Objavio oglas za tek osnovani klub, a taj klub danas slavi 120. rođendan i zove se - Barcelona

Švicarac stvorio Barcelonu

Objavio oglas za tek osnovani klub, a taj klub danas slavi 120. rođendan i zove se - Barcelona

Edmir Škorić

Švicarac Joan Gamper je vlasnik Barcelone, kluba koji je trenutno jedan od najvećih na svijetu i iza sebe ima izuzetno bogatu historiju dugu 120 godina.

Gamper je 1899. godine osnovao Barcelonu. Tada je, zanimljivo, u časopisu Los Deportes objavio kako je osnovao nogometni klub. Tražio je zainteresovane za njegov tek napravljeni klub, objavivši sljedeće: "Osnovao sam nogometni klub i želim da se utakmice igraju u Barceloni. Ako neko želi, neka me kontaktira od utorka do petka između 9 i 23 sata".

Od njegove poruke kojom je tražio podršku prošlo je cijelih 120 godina.

Gamper je igrao ragbi, tenis, golf, ali najviše je ostao fasciniran nogometom. Igrao je za švicarski Zurich od 18696.  do 1896. do 1898. godine, a u oktobru 1898. odlazi u Barcelonu da radi kao sportski kolumnist za švicarske novine.

Nakon godinu dana provedenih u Barceloni došao je na ideju da osnuje klub sa 36 protestanata. Tadašnja vlast dopuštala je samo kršćanstvo, pa su Gamper i mnogi drugi morali da napuste klub.

Iako je u svojoj 25-godišnjoj vladavini Barcu učinio najuspješnijim klubom Pirinejskog poluostrva, Gamper je u junu 1925. godine izbačen iz Španije zbog podržavanja Katalonije, a stadion je zatvoren na šest mjeseci.

Gamper je uveo i boje dresa, plavu i crvenu, a ostalo je nejasno je li ih kopirao od FC Basela ili svog prvog kluba FC Excelsior Zürich.

Potražite više informacija na temu La Liga:

On je ujedno prvi kapiten Barce, za koju je postigao 120 golova na 51 utakmici. Bio je najbolji nogometaš svoga doba u Kataloniji, a drži jedan od rijetkih rekorda koje kasnije nije oborio Leo Messi. Naime, Gamper je u čak tri utakmice postigao po devet golova za Barcelonu.

U njegovu čast tradicionalno se u Barcelonu održava turnir koji nosi ime po njemu. 

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi