Novi podaci Europola: U BiH namješteno sedam utakmica!

Novi kladioničarski skandal

Novi podaci Europola: U BiH namješteno sedam utakmica!

A. Haznadarević

Nakon što su objavljeni podaci Europola (Evopske policije) o namještanju oko 380 fudbalskih mečeva širom Starog kontinenta, jedan od najvećih skandala modernog sporta, prema posljednjim podacima nije mogao proći bez Bosne i Hercegovine.

Naime, prema tvrdnjama novinara uglednog italijanskog magazina Gazzetta dello Sport i dopisnika CNN-a Tancerdija Palmerija, koji se poziva na izvore bliske Europolu, u Bosni i Hercegovini je namješteno sedam susreta.

 

S obzirom na to da se radi izvještaju u kojem su samo nabrojane države u kojima su igrani sporni mečevi, još uvijek nema podataka na koje susrete se posebno sumnja. Inače, osim naše zemlje našle su se: Turska (79 utakmica), Njemačka (70), Švicarska (41), Finska (32), Mađarska (20), Belgija (19), Hrvatska (18), Austrija (16), te slovenija sa 7 spornih utakmica.

 

Na globalnom planu u istom izlaganju se navodi da je namješteno preko 380 mečeva, a istrage se vode pored Evrope i u Južnoj i Centralnoj Americi, Aziji i Africi.

 

Do sada je od 425 ispitanih osoba 50 uhapšeno, a pretpostavlja se da je kladioničarska kriminalna grupa zaradila oko 11 miliona dolara na tri uložena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije