Obesmišljavanje fudbala u BiH!
Utakmice koje su odigrane u posljednja dva kola su istinska antipropaganda fudbala, a osim što je bio problem za klubove kako organizirati utakmice, još veći je zadesio tetive i mišiće fudbalera

Valjda se više nikada neće igrati u decembru

Obesmišljavanje fudbala u BiH!

Da li je to cijena profesionalizma? Ako je neko fudbaler, treba li automatski biti i ovca/kurban? Da li fudbalski klubovi najelitnijeg ranga u BiH moraju proživljavati golgote organiziranja utakmica u decembru?

Otkako su uvedene Liga za prvaka i Liga za opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, od prošle dakle sezone, jesenji dio fudbalskog prvenstva sadržava 18 kola i igra se skoro do polovine decembra.

"Ovi su baš budale, pa kod nas je u decembru magla u dvoranama, kamoli na otvorenom", glasio je komentar nakon odgođene revanš utakmice četvrtfinala Kupa BiH između Željezničara i Širokog zakazane za 18 sati.

Postojao je razlog zbog čega je taj meč trebao biti odigran u tom terminu, premda u BiH koja je reljefom brdsko-planinska zemlja, ko ima iole sinoptičarsku crtu (a takvih je skoro 100 posto penzionera koji znaju na osnovu današnjeg, kakvo bi moglo biti vrijeme sutrašnje), zna da je u decembru sve hladnije kako se ide u noć. U julu je sve hladnije kako se ide u noć.

Bila je to druga utakmica ove jeseni koju su u Želji morali duplo organizovati. Dakle, sve ono što si radio danas, morat ćeš ponoviti sutra. Obezbjeđenje, hitna pomoć, policija...To je ono što se tiče klubova.

"Ovo je druga utakmica koju smo dobili, a da je odgođena. Nije to psihološki lako. Znate kako ide, pripremaš se za nešto da će se desiti danas, ne desi se, pa onda iščekuješ sutra...", hvalio je, s razlogom, svoje igrače Admir Adžem nakon Širokog. To je što se tiče igrača, a igrači se izgleda ne tiču nikoga.

Ponajmanje Nogometni savez kojeg ne zanima jeste li sposobni očistiti snijeg i otjerati maglu. Pa jeste li fudbalski klub ili niste, zaposlite 60 studenata, svakako nemaju posla, oni će to to za tila tri-četiri sata.

Nemaju, izgleda, tamo ljudi koji bi trebali znati kako reagiraju kvadricepsi, tetive, aduktori/abdukotori, meniskusi i ligamenti, na uslove igranja po mješavini blata i leda.

Nogometni savez trebao bi biti servis klubovima, fudbalerima. Kao što uostalom država i njena, odnosno naša, javna preduzeća trebaju biti servis građanima, Klinički centar, Javno gradsko saobraćajno preduzeće...

Niti je naša država servis građanima, niti Savez bar sad za sad radi išta za dobrobit fudbala u BiH. Naprotiv, radi za lošebit.

Utakmice se igraju po snijegom prekrivenim terenima, blatom, pa čak i ledom i to često bez lopti u crveno obojenih namijenjenij za igranje na bijelom. I šta je smisao tog fudbala, da oni koji najviše znaju, pokažu najmanje? Da se ispovrijeđuje što više igrača? Da ono malo navijača što dođu na utakmicu mogu produžiti odmah u apoteku po antipiretike. Da oni što gledaju preko televizije bolje uprate reklamne poruke, jer ni loptu, ni ništa ne mogu upratiti?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"I ako se bude igralo, šta ja imam od toga, kad ne vidim ništa", odgovorio je nezadovoljni navijač Želje preko telefona valjda na pitanje da li će se igrati utakmica sa Širokim.

Igrati u decembru fudbal u BiH osim što je idiotski - pa to ne rade ni u ligama Kantona - ujedno je antipropaganda fudbala nauštrb udovoljavanju terminima. Ako dešavanja u posljednje dvije sedmice i kritike trenera o nehumanim uslovima nisu dovoljan razlog da se više nikad ne igra u decembru, onda bi se osim o gluposti moglo govoriti i o bezobrazluku.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ultracrepidarian
Pomjeriti po sistemu u Skandinaviji od marta do novembra.
5 0
spicolini
treba početi ranije, ta dva tri kola, večernji termini da ne umru na terenu. taman da se zagriju za evropu
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi