Rim popustio sa mjerama: Gledaoci mogu na Olimpico
FOTO: EPA

Poznato i koliki broj

Rim popustio sa mjerama: Gledaoci mogu na Olimpico

H. Zilić

UEFA je navela 19. april kao rok da se gradovi domaćini predstoećeg EURO-a definitnvno izjasne oko broja gledatelja na stadionima.

Koronavirus još uvijek stvara probleme u svijetu, ali organizatori su se potrudili da utakmice EURO-a ne budu pred praznim tribinama.

Najviše problema u organizaciji imao je Rim.

Tamošnja vlada je razmatrala razne opcije. Prva je bila da se pusti 10.000 ulaznica za mečeve na Olimpicu, ali gledajući kapacitet stadiona to bi ipak bilo malo. Druga opcija je bila 12.000, ali da bude raspoređeno po 3.000 na svakom sektoru.

"Ako UEFA ne produži rok, morat ćemo brzo reagovati i donijeti neku odluku za dobrobit fudbala, ali i paziti na zdravlje prisutnih", naveli su iz Uprave grada.

UEFA nije produžila rok, a italijanski mediji navode kako je dogovoreno da na Olimpicu tokom EURO-a u prodaju bude pušteno 17.000 ulaznica.

Od pomenutog broja 5.000 ulaznica će biti za centralnu tribinu gdje su lože, novinarska mjesta, dok će se još utvrditi raspored za preostale tri tribine.

Italija je inače stroga po pitanju pravila vezanih za pandemiju koronavirusa, tako da će zdravstvena organizacija na Apeninima u narednim danima predstaviti pravilnik prema kojem gledaoci mogu kupiti ulaznicu.

Sigurno je da prilikom ulaznice moraju imati negativan PCR test, a vjerovatno će morati raditi test i po ulasku na stadion, dakle bez dva negativna testa na koronavirus, neće biti dozvoljen ulazak na stadion.

Također morat će se odrediti i raspored sjedenja, tačnije koliki razmak će biti među gledateljima i na koji način će se poštivati pomenute mjere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi