam radio, ali ono što moram istaći jeste da nijedan od tih klubova nije završio ispod petog mjesta. Ponosan sam na to, trenirao sam preko hiljadu igrača, dosta ih se često javi, nisu me zaboravili, ostale su lijepe uspomene, lijepi kontakti...“.

Odmor je dobro došao, ali spreman je za nove izazove.

“Dobro to dođe, dođe trenutak kada je potreban odmor, no ja se najbolje osjećam na terenu. Želja se brzo pojavi, no ovaj odmor od septembra je dobro došao. Vidjet ćemo šta će se dešavati dalje“.

Klubovi počinju sa pripremama u našoj zemlji. Lazarevića smo pitali s obzirom na bogato iskustvo da li je ekipu bolje preuzeti odmah i proći i pripreme nego za par kola kada je onda potrebno opet sve raditi od 'nule'.

“Najbolje je kada se krene na vrijeme i prođu pripreme sa ekipom“.

Oglasi

Radio je u Zvijezdi 09, Zvijezdi Gradačac, Drini Zvornik, FK Sloboda, Napredku, Podrinju... Rezimirali smo navedeni period.

“Imajući u vidu okolnosti koje su bile, dobar period je bio i u Drini. Istina, to je bilo proljeće kada je Drina faktički već ispala iz Premijer lige, a zatim se odigrao korektno drugi dio. Ipak, bili smo vicešampioni naredne sezone, dakle poslije ispadanja, što može malo ekipa. To je zaista teško uraditi, a mi smo uspjeli. Sa Zvijezdom 09 smo udarili temelje za Premijer ligu, u Slobodi se radilo u teškim uslovima, no javno mnijenje je govorilo da Sloboda tada igrala najljepši fudbal posljednjih deset – petnaest godina. Ipak, igrači su bili u štrajku, nije bilo novca i odlučili smo se povući. Uslijedio je povratak u Gradačac, a odlazak je bio vezan za novu Upravu koja je željela svog trenera. Tada sam se odlučio za Tekstilac, oni su se prepali ispadanja, no završili smo četvrti“.

Mile Lazarević pred novim angažmanom?

Svjestan je da se treneri u našoj zemlji brzo mijenjaju, a onda je uspjeh i teško očekivati.

“Problem je što ima dosta kolega koji rade dva – tri posla i rade kao treneri u seniorskom nogometu. Omogućeno im je da rade sa A i B trenerskom licencom, da mogu 'pokrivati' licencom i sličnom... Prva dva stepena svugdje u svijetu su treneri sa PROFI licencom koji žive samo od fudbala, to im je izvor prihoda i daje im veću angažovanost. Nemoguće je raditi u javnom preduzeću i biti trener. Ne kažem zato što ja imam PROFI licencu, ima dosta kolega koji imaju PROFI licencu, a ne rade“.

Prokomentarisao je situaciju u Premijer ligi, Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

“Pratim sve. U toku sam svega. Što se tiče Premijer lige, Zrinjski jeste ubjedljivo prvi, ali prema mom mišljenju zbog slabosti drugih ekipa. Razočarali su me Željezničar i Sarajevo, Tuzla City je iskočila na drugu poziciju, ali veoma su kvalitetni. Na početku prvenstva sam mislio čak da će oni biti prvi na polusezoni. Što se tiče Prve lige FBiH, GOŠK je opet najozbiljniji, pozitivno me iznenadio Igman iz Konjica, a TOŠK je standardno dobar... Razočarenje je bihaćko Jedinstvo, Zvijezda je razočarala što se tiče bodovnog salda.

Što se tiče Prve lige Republike Srpske, Krupa je odustala od Premijer lige i niko nije očekivao da će opet biti u vrhu. Promijenili su ekipu, ali rezultati su za pohvalu. Ne znam da li će imati cilj da se vrate u Premijer ligu, a pohvale idu i za Slogu Doboj. Nisu me iznenadili, jer sam znao tokove, kako igračke, tako i trenera Ćurguza. Zvijezda 09 je puno zaostala... Moram pohvaliti i ekipu Sutjeske iz Foče koja je iskusna te kvalitetna ekipa. Nažalost, u donjem dijelu je Podrinje iz Janje. To je nekada bila izrazito sportska sredina, radio sam u tom klubu, na treninzima je bilo po 200 ljudi, a nikada ispod 700-800 na utakmicama. Sada su u financijskoj krizi i grčevito će se boriti za opstanak“, dodao je iskusni Mile Lazarević na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Brazuka
Istina. Na Tušanj si uvijek dobro došao stari majstore! Malo je takvih lisica bilo. Puno zdravlja i uspjeha Lazo
5 1
Krivaja Zavidovići
Gospodin čo'ek
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi