Od 2018. kreće Regionalna liga, UEFA glavni sponzor?

Makedonci tvrde

Od 2018. kreće Regionalna liga, UEFA glavni sponzor?

Midhat Šljivak

Regionalna fudbalska liga mogla bi zaživjeti 2018. godine.

Barem tako tvrdi direktor makedonske fudbalske lige Vasko Dojinovski, koji je za 'Večernji' istakao kako je UEFA odobrila početak lige za 2018. godinu.

"Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su potporu novom regionalnom takmičenju, uključujući posljednji sastanak u Moskvi. Ipak, najvažnije od svega je da je projekt pao na plodno tlo i u UEFA, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je direktor takmičenja UEFA Giorgio Marchetti, čovjek koji je osmislio i budući format Lige prvaka, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci apsolutno su pozitivni, a pohvalno su se izrazili i Šveđanin i Danac, s kojima sam zajedno član radne grupe UEFA", istakao je Dojinovski.

Problemi očekivano postoje u organizaciji.

„U vazduhu su još ostali benefiti za pobjednika i finaliste. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći. Također, nismo još definisali bi li se u proljetnom dijelu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u Ligi prvaka", dodao je.

Sigurnost na stadionima je također jako bitna tema.

"Brine i sigurnosni aspekt, i te kako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom fudbala, fudbal mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom".

Ligu bi finansirala UEFA...

"Neslužbeno sam čuo kako je UEFA u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima"; istakao je Dojinovski.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti