S Nijemcima ne može niko: Na kultnom stadionu vrhunski fudbal se ne igra godinama, ali je savršen

Vode brigu o hramu

S Nijemcima ne može niko: Na kultnom stadionu vrhunski fudbal se ne igra godinama, ali je savršen

Admin Čaušević

Pojedini stadioni zbog svog historijskog značaja za fudbal s punim pravom nose epitet kultnog. 

Protekle dvije decenije izgrađen je veliki broj novih i modernih stadion kao posljedica promjene životnih trendova te brojnih pogodnosi i ogromne zarade koje sa sobom nosi nova građevina.

Novi stadioni se obično grade kada neka zemlja dobije domaćinstvo velikog takmičenja, dok oni historijski na kojim su se odigrale brojne velike utakmic odlaze u zaborav.

Rijetki su stadioni koji se mogu pohvaliti podatkom da su bili domaćini finala Svjetskog i Evropskog prvenstva te Lige prvaka. Dakle, tri najznačanije utakmice u svijetu fudbala.

Među njima je i Olimpijski stadion u Minhenu koji se za fudbalske mečeve ne koristi već 15-ak godina, ali je i dalje u perfektnom stanju.

Kada je izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 1972. godine bio je najmoderniji na svijetu, nakon toga se počeo koristiti prvenstveno za fudbal. Kapacitet mu je nešto manji od 70.000 sjedećih mjesta.

Oglasi

Specifičan je po mrežastom krovu koji pokriva dvije trećine tribina. Interesantno da je po uzoru na ovaj stadion dizajniran i najveći bh. stadion - Asim Ferhatović Hase.

top view of olympic stadium in city, germany, munich

Na njemu su svoje domaće utakmice igrali Bayer i Minhen 1860. Bio je domaćin Svjetskog prvenstva 1974. godine, Evropskog prvenstva 1988., Evropskog kupa 1979., Lige prvaka 1993. i 1997. godine te mnogih drugih.

Takmičarski duh je izgubio 2005. godine kada su Bayern i Minhen 1860 odselili na tek sagrađenu Allianz Arenu.

I bez obzira što se već godinama na njemu ne igraju utakmice stadion je i dalje u savršenom stanju. Atletska staza i teren izgledaju savršeno, dok se vodi bira i o održavanju tribina.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Posljednjih nekoliko godina na ovom stadionu igra njemački niželigaš Turkgucu.

Inače, stadion se uglavnom se koristi za održavanje koncerata te je bio domaćin najvećim muzičkim zvijezdama današnjice kao što su Rihanna, Ed Sheeran, Pink, Coldplay, i drugi...

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi