Olimpija kao prekretnica sezone za Zrinjski

Plemići bili najbolji onda kada je najviše trebalo

Olimpija kao prekretnica sezone za Zrinjski · Komentar

Čekalo se dugo da HŠK Zrinjski zaigra onako kako momčad šesterostrukog prvaka može a i mora zaigrati.

Dojam je da bolji trenutak od sinoć nije mogao pogoditi Plemiće. Jer istini za volju, stvorila se generalno loša atmosfera oko Zrinjskog pred ovu utakmicu. Iako su Plemići povezali dvije pobjede u Premijer ligi, nije vladalo pretjerano zadovoljstvo igrom koju je prezentirao Zrinjski.

No kao i prošle sezone, izgleda, opet se najbolje čuvalo za Europu. Olimpija jeste bila favorit na papiru protiv našeg predstavnika, no nije da u Mostaru nisu bili svjesni da će svoju šansu u toj utakmici svakako imati. Zalog za buduće partije Zrinjskog svakako je činjenica da Žižovićev tim nije posustao u trenutku kada je bio u zaostatku nego se držao početnog plana koji su i više nego uspješno na kraju sproveli igrači koje je poslao na teren.

Mnogo je bilo skepse i osporavanja Zrinjskog. Doduše, dali su Plemići sami povoda za ponešto od toga, no zanemario se potencijal koji ovaj tim posjeduje i koji je prije ili kasnije morao isplivati. Ova pobjeda je u mnogo smjerova došla u savršeno vrijeme po Mostarce.

Pojedini regionalni mediji iz svojih izvora su saznavali kako će Mladen Žižović bez obzira na ishod utakmice sa Slovencima postati bivši, te da će mu klub pronaći zamjenu. Iako je klub ta pisanja javno demnatirao sigurno je da nije bilo lako sinoć pred utakmcu biti u Žižovićevoj koži, no na najbolji način, 40-godišnji trener je sinoć odreagirao i kupio si debelog kredita a i mira da u narednom razdobolju pripremi ekipu za ono što dolazi. Ne može se zanemariti ni faktor sreće koji je sinoć bio na strani mostarskog tima, ali bilo je i hrabrosti i drskosti onda kada je to najviše trebalo.

U pravo vrijeme pojavio se i Miloš Filipović čija je forma bila blago rečena promjenjiva sve do utakmice protiv Mladosti DK, a u toj utakmici, te sinoćnjoj, krilni igrač Zrinjskog potpisao je svih pet pogodaka koje su postigli njegovi suigrači. I za Nemanju Bilbiju je utakmica protiv mladog tima iz Doboj Kaknja bila važna. U njoj je pogodio prvi put u Premijer ligi i tek drugi put u ovoj sezoni što je za igrača njegovog kalibra i za ono što se naviklo od njega bio skroman učinak.

Isplaćuje se i dovođenje Josipa Ivančića koji zabija u svakoj utakmici u kojoj je dosad nastupio, a sinoćnjim golom je sigurno isplatio i opravdao svoj dolazak do maksimuma. Sve u svemu, mnogo je toga što je bilo dobro sinoć, a što se nije moglo vidjeti u dosadašnjim nastupima Zrinjskog. No bilo bi pogubno upasti u euforiju, jer pamti se prošla sezona kada je nakon izbacivanja nizozemskog Utrechta Zrinjski itekako štopao u domaćem prvenstvu i rasipao bodove na sve strane.

Vjerojatno Zrinjskom, kao i svima godi ovaj sistem natjecanja u kojem se igra samo jedna utakmica te će on kao takav ponuditi određenu šansu bh. predstavniku i protiv Apoela na Cipru u kojoj će domaći tim biti apsolutni favorit, ali gledajući dosadašnje rezultate i nekoliko iznenađenja kakva su se dogodila u pretkolima ni prolaz Zrinjskog ne bi bio toliko senzacionalan. 

Potražite više informacija na temu WWin liga BiH:

Ukratko, ova utakmica mogla bi biti prekretnica, kako za Zrinjski, tako i za Žižovića čija je taktika sinoć klubu podarila jednu od najvećih europskih pobjeda i više nego neophodnu financijsku injekciju od UEFA-e. No i ne mora biti tako ukoliko izostane maksimalno zalaganje sviju koje su Plemići prezentirali sinoć. Premijer liga puna je iznenađenja i zamki, a uvjerili su se to mostarski nogometaši nebrojeno puta u protekle dvije sezone. No najbitnije od svega je da je Zrinjski pokazao da može igrati kvalitetan nogomet. Pravi izazovi tek stoje pred Žižovićem i njegovim igračima, no poslije Olimpije, više se ništa ne čini nemogućim. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

rabodimis
Ovaj Zrinjski je morao natrpat onu Olimpiju, previse je bilo neosnovanog straha i respekta.. Uglavnom imaju igrace za vece domete i bolje igre al trener nije na nivou.. Sa hrabrijim trenerom bi "pojeli" onu Olimpiju..
6 2
tbra
Nikakvu igru Zrinjski nema. Sve prijetnje su uglavnom iz prekida.
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi