Odlazak koji je sve iznenadio: "Više mi vaši aplauzi ne trebaju"

Bivši svjetski prvak prerano se oprostio

Odlazak koji je sve iznenadio: "Više mi vaši aplauzi ne trebaju"

E. Škorić

Godine 2014. na kultnoj Maracani je Andre Schurrle asistirao Mariju Goetzeu, Njemačku je sedam minuta dijelilo od trofeja prvaka svijeta, a Angela Merkel i bivši njemački predsjednik Joachim Gauck su pljeskali. Hiljade Nijemaca na stadionu i milioni ispred televizora.

Njemačka je u spomenutom finalu pobijedila Argentinu i osvojila naslov svjetskog prvaka, a dio zasluga pripada i Schurrleu, asistentu kod jedinog gola. Schurrle je bio velika zvijezda, je prije dvije godine rekao da mu više ne trebaju aplauzi. Otišao je s velike pozornice, a sama pomisao da nađe novi klub tjerala ga je na povraćanje.

"Prestajem", rekao je 29-godišnji Schurrle nakon što mu je istekla posudba u Moskvi. Bilo je ponuda 2020. godine, ali priznaje da je dugo razmatrao opciju da okonča karijeru i da je bio spreman to napraviti.

"Više mi ne trebaju aplauzi", zaključio je.

Osim naslova Svjetskog prvenstva, Schurrle je bio prvak Engleske s Chelseajem (2015.) i ima dva osvojena trofeja DFB kupa (2015. s VfL Wolfsburgom, 2017. s Borussijom Dortmund). Za njemačku reprezentaciju igrao je 57 puta i postigao 22 gola.

Schurrle je u decembru 2016. godine upoznao Annu Graypovu, manekenku iz Kazahstana. Brzo se zaljubio. No, na prvu, ne ostavlja najbolji dojam. Kazahstanka je vidjela u Andreu hladnog i nesretnog muškarca. U jednom dortmundskom restoranu njih dvoje sjede do četiri ujutro. Pričaju o životu. Anna uviđa da postoji nešto u dubini Schurrlea.

Oglasi

On joj govori kakav je stalni pritisak rezultata. I nju kao manekenku stalno ocjenjuju, no Andreova priča svejedno joj se dojmi. Žali se na trenere koji cijede nogometaše kao limun. Govori joj kako se ugodno osjeća u svom domu, daleko od ljudi. I kako je loše kad je na terenu. Razmišlja o tome da ovo zaustavi. No, kako to - nogometaš će završiti karijeru prije 30. godine?

I onda je u julu 2020. godine u opisu na Instagramu uklonio 'nogometaš' i postavio 'muž i otac'. Dobio je kćerku, odlučio je posvetiti se porodici i u 29. godini okončati karijeru koja je bila zaista dobra.

Lopta ga je učinila bogatim, ali usamljenim, a Anna mu je unijela neophodan mir i njegov život učinila sretnim. Novac je ostao, ali se pojavilo nešto puno važnije. Samo joj je on vjerovao.

Dala mu je snagu, omogućila mu da bolje razumije svijet u koji ju je nedavno uveo. Kad je svima zamjerao, ona ga je molila da počne misliti na sebe. Da se ne bi prepustio onome što ga okružuje.

Oglasi

"Jame su bile sve dublje i dublje, a pogledi su se smanjivali", objasnio je Der Spiegel u intervjuu.

"S godinama sam morao igrati određenu ulogu da bih opstao u ovom poslu. Inače bih izgubio posao i ne bih našao novi. To je industrijazabija na terenu. Nema mjesta za ranjivost i slabost".

Nakon Svjetskog prvenstva 2014. godin e dobio je 19 dana odmora. S odmora se vratio ravno u London kako bi igrao za Chelsea. Odnio je kovčege u veliko potkrovlje kraj Temze. Stariji kolege poručili su mu da bude oprezan jer je sezona nakon velikih turnira uvijek teška, pogotovo u engleskoj ligi koja ne poznaje zimske stanke.

"Težina je bila brutalna. Napravio sam sebi pritisak, ali onda sam upao u najdublju rupu. Nisam više želio igrati nogomet, bio sam totalno iscrpljen. Nikada nisam imao povredu, ali onda je moje tijelo štrajkalo".

Vraćao se, ali ga noge nisu nosile. Igrao je loše. Jose Mourinho ga je poslao na klupu. Bilo mu je drago jer se mogao odmoriti, ali je tu radost morao skrivati. I osnovno pravilo: ako ne igraš, treniraj još jače da vratiš naklonost trenera.

Schurrle nije imao snage nakon treninga. Osjećao se kao da mu je neko zavezao bučicu za noge. Šta je radio? Išao je u teretanu odraditi dodatni trening.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Uvijek je bilo: moraš, moraš, moraš. Padao sam i ustajao, sto puta, ali više ne mogu", zaključio je Schurrle u intervjuu koji je dao nakon što je završio karijeru, a ta odluka šokirala je mnoge, no tada niko nije pretpostavio šta se krije iza svega.

Inače, 10. oktobra obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja. Schurrle je samo jedan u nizu igrača koji su patili unutar sebe zbog velike slavlje i velikog pritiska i samo jedan u nizu onih koji tu bitku nisu mogli do kraja dobiti.

Top Komentari

maco12
Koja glupost od teksta
1 0
stranputica
Priča dobra i zanimljiva, članak loš. Inače koliko mi se čini ovaj je bio na pravom putu prema depresiji i ako je sve ovo tačno, svaka čast momak!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi