"Od iduće sezone obavezne mixed zone na svim premijerligaškim stadionima"
Odlučeno je da će se u nastavku ove sezone na proljeće mixed zona implementirati na dobrovoljnoj osnovi, dok se je od naredne sezone to obavezno za sve klubove.

Jasna poruka iz Saveza

"Od iduće sezone obavezne mixed zone na svim premijerligaškim stadionima"

Endin Čaušević

Prije nekoliko sedmica Asocijacija sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine uputila je pismo NFSBiH sa molbom da se i u Premijer ligi BiH uvedu obavezne mixed zone.

Iz Asocijacije sportskih novinara su između ostalog naveli da bi se na taj način omogućio normalan rad sportskih novinara, dodatno popularisala domaća liga i do kraja prihvatili UEFA-ini standardni. Izvršni direktor Sektora za sport NFSBiH, Elmir Pilav, uputio je odgovor Asocijaciji sportskih novinara koji prenosimo u cjelosti.

"U vezi sa ranije dostavljenim odgovorom na vašu inicijativu za uvođenjem mixed zone na stadionima BHT PL, ovim putem vas želimo obavijestiti o slijedećem:

Dana 06.12.2018. godine, održan je zajednički sastanak predstavnika klubova BHT PL BiH i NS/FS BiH, na kojem je između ostalog razmatrana i pomenuta inicijativa. Svi klubovi su prihvatili i podržali prijedlog za uvođenjem obavezne mixed zone na utakmicama BHT PL, a neki klubovi istu imaju već implementiranu.

Međutim, imajući u vidu infrastruktirne uslove na stadionima, potrebu da se na određenim stadionima poboljšaju infrastrukturni uslovi kako bi predstavnici medija imali bolje uslove za nesmetan rad, kao i sigurno okruženje, zaključak je da implementacija ove inicijative bude obavezujuća za sve klubove od sezone 2019/20, a da se u proljetnom dijelu sezone 2018/19 ista implementira na dobrovoljnoj osnovi. Na ovaj način bi se klubovi i infrastrukturno i kadrovski pripremili za punu i obavezujuću implementaciju od sezone 2019/20.

Potražite više informacija na temu WWin liga BiH:

Ovim putem vam se još jedanput zahvaljujemo na inicijativi, te podržavamo sve prijedloge koji će voditi daljnjem unaprijeđenju promocije domaćeg takmičenja, kao i poboljšanju uslova rada za predstavnike medija", navodi se u sapštenju.

Šta je mixed zona i koja je prednost?

Mixed zona je prostor unutar stadiona na kojem je predviđena komunikacija novinara sa igračima nakon utakmice i standard je na svim modernim sportskim takmičenjima. Obično se postavlja u hodniku koji od svlačionica vodi ka službenom izlazu iz stadiona. Igrači nisu obavezni da se zaustave u mixed zoni i razgovaraju sa novinarima, ali je to prostor u kojem svaki akreditovani medij ima mogućnost postaviti kameru i pokušati dobiti odgovore na pitanja o utakmici. Po pravilu, u mixed zoni razgovara se samo o upravo završenoj utakmici i upravo iz mixed zone publika dobija najsvježije utiske aktera sa terena.

Top Komentari

ZM1905
Kao prvo treba dati Areni Sport da prenosi sve utakmice, BHT svojom kvalitetom snimki iz 1984. god. daje još lošiji dojam ionako lošoj reputaciji lige.
45 3
Jadnimi
Bilo bi lijepo, da je novinar objasnio, šta stvarno znaci pojam mixed zone
12 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti