Noć koju će Zeničani zauvijek pamtiti: NK Čelik u grotlu Bilinog polja srušio belgijski Gent
Ekipa Čelika kojoj je malo falilo da prođe u treće pretkolo, gdje bi snage odmjerila s velikim Werderom iz Bremena

Drugo pretkolo Intertoto Kupa 2001. godine

Noć koju će Zeničani zauvijek pamtiti: NK Čelik u grotlu Bilinog polja srušio belgijski Gent

D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik sigurno je jedan od najvećih klubova u BiH. Što zbog tradicije još prije rata, stadiona, navijača, ali i velike ljubavi prema crno-crvenoj boji, Zeničani su uvijek bili cijenjeni diljem bivše države.

Iako su uvijek imali veliku podršku s tribina, te i sve preduslove da svake godine budu u vrhu Premijer lige, to s Čelikom ipak nije slučaj. Osim tri titule prvaka BiH, te dva osvojena Kupa i nekoliko bljeskova, Zeničani su se uglavnom borili za opstanak u Premijer ligi.

Kad kažemo povremeni bljeskovi, tu se misli i na sezonu 2000/01 kada je Čelik izborio izlazak u Evropu, pretposljednji put. Bilo je to 2001. godine, a ekipu je s klupe predvodio Kemal Hafizović.

U prvom pretkolu Intertoto Kupa crno-crveni su odmjerili snage s turskim Denizlisporom. Svi su očekivali laganu pobjedu kluba iz Turske, međutim Zeničani nošeni sjajnom podrškom dupke punog Bilinog polja golom Borisa Pavića slavili su rezultatom 1:0. U uzvratu se očekivalo da klub iz Turske nadoknadi ovaj zaostatak, međutim Zeničani su odigrali sjajnu utakmicu, te su golovima Brkića dva puta, Pavića, Nadžakovića i Tabakovića slavili sa nevjerovatnih 3:5, te s ukupnih 3:6 otišli u drugo pretkolo ovog takmičenja.


U drugom pretkolu Zeničani su odmjerili snage s belgijskim Gentom. Žrijebom je odlučeno da Čelik bude domaćin u prvom meču, a to je značilo samo jedno, ludnicu na Bilinom polju. Pred više od 20.000 uzavrelih navijača domaće ekipe Čelik je dočekao Gent, koji je kao i Denizlispor bio favorit u ovoj utakmici. U tvrdoj utakmici pobjednik je odlučen u 30.minuti, Almir Tolja degažirao je daleko loptu na protivničku polovinu, na 20-tak metara od gola nebeski skok Senada Brkića, koji upošljava Džemala Tabakovića, a ovaj u maniru vrsnih napadača lob udarcem matira golmana Genta za vodstvo Čelika 1:0 i neviđeno slavlje u Zenici. Do kraja utakmice crno-crveni su zadržali prednost i sasvim zasluženo slavili novu pobjedu u Intertoto Kupu. Za Čelik su utakmici koja će vjerovatno ostati vječno u srcima navijača Čelika nastupio u sastavu: Tolja, Begić, Bradarić, Beganović, Pavić, Džidić, Ikanović, Paškalj, Nadžaković, Tabaković i Brkić. Trener je bio Kemal Hafizović.


Kapiten te generacije, tada sjajni Senad Brkić, koji je bio i reprezentativac BiH, za SportSport.ba prisjetio se te magične noći u Zenici, kada je u uzavreloj atmosferi pao Gent

"Nismo imali Uprave, igrali smo zbog ljubavi prema klubu, nismo imali predsjednika, direktora, ali mi zajedno sa šefom struke igrali smo za grad i klub. Da se naježiš bilo, igrao sam u svojoj karijeri pred 40-50.000 hiljada ljudi, ali ta noć u Zenici se ne može porediti. Mi smo dali posljednji atom snage na terenu i na kraju nam se to vratilo. Nikada neću zaboraviti tu noć, a da smo imali malo veću podršku u klubu siguran sam da bi dogurali i dalje u ovom takmičenju", kazao je za SportSport.ba Senad Brkić sigurno najbolji napadač kluba s Bilinog polja u poslijeratnom periodu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U uzvratu Čelik je poražen 2:0, a zanimljivo da je oba gola postigao igrač Čelika, Ekrem Bradarić, koji je bez namjere dva puta bio tragičar u tome meču. Gent je tako ukupnim skorom 2:1 prošao u treću rundu, gdje ih je čekao veliki Werder iz Bremena.

Zeničani su nakon toga još jednom samo igrali u Evropi, bilo je to 2008. godine, kada su u dvomeču poraženi od crnogorskog Grbalja, a nakon dva meča bilo je 4:4, međutim zbog gola više u gostima tim Grbalja je prošao u narednu fazu Inter toto Kupa. Od 2008. godine crno-crveni nikada više nisu zaigrali u Evropi, koju su istina izborili u sezoni 2012/13, ali zbog toga što nisu dobili Licencu za Evropu nisu nastupili u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nikokovac
Steta sto ce ispasti iz lige
0 1
muha
Sjecam se kad sam naletio na prenos tog revansa na turskom kanalu koliko se sjecam da se zvao CINE5.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi