Novi razgovori sa kandidatima, dvojica idu u "veliko finale"

Novogodišnji poklon Zmajevima biće selektor

Novi razgovori sa kandidatima, dvojica idu u "veliko finale"

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, ni nakon današnje sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH u hotelu Crystal na Ilidži, nije dobila novog selektora.

Ipak lista kandidata sa jedanaest imena skraćena je na sedam, a prema riječima generalnog sekretara N/FSBiH, Jasmina Bakovića, najbolja fudbalska selekcija naše zemlje bi do Nove godine trebala dobiti novog kormilara.

"Ja sam dobio zadatak od Izvršnog odbora N/FSBiH da vam prezentiram informacije, odnosno zaključke IO sa današnje sjednice. Naravno najvažnija tačka dnevnog reda bila je informacija Komisije koja je bila zadužena i ovlaštena za predlaganje za selektora A reprezentacije, tako da ćemo se fokusirati na tu informaciju i te zaključke jer mislim da su oni u ovom trenutku najvažniji", rekao je generalni sekretar N/FSBiH u početku svog obraćanja predstavnicima medija, te nastavio:

"Ono što je najbitnije reći jeste da dana selektor nije imenovan i da je IO dao ovlaštenje Komisiji koja je ranije imenovana da u narednih nekoliko dana obavi dodatne konsultacije sa potencijalnim kandidatima, i da za naredni sastanak IO koji će biti zakazan veoma brzo, u narednih nekoliko dana, predloži dva kandidata o kojima će odlučivati IO".

"Informacije koje su dostavljene članovima IO sadržavale se podatke sa svim kandidatima koji su aplicirali za mjesto selektora, i naravno sa onima sa kojima su održani sastanci", istakao je prvi operativac Saveza.

Robert Prosinečki, Lothar Matthäus, Voicek Lazarek, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Šener Bajramović, Faruk Hadžibegić, Enzo Schifo, Felix Magath, Luis Fernandez, Alberto Zaccheroni, Aleksandre Zavarov, Dragan Okuka, Jurgen Kohler, Vlatko Glavaš, Jacques Santini, Milovan Rajevac, Blaž Slišković, Sergej Barbarez i Igor Štimac, su imena koja su aplicirala za upražnjeno mjesto selektora Zmajeva.

Iako nisu aplicirali za mjesto selektora BiH, sa dvojicom vjerovatno i najboljih bh. trenerskih imena obavljeni su razgovori.

"Prethodno želim reći da je Komisija obavila razgovore sa dva kandidata koji su bili želja Saveza, koji su bili prioriteti, prije svega sa Duškom Bajevićem i Vahidom Halilhodžićem. I jedan i drugi su nakon nekoliko razgovora odnosno sastanaka, telefonskih kontakata, ipak odgovorili da iz svojih privatnih razloga nisu bili u mogućnosti da prihvate ponudu Saveza, tako da je ova Komisija detaljno analizirala svih 20 aplikacija koje su stigle u Savez, što je svakako potvrdilo da je Savez respektabilan i interesantan trenerima", kazao je Baković. 

Sa jedanaest od gore nabrojanih 20 kandidata obavljeni su razgovori, a to su: Slišković, Baždarević, Rajevac, Osim, Hadžibegić, Okuka, Magath, Bajramović, Glavaš, Barbarez i Štimac. Bio je planiran i razgovor sa Prosinečkim, ali je on u međuvremenu preuzeo funkciju selektora Azerbejdžana. 

"Napravljen je mali presedan, a jedini inostrani trener sa kojim je napravljen razgovor je Felix Magath sa kojim su članovi Komisije obavili razgovor u Beču. Pri tome smo imali u vidu da je ovaj trener u karijeri ostvari nekoliko zapaženih rezultata sa klubovima u Njemačkoj, da je trenirao nekoliko naših istaknutih reprezentativaca Salihamidžića, Misimovića i Džeku, i smatralo se da posjeduje odgovarajući nivo poznavanja naše reprezentacije i našeg mentaliteta. Međutim, nakon razgovora sa njim dobili smo odgovor da on nije u mogućnosti da prihvati ponudu", objasnio je generalni sekretar N/FSBiH, te dodao:

"Nakon svega je odlučeno da Komisija u narednim danima obavi dodatne razgovore sa sedam aplikanata, to su Blaž Slišković, Mehmed Baždarević, Milovan Rajevac, Amar Osim, Faruk Hadžibegić, Sergej Barbarez i Igor Štimac".

Baković je naveo kako će odluka o selektoru biti donesena u narednih nekoliko dana jer je pred njim kompleksan posao.

I bivši selektor reprezentacije Safet Sušić bio je tema press-konferencije nakon sjednice IO N/FSBiH, odnosno finansijske obaveza Saveza prema bivšem selektoru Zmajeva.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"IO je takođe razmatrao informacije koje je dostavila Komisija za razgovore sa bivšim selektorom Sušićem, odnosno o raskidu ugovora koji je izvršen 17. 11. 2014. godine na prethodnoj sjednici IO iz već poznatih razloga. Poznato je da je bivši selektor već iznio određene zahtjeve prema Savezu koji se ogledaju isplati mjesečnih naknada za narednih sedam mjeseci. Na osnovnu zaključaka našeg Pravnog komiteta, IO je jednoglasno donio zaključak da nema nikakvog osnova za isplatu bilo kakvog obeštećenja gospodinu Sušiću, osim onih ugovornih obaveza koje nisu sporne. Dakle, to je jedna mjesečna naknada i četiri bonusa koji su utvrđeni ugovor, znači od početka do raskida ugovora. Zahtjev koji je gospodin Sušić uputio za dodatnu naknadu u narednih sedam mjeseci nije usvojen", kazao je Baković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.