Orginalni playboy fudbaler, peti Beatle i legenda Manchester Uniteda
"1969. godine sam ostavio alkohol i žene. To je bilo mojih najgorih 20 minuta u životu"

Nezaboravni George Best

Orginalni playboy fudbaler, peti Beatle i legenda Manchester Uniteda

Endin Čaušević

Iako nikada nije igrao na Svjetskom ili Evropskom prvenstvu George Best je bio jedan od fudbalera koji je svojim potezima, driblinzima i golovima ostavljao bez daha svakog ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu koji je imao priliku da ga vidi na djelu.

Zasigurno da je Best jedan od najboljih igrača koji je ikada igrao u Manchester Unitedu s kojim je osvojio sve što je mogao. Javnosti je za oko "zapao" kada je imao 15 godina i dok je još igrao u svojoj Sjevernoj Irskoj. Odmah je došao u United gdje je igrao u omladinskim kategorijama, a za prvi tim debitovao je 1963. godine.

Za Crvene đavole odigrao je čak 470 utakmica postigao je 179 golova i kao što smo već napisali osvojio je sve što je mogao. Međutim, pored njegovih fudbalskih čarolija u prvom planu bio je i njegov privatni život. Problemi s alkoholom koji su ga na kraju i koštali jer je preminuo 2005. godine u svojoj 59. godini.

Best će ostati upamćen kao pravi playboy fudbaler koji je imao sve što je poželio. Nije krio da voli popiti, ali i biti društvu najljepših žena svijeta. Da, najljepših jer je rijetko kad propuštao izbor za Miss svijeta, a bio je na izborima za Miss Velike Britanije, Miss Kanade i Miss SAD-a. U zadnjim godinama života priznao je da je potrošio većinu novca na piće, žene i brza auta.

"Zaboravit će sve loše što samo nekada radio i kada me više ne bude sjećat će me se samo zbog fudbala. Ako samo jedna osoba misli da sam najbolji igrač svijeta to je za mene dovoljno. Istina je, potrošio sam mnogo novca za pića, žene i brze automobile. Ostatak novca je potrošen bez veze", govorio je Best.

Legendarni Best još 70-tih godina prošlog vijeka bio je sve ono što jedna javna ličnost pokušava biti u današnje vrijeme. Koristio je slavu i novac da ima jedinstven način života. Imao je svoje noćne klubove, restorane i butike. Čak je i bio dio filma, a napravio je i fitness album sa bivšom Miss svijeta Marie Stavin.

Priznao je da je jedan od najboljih trenutaka u njegovom životu kada je Pele rekao za njega da je najbolji igrač svijeta. To je bio vrhunac njegove karijere i dokaz da se zaista radi o velikom majstoru. Bestu je san bio da postigne gol o kojem će pričati svi.

"Sanjao sam da dobijem loptu, prođem golmana i onda se spustim na koljena i glavom postignem gol. Imao sam šansu protiv Benfice u finalu Kupa Evrope 1968. godine i gotovo da sam to uradio. Prošao sam golmana, ali onda sam se prepao i odustao. Trenera bi srce izdalo da je vidio da to radim", pričao je Best.

Pored titule playboy fudbalera za Besta se često govorilo da je peti član legendarne grupe Beatles zbog frizure, izgleda i načina života. Ipak, pored svega toga čini se da je najviše volio alkohol, a to je pokušao objasniti svojom legendarnom izjavom.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Da tražim pomoć? Pa, mogu otići na sastanak anonimnih alkoholičara, ali ne znam da bi ostao anoniman nakon toga".

"Da mi date izbor da izađem na teren, prođem četvoricu igrača i postignem gol s 30 metara Liverpoolu ili spavam s Miss svijeta, to bi bio težak izbor za mene. Srećom pa sam oboje uradio. 1969. godine sam ostavio alkohol i žene. To je bilo mojih najgorih 20 minuta u životu", vjerovatno je Bestova izjava koja će se zauvijek pamtiti.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi