Od Dimitra Berbatova do Ivelina Popova
Nekadašnju Bugarsku pamtimo po Dimitru Berbatovu, a današnju?

Predstavljamo reprezentaciju Bugarske

Od Dimitra Berbatova do Ivelina Popova

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će u petak odigrati prvi od dva planirana prijateljska meča za mjesec mart, a protivnik će biti reprezentacija Bugarske.

Zmajevi će taj meč odigrati u Razgradu što i nije specifično za reprezentaciju Bugarske, koja svoje mečeve igra na Vasil Levski stadionu u Sofiji. Njihov nacionalni stadion inače prima nešto preko 43.000 gledatelja, dok stadion u Razgradu prima oko 10.000 navijača.

Ipak, vratimo se mi priči koja će biti centralna tema ovog teksta - Koliko je trenutno snažan bugarski nacionalni tim? Kada pomenete Bugarsku u fudbalskom kontekstu, prva asocijacija je vjerovatno Dimitar Berbatov, čovjek koji je u 21. stoljeću u svojoj zemlji poznatiji od fudbala. Pored njega, okosnicu ekipe prije nekih 10-ak godina činio je i sjajni vezni igrač Stiliyan Petrov - nekadašnji veznjak Celtica i Aston Ville.

I, dok smo tada donekle znali ko su i šta su Bugari u fudbalu, danas gotovo nemamo pojma jer za reprezentaciju igraju većinom fudbaleri koji su poznati samo tamošnjoj javnosti.

Ako nikada niste čuli za imena njihovih igrača, tu je Transfermarkt koji bi vam mogao barem približno pomoći da odgonetnete ko je najbolji od njih.

Ova poznata stranica, koja procjenjuje vrijednosti fudbalera, kaže da je najskuplji Bugarin Ivelin Popov, koji je inače i kapiten reprezentacije, a njegova vrijednost se procjenjuje na 3,15 miliona funti. Poređenja radi, u našoj reprezentaciji toliko vrijedi defanzivni vezni fudbaler iz Standarda, Gojko Cimirot. Bugarski fudbaleri (oni koji se nalaze na spisku) većinom igraju za klubove iz vlastite zemlje, a to su Levski Sofija, CSKA Sofija, Beroe Stara Zagora, Ludogoretz Razgrad, Botev Plovdiv i Pirin Blagoevgrad.

Na spisku za meč protiv Bosne i Hercegovine nema mnogo ili nema nikako poznatih imena, a najveće prijetnje golmanu našeg nacionalnog tima bit će napadači Ivelin Popov, Spas Delev, Adrey Galabinov i Radoslav Kirilov. Njih četvorica skupa imaju 102 odigrane utakmice za naciponalni tim (sam Popov ima 78) i postigli su skupa 17 golova (sam Popov ima 13). Ponovo ćemo porediti. Za nas je Edin Džeko postigao 52 gola, odnosno 35 više od njih četverice skupa. Kada bi gledali samo po toj i sličnim statistikama, naša reprezentacija ne bi trebala imati problema u petak, ali to je samo papir koji ne mora ništa da znači.

Bugarska je u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bila u veoma nezgodnoj grupi sa Francuskom, Švedskom, Holandijom, Luxemburgom i Bjelorusijom i sigurno da nije mogla ostvariti bolju poziciju od četvrte. Imala je omjer od četiri pobjede, jednog remija i pet poraza. Treba spomenuti da su u tim kvalifikacijama Bugari pobjeđivali Švedsku i Holandiju, ali su znali remizirati sa Luxemburgom tako da je teško pretpostaviti kako će odigrati naredni meč.

Za kraj ćemo dodati da se ne treba bojati ni selektora njihove reprezentacije, 54-godišnjeg stručnjaka Petara Hubcheva, koji nije vodio veće klubove tokom trenerske karijere i najveći domet mu je bila klupa domaće ekipe Beroee Stare Zagore. Bugarsku je vodio u 10 mečeva i ostvario je četiri pobjede uz pet poraza i jedan remi.

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Cuj berbatov. A stoickov leckov ivanov?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi