Određivanje nositelja za žrijeb grupne faze EURO-a otežava posao Zmajevima

Italijani se neće opustiti

Određivanje nositelja za žrijeb grupne faze EURO-a otežava posao Zmajevima

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je i dalje u igri za direktan plasman za Evropsko prvenstvo, a da bi to i ostala bit će neophodno da pobijedi i Grčku. 

Iz kvalifikacione grupe J na EURO se već plasirala Italija koja nakon sedam kola ima maksimalan učinak i osvojen 21 bod.

Azzurri će u novembru gostovati bh. reprezentaciji, ali na Bilino polje neće doći u opuštenoj atmosferi. Susret će shvatiti maksimalno ozbiljno, a "krivac" za to je UEFA-in sistem žrijeba grupne faze.

Naime, nositelji prilikom žrijeba će biti šest najboljih selekcija iz kvalifikacija. Prema trenutnom stanju Italija i Belgija stoje najbolje, ispred Španije i Ukrajine.

Međutim, kako sve grupe nemaju jednak broj timova prvoplasiranim ekipama iz grupa sa po šest timova bit će oduzeti bodovi protiv najslabije plasirane selekcije.

To u prevodu znači da se Italijanima neće računati šest bodova protiv Lihtenštajna u poretku najboljih šest selekcija pa će izabranici Roberta Mancinija maksimalno ozbiljno shvatiti novembarske utakmice.

Da bi imali zagarantovano mjesto u prvoj jakosnoj skupini prilikom žrijeba Azzurrima će protiv BiH i Armenije biti potrebna četiri boda.

U novembarskom prozoru Italija će prvo gostovati Bosni i Hercegovini. Taj meč je na programu u petak 15. novembra, a tri dana kasnije će dočekati Armeniju.

Ukoliko ne izbore direktan plasman na EURO, Zmajevi će prilikom žrijeba grupne faze koji je na programu 30. novembra u Bukureštu kao učesnik play-offa biti u četvrtoj jakosnoj skupini.

Top Komentari

niko nikovic
Hajd nam Čauševiću objasni ovu zadnju rečenicu
4 2
Bulle
Ako dolazis kroz baraz ides u cetvrru jakosnu, znaci kad se budu izvlacile grupe na mjestu br.4 bice pobjednik baraza polufinala i finala
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi