Novi vlasnici FK Sarajevo: Šta se "krije" iza akronima PVF?
(Foto: Twitter) Saradnici PVF akademije, legenda Manchester Uniteda Ryan Giggs i nekadašnji direktor Manchester Uniteda Mike Farnan

Vicent Tan prodao 60% upravljačkih prava Nguyen Namu i PVF-u

Novi vlasnici FK Sarajevo: Šta se "krije" iza akronima PVF?

"Većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo Vincent Tan je donio odluku da proda 60% istih, gospodinu Nguyen Haoi Namu i PVF akadamiji. Vicent Tan i dalje ima 30% prava, dok 10% zadržavaju domaći investitori", potvrdila je danas generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić.

O novom većinskom vlasniku FK Sarajevo vijetnamskom biznismenu Nguyen Haoi Namu smo već pisali, međutim šta je "PVF", za koji su navijači ekipe sa Koševa vjerovatno prvi put čuli na današnjoj press konferenciji?

Kratak odgovor ponudio je član Upravnog odbora FK Sarajevo, Senad Jahić.

"Korporacije PVF gospodina Nguyen Nama je korporacija koja se bavi sportom u Vijetnamu, prevestveno radom sa omladincima. Tako će i naš omladinski pogon imati mogićnost razmjene sa PVF akademija... Tehnički direktor PVF-a je Philippe Omar Troussier koji ima odlične konekcije sa drugim klubovima u Evropi i koji je jedan od učesnika u razvoju ove akademije uz poznate ličnosti poput Ryana Giggsa", Senad Jahić.

Iza akronima PVF zapravo se krije "Vietnam Football Development and Investmen Fund". Riječ je o savremenoj fudbalskoj akademiji fokusiranoj na saradnji i razvoju fudbala u Aziji. Također, PVF od svog osnutka sarađuje sa velikim fudbalskim imenima, ali i proslavljenim klubovima.

Trenutni tehnički direktor PVF-a je Philipppe Omar Troussier, nekadašnji francuski fudbaler koji iza sebe ima i bogatu trenersku karijeru.

Torussier je svojevremeno bio trener i Marseillea, ali i selektor Obale Slonovače, Nigerije, Južne Afrike, Japana, Katara i Maroka.

Uloga direktora akademije PVF prije određenog vremena je bila namijenjena i legendi Manchester Uniteda Ryanu Giggsu. Velšanin je zbog toga, zajedno sa svojim nekadašnjim saigračem Paulom Scholesom nekoliko puta posjećivao sjedište PVF, a danas ima funkciju savjetnika u pomenutoj akademiji.

U čitav projekat je bio uključen i nekadašnji direktor Manchester Uniteda Mike Farnan.

Inače, PVF prvenstveno od velikana svjetskog nogometa "traži" savjete i iskustva s obzirom da je primarni cilj proizvodnja kvalitetnog mladog igračkog kadra.

Kada je saradnja sa Giggsom, 2017., prvi put ozvaničena iz PVF-a su poručili: "Giggs će biti odgovoran za treniranje igrača, obuku trenera i učestvovanje u razvoju PVF-a kako bi akadamija postala najbolja u Vijetnamu i konkurent najboljim svjetskih fudbalskim akademijama".

Ryan Giggs je prisustvovao i otvaranju modernog PVF kompleksa, početkom 2018. godine, izgrađenog u u provinciji Hung Yen u blizini Hanoja.

Osim modernih fudbalskih terena u PVF-ovom modernom kompleksu su smješteni "Centar za sportsku nauku", bazen i hotel. Čitav kompleks je izgrađen na površini od 60 hektara, a projekat je završen za osam mjeseci.

Treba napomenuti i da PVF akademija upošljava veliki broj trenera, od kojih mnogi iza sebe imaju bogato iskustvo rada u velikim svjetskim klubovima i nacionalnim timovima.

Ukoliko pak konsultujemo zvaničnu stranicu PVF-a, ova akademija je predstavljena na sljedeći način:

PVF je osnovan 2008. godine na ideju pokojnog premijera Vijetnama Vo Van Kieta. Riječ je o nevladinoj i neprofitnoj organizaciji koju su osnovali i za čije su osnivanje kapital dali Fond zlatnih srca, PVC Investment and Trade joint Stock i Vinpearl Co. Ltd. Glavni investior je bio Fond zlatnih srca koji je osigurao 80% kapitala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Samo godinu dana kasnije PVF je primio svoju prvu generaciju mladih fudbalera. Dječaci rođeni 1997. i 1998. godine su tada "skupljeni" iz čitavog Vijetnama. Trenutno u PVF akademiji trenira više od 190 mladih fudbalera.

Također, PVF se može pohvaliti mnoštvom domaćih i internacionalnih titula u različitim starosnim kateogorijama, a najtalentovaniji igrači se redovno šalju u redove vijetnamskih prvoligaša.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi