Olimpicov put do trofeja: Penali su lutrija? Kako kome!

Osvajači Kupa BiH

Olimpicov put do trofeja: Penali su lutrija? Kako kome!

Sarajevski Olimpic se u ovoj sezoni prvi put u svojoj historiji okitio jednim peharom. Tim Mirze Varešanovića je do trofeja Kupa BiH savladao pet ekipa, a ono što je interesantno jeste da su tri puta Vukovi sa Otoke svoje protivnike izbacivali boljim izvođenjem jedanaesteraca...

Bratstvo - Olimpic 0:0 (Penali 3:5)

Žrijeb je u šesnaestini finala Kupa Bosne i Hercegovine Olimpicu dodijelio put u Gračanicu, gdje ih je dočekala ekipa Bratstva. Malo je nedostajalo da osvajač najmasovnijeg klupskog takmičenja u našoj zemlji poklekne već na prvoj prepreci, ali su nakon 0:0 u regularnih 90 minuta slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Bio je to prvi od čak tri protivnika u ovosezonskom izdanju Kupa koeg je najmlađi sarajevski Premijerligaš izbacio iz takmičenja nakon penala. Olimpic je slavio sa 4:3 i plasirao se u naredni krug.

Olimpic - Čelik 4:1 (4:0, 0:1)

Olimpicu je u osmini finala na putu stajao zenički Čelik, koji se već u prvoj utakmici odigranoj na Otoci pomirio sa svojom sudbinom. Vukovi su na krilima Irhana Smajića slavili sa 4:0, a ovaj igrač je već u prvom poluvremenu upisao hetrik i doveo svoj tim u vodstvo od 3:0. Muharemović je u 78. minuti pogodio za konačnih 4:0 i tako definitivno riješio sve dileme oko putnika u četvrtfinale. U revanšu je zenički tim ostvario pobjedu od 1:0, ali je ona bila samo slaba utjeha timu koji se tada oprostio od takmičenja.

Olimpic - Zvijezda 5:4 (1:1, 4:3)

Zvijezda iz Gradačca je bila Olimpicov rival u četvrtfinalu. Nakon 1:1 iz prve utakmice, revanš je ponudio sjajnu utakmicu u kojoj je Olimpic nakon mnogo muke slavio sa 4:3 i izborio polufinale. Zvijezda je dva puta vodila u prvom poluvremenu, ali su Stefan, Pandža i Hugo pogađali pa se na odmor otišlo rezultatom 3:2 za domaći tim. Isanović je u 66. minuti sa bijele tačke poravnao na 3:3, što je bio rezultat koji je vodio dalje ekipu iz Gradačca. Olimpic je sa igračem manje desetak minuta prije kraja preko Brazilca Stefana stigao do četvrtog gola, koji je bio i ključni u ovom susretu.

Olimpic - Zrinjski 0:0 (Penali 5:4)

Oba polufinalna duela Olimpica i Zrinjskog su ponudila vrlo loše i nezanimljive utakmice, a za 180 igre nije viđen niti jedan gol. Odluka o finalisti najmasovnijeg takmičenja u našoj zemlji pala je nakon izvođenja jedanaesteraca, a Olimpic je Pod Bijelim brijegom slavio sa 5:4 i tako proslavio historijski plasman u samo završnicu Kupa, gdje ih je dočekao Široki Brijeg.

Olimpic - Široki 2:2 (1:1, 1:1, Penali: 5:4)

Prva utakmica odigrana na Pecari donijela je bolju igru Olimpica u prvom, a Širokog Brijega u drugom poluvremenu. Sarajevski tim je preko Veldina Muharemovića u 11. minuti poveo sa 1:1, da bi u nastavku Širokobriježani promašili jedanaesterac ali ipak stigli do poravnanja preko Karačića u 79. minuti. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Isti rezultat je bio i u revanšu na Koševu. Ovaj put su dva tima zamijenila uloge, jer je gostima sa Pecare pripalo prvo poluvrijeme u kojem su preko Peke poveli u 44. minuti utakmice. Domaći su samo minut ranije ostali bez Bogičevića, ali se nisu predali. Muharemović je u 56. minuti pogodio za 1:1, i ponovo se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Olimpic je slavio sa 5:4 i tako stigao do prvog trofeja. Još jedna pobjeda nakon penala, ali najvažnija u historiji ovog mladog kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.