Od borbe za Ligu 6 do legitimnog kandidata za titulu

Musemić preporodio Sarajevo

Od borbe za Ligu 6 do legitimnog kandidata za titulu

E. Škorić

Krajem avgusta je Fudbalski klub Sarajevo objavio kako je Husref Musemić novi-stari trener i odmah se moglo naslutiti da će nestati sivi oblaci koji su uveliko kružili iznad Koševa.

Tako to obično biva, ekipa ne liči ni na šta, bezidejna je i nemoćna, spora i pospana, a onda dođe do smjene na trenerskoj poziciji i grupa 'nesposobnjakovića' (kako bi ih navijači tada nazivali) pretvori se u prave Galaktikose. 

A kada u klub poput Sarajeva dođe Husref Musemić, onda je to više od klasične trenerske promjene. Onda je to povratak kluba na pobjedničke staze, ustrojavanje, sistem, nešto što autoritativni treneri poput Musemića prakticiraju gdje god da odu. Musemićevo "dođi ovamo" svakom igraču na treningu doslovno objasni čitavu suštinu i tu više ne postoji ni mala šansa za opuštanje.

Bilo kvaliteta ili ne u određenom igračkom kadru, Husref će tu nešto da napravi i u to budite sigurni. Osmislit će plan, posložiti igrače na prave pozicije i svakom od njih pronaći i onu najmanju manu kako bi je pretvorio u vrlinu. Kada se to sve posloži, a nekad treba određeni period da se to desi, onda dobijete nezaustavljivu mašinu, koja počne da igra i pored silnog pritiska koji se u klubu kakav je Sarajevo osjeti u svakom ćošku i u svakom trenutku.

Prva utakmica u njegovom novom mandatu na klupi Sarajeva odigrana je na Koševu 9. septembra i odmah se vidjelo da ima nešto od već otpisane bordo ekipe. Sarajevo je tada slavilo s 4:0, a onda je uslijedila i pobjeda nad Širokim Brijegom od 2:0 u derbiju na istom stadionu.

Seriju je prekinula Mladost, koja je uspjela na penale da izbaci Sarajevo u Kupu, a onda restart i 4:1 u Bijeljini protiv Radnika. Tri premijerligaške utakmice - tri pobjede, 10 datih i samo jedan primljen gol. Poslije Radnika novi pad, poraz od Krupe 3:2, mada je Sarajevo u zanosu rezultata bilo veliki favorit.

Krupa kao da je bila šamar za igrače Sarajeva, pa je brže-bolje Musemić probudio svoje igrače, a oni mu uzvratili s četiri uzastopne pobjede - padali su redom Sloboda (3:1), Zrinjski (3:1), Čelik (5:0) i GOŠK (2:0). Važno je napomenuti da je Sarajevo od četiri, u tri te utakmice bilo gost. I važno je itekako napomenuti da je Sarajevo zabilo 13 pogodaka uz samo dva primljena. 

Sveukupno, od dolaska Husrefa ili povratka, da ne bude zabune, Sarajevo je odigralo devet utakmica (jedna u Kupu), ostvareno je sedam pobjeda uz remi i poraz. Krupa je jedina uspjela da iznenadi Husrefovo Sarajevo, koje se lako od borbe za ulazak u Ligu 6 plasiralo do pozicije četiri i sada je samo pet bodova od Zrinjskog i Širokog, odnosno tri od gradskog rivala Željezničara. Nastave li ovako, igrači Sarajeva bi mogli da se nadaju tituli, koliko god to donedavno izgledalo kao vic.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sarajevo pod palicom Musemića igra otvoreno, brzo, efikasno, pa su Ahmetović i Velkoski tako zabili zajedno 18 golova, što je više nego što su ukupno dosad dali Vitez, Čelik, Sloboda, GOŠK, Radnik, Borac... 

Ukoliko rukovodstvo Sarajeva ostane istrajno i Musemića zadrži na duže staze, na Koševu će se sasvim sigurno gledati lijep nogomet i navijači će ponosno sa obilježjima kluba jurišati prema najvećem bh. stadionu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi