Novi sistem kvalifikacija za Eurobasket 2013.
Ima jakih ali i slabih protivnika

16 najboljih ide u Sloveniju

Novi sistem kvalifikacija za Eurobasket 2013.

M. Maksimović

Završeno je Evropsko prvenstvo za košarkaše kojem je domaćin bila Litva. Ono što je najvažnije spomenuti jeste podatak da je prvih šest selekcija sa ovog prvenstva izborilo nastup na Eurobasketu koji će se 2013.godine igrati u Sloveniji. Naravno direktan plasman je osigurala Slovenija kao domaćin ali i Velika Britanija kao domaćin Olimpijskih igara 2012. godine.

To znači da ćemo u kvalifikacijama imati ukupno 30 selekcija koje će biti podijeljene u šest grupa. Plasman na završni turnira će izboriti njih 16. Odnosno na Eurobasket će ići po dvije najbolje iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane.

U svakoj grupi od njih šest, igrat će po pet selekcija. U tom društvu će se naći selekcije koje su igrale u A i B diviziji uz reprezentaciju BiH. Sa posljednjeg Eurobasketa u ždrijebu će se naći Srbija, Njemačka, Finska, Turska, Gruzija, Hrvatska, Bugarska, Izrael, BiH, Italija, Crna Gora, Latvija, Belgija, Portugal, Estonija, Holandija, Austrija, Luksemburg, Rumunija, Bjelorusija, Švedska, Azerbajdžan, Češka, Švicarska, Cipar i Slovačka.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti