"Odlazak u Iran je bila pogrešna odluka, ali više nisam mogao da budem u Želji"
Svraka je prije nekoliko godina sjajnim igrama izborio mjesto u reprezentaciji, ali onda je "nestao" sa fudbalske scene

Muamer Svraka za SportSport.ba

"Odlazak u Iran je bila pogrešna odluka, ali više nisam mogao da budem u Želji" · Intervju

E. Čaušević, foto: EPA

Nekadašnji miljenik navijača Željezničara, Muamer Svraka, u razgovoru za SportSport.ba priznao je da je na vrhuncu svoje karijere donio pogrešku odluku odlaskom u Iran iako je na stolu imao nekoliko drugiih ponuda. Svraka je "nestao" sa fudbalske scene, a pravu formu pokušava da uhvati u dresu malog kluba iz Zagreba, ekipe Rudeša.

Svraka je sa Željom osvojio sve što se moglo osvojiti, prava forma krunisana je i pozivom u reprezentaciju Bosne i Hercegovine što je ovaj fudbaler i iskoristio. Odigrao je nekoliko prijateljskih mečeva u dresu nacionalnog tima, te je postigao dva gola. No, kada se očekivalo da napravi iskorak u karijeri Svraka je odlučio da napusti Želju i ode u Iran što se ispostavilo da je pogrešan potez.

Pokušavao je nakon toga bh. fudbaler da se vrati u formu od Istre, Indonezije, Olimpika i danas Rudeša, ali nije uspio. Svraka nam je priznao da će vjerovatno već u januaru napustiti ovaj hrvatski tim jer se jednostavno ne uklapa u koncepciju kluba koji je u fuziji sa španskim Alavesom.

U razgovoru sa Svrakom odlučili smo se prisjetiti dana iz Željezničara, reprezentacije BiH, ali i osvrnuti na biranje novog selektora Bosne i Hercegovine. Također, neizbježno pitanje bilo je da li će se Svraka vratiti jednog dana u Dolinu ćupova gdje smo od ovog 29-godišnjeg igrača dobili poprilično misteriozan odgovor.

Trenutno si član Rudeša, kakva je situacija u tom klubu i kako si se snašao nakon dolaska iz Olimpika?

"Došao sam sredinom septembra i kasno sam se priključio jer sam čekao jednu drugu ponudu. Odbio sam neke klubove čekajući tu ponudu iz Azije do koje nije došlo. Na kraju sam došao ovdje. Trebalo mi je malo da se uhodam i uđem u ritam jer nisam trenirao s ekipom, ali ide sve bolje i bolje".

Da li je bilo nekih drugih ponuda i otkud baš da izabereš ovaj mali zagrebački klub?

"Hrvatska liga je malo bolja. Imao sam ponude iz BiH, ali ovo je bolja i gledanija liga i tako sam odlučio na kraju. Dobro sam se snašao. Tu su većinom mlađi momci i ima nas par iskusnijih. Nakon plasmana u najjači rang klub se odlučio pojačati. Rudeš je u fuziji sa Alavesom i ovo je klub koji pravi mlađe igrače za njih. Tu je španski trener i tri igrača Alavesa. Iskreno, razmišljam da na zimu promijenim sredinu, jer ovo je projekat za mlade gdje se ja jednostavno ne uklapam".

Mnogi pamte tvoje odlične igre u dresu Željezničara. Odlučio si karijeru nastaviti u Iranu, da li možda to bila pogrešna odluka, jer si doživio pad u formi nakon toga?

"Pa, naravno da je bila pogrešna odluka i tada sam to znao. Nisam mogao više da budem u Želji. Osvojio sam sve što sam mogao i jednostavno sam osjećao da više nema smisla da ostajem. Iskreno, požurio sam s odlukom, ali vjerovatno bih isto napravio da se vrati vrijeme".

Tada si bio na vrhuncu, da li je bilo nekih ponuda da iz Želje odeš u neki drugi evropski klub ili je Iran bio jedina opcija?

"Bila je ponuda iz Poljske, ali mi se nije išlo tamo. Taj klub je bio pred bankrotom i nije mi se činilo kao dobra ideja. Kasnije su se nekako spasili, ali ispali su u niži rang. Kasno sam ja i otišao iz Želje, to je bio kraj avgusta. Bile su takve okolnosti da smo se dogovorili ako dođe dobra ponuda otići ću, pa onda da ću ostati i tako. Sve je išlo ka tome da sam požurio s tim i kada se sve sabere dobio sam na kraju ovo".

BiH bi uskoro trebala dobiti novog selektora. Među kandidatima je i Amar Osim s kojim si sarađivao u Želji. Da li je on najbolji izbor da predvodi u budućnosti našu reprezentaciju?

"Po meni Amar Osim je pravi izbor. Treba nam neko ko zna kakva je situacija u našoj ligi i reprezentaciji. A, ne neko ko će doći i biti iznenađen kakvi sve problemi i nedaće ga čekaju. Amar je navikao na sve to i pravi je izbor. Sad, da li će ga izabrati to zaista ne možemo znati".

Sjećamo se i tvojih igara u dresu bh. reprezentacije, dao si i dva gola. Kako danas gledaš na te dane i šta najviše pamtiš iz tog perioda?

"Pa, pamtim te golove naravno. Karijeru sam napravio, odnosno ispunio sam zacrtane ciljeve. Bio sam kapiten Želje, podigao sam pehar, igrao za reprezentaciji i postigao gol. To su nekako primarni ciljevi u karijeri svakog fudbalera".

Kad sve sabereš i oduzmeš možeš li biti ponosan na svoju karijeru i da li ima nešto što si možda želio, a nisi ostvario?

"Ima želja uvijek, ali tako je kako je. Ne gledam ja na sve to kao nešto loše. Sve loše stvari su iza mene, a pamtim one lijepe. Reprezntaciju, Želju i titule. To je ono što ostaje na kraju. Ipak, od prošlosti se ne živi, pa zato gledam prema budućnosti i novim ciljevima".

Protagonist ste jedne od najboljih navijačkih parola "Nije Messi, nije Kaka, to je naš Muamer Svraka. Vaš komentar?

"Bila je to simpatična pjesmica koja se pojavila 2012. godine ako se ne varam. Pjevalo se to neko vrijeme i svakako da je to za mene bio još jedan stimulans i plus u karijeri"

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I za kraj, da li ćeš se možda jednog dana vratiti u Dolinu ćupova?

"Pa, ne znam vidjet ćemo. Svakako da bih se kao Željino dijete jednog dana volio vratiti jer je Željo na prvom mjestu. Zasad nema nikakvog kontakta, a ni želje. Ne samo s moje strane nego i kluba. Tako da to trenutno nije jedna od opcija".

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi