Amar Osim i Feđa Dudić gosti u našoj Garaži

Podcast #5: Moja Garaža - Moja pravila!

Amar Osim i Feđa Dudić gosti u našoj Garaži · Intervju

A. Beganović

Gosti nove epizode podcasta SportSport.ba "Moja garaža-moja pravila" bili su treneri Željezničara i Veleža, Amar Osim i Feđa Dudić. U petoj epizodi sa našim gostima razgovorali smo najviše o Premijer ligi, odnosno o njihovim klubovima Željezničaru i Veležu.

Na početku razgovora Dudić i Osim su se osvrnuli na to šta je fudbalu donijela pandemija koronavirusa, a potom je šef struke Veleža Feđa Dudić

"Borit ćemo se sigurno za Evropu. "Šunjali" smo se, ali na početku sezone sam rekao da ćemo se pitati nešto u novoj sezoni. Pomalo je ta izjava dočekana na nož, ali evo tu smo, bićemo do kraja u toj borbi. Ko će na kraju izboriti izlazak na evropsku scenu, vidjet ćemo. Nekoliko ekipa se bori, ne treba nikog otpisati s tim što je bitno kako će se završiti ovaj prvi dio, mislim na ova tri kola", između ostalog je rekao Dudić.

"Što se tiče pojačanja, rekao sam da bismo se trebali pojačati. Menadžeri zovu, nude nam sve i svašta. Istina, bilo je igrača koji bi nas pojačali, ali nismo našli zajednički jezik. Nerealni su zahtjevi. Dobro je što dobro stojimo finansijski, kada krenemo s pripremama, igrači su na nuli, odnosno nikom se ništa ne duguje", dodao je Dudić.

Osim je govorio i o teškoj finansijskoj situaciji u Željezničaru. Naglasio je da su imali nekoliko finansijskih udara u posljednje dvije godine.

"Otišlo nam je par igrača koji nisu baš ni bili u prvom planu. Ne možemo pričati o pojačanjima, a da prvo ne pokušamo da prema igračima koji su tu ne ispoštujemo neke stvari. Bilo bi malo nekorektno, to nam je prioritet. Nije jednostavna situacija, ali borimo se. Nismo se rasformirali. Nadam se da će se popraviti stvari, bilo je par finansijskih udaraca posljednju godinu-dvije od kojih se malo teže oporaviti. Neizlazak u Evropu, pa onda nesreća u žrijebu. Izrael puta dva, pa umjesto da zaradiš 240.000 eura zaradiš 190.000. Onda prekid prvenstva, imali smo veliku šansu da budemo prvi. Raspored dobar, sedam utakmica u Sarajevu, od toga sa najvećim rivalom kojeg smo dobili dva puta u prvom dijelu sezone. Izgubili smo u tom prekidu mnogo novca, potencijalnog, ali i stvarnog", rekao je između ostalog Osim.

Oglasi

Govorio je Osim i o dešavanjima u Izraelu, kada je evropski susret Željezničara otkazan zbog nekoliko pozitivnih slučajeva na koronavirus, a i o predstojećoj Skupštini kao i o tome kako su ga zvali iz PR službe Juventusa da im priča o Džeki, koji je trebao preći u Juventus.

"Većina klubova u BiH je manje, više privatna, pričamo realno. Bez obzira što to nije pravno čisto, ali zna se ko je vlasnik u Krupi, Olimpiku, Veležu, Tuzla Cityju, Mladosti. Željo nije ničiji, što je isto neka velićina. Mislim da ćemo se morati otvoriti, ako se neko pojavi, da mu pružiš mogućnost da uđe u klub. Ali, u startu treba biti neki interes ili ljubav. Ljubav, nažalost ne vidim, pogotovo na ovom vaktu. Biće Skupština, vjerovatno će se taj neki model usvojiti", govori Osim.

Dudić je sipao riječi hvale za Upravi odbor FK Velež.

"Velež živi od dobrog Upravnog odbora na čelu sa Hasićem. Svaki od njih daje svoje novce, ne uzimamu ništa. Ono što su potpisali to i daju. Onda od navijača, koji su uvijek uz klub, kada je god neka akcija, oni su tu", rekao je Dudić, pa se osvrnuo i na svoj igrački staž u Željezničaru.

"Kod Sime Krunića sa bio. Dočekao sam Hotića, bio sam na spisku za pripreme ali sam vidio da nisam u prvom planu. Tražio sam posudbu u Travnik, povedem sa sobom i Svraku, čija je seniorska karijera tako počela. Stigao je do reprezentacije. Zanimljiva priča. Igrao sam i za Sarajevo, imao sam tu čast da igram za oba kluba. Neću reći, koji mi je draži".

Na kraju se šef struke Željezničara osvrnuo i na sve učestalije priče o prodaji pomoćnog terena FK Željezničar.

"Svi pričamo o omladinskim pogonima, a imamo uslove kakve imamo. Željo uz pomoć opštine 2008. godine napravi pomoćni teren i u narednih četiri pet godina osjetiš dramatičan pomak u kvalitetu mlađih selekcija. Tako smo mi imali već 2012. igrače koji iziđu iz juniora i mogu konkurisati za prvi tim. Samo što si napravio jedan teren. Nama trebaju dobri uslovi, a sami ih ne možemo napraviti", rekao je Osim, koji je dao i svoje mišljenje po pitanju prodaje pomoćnog terena Željezničara:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Treba prodati jer je to jedini način da napraviš neke nove pomoćne terene. Kamp koji košta par miliona, ne razumijem se, pet ili devet, od čega te novce napraviti. A, trebaš održavati tekuće poslovanje. Imamo odličan pomoćni teren pored glavnog, koji se nalazi u nekoj glavnoj zoni i on košta. Jedina pogodnost je što možemo trenirati na njemu, ne mogu ni djeca, jer ako i oni budu trenirali onda neće valjati. Igraju i juniroi svoje utakmice. Realno, premal je to benefit za to koliko to zemljište vrijedi. Za te novce mogao bi se napraviti kamp sa četiri pet terena. Svi u tom pravcu razmišljaju. Ko ima pomoćni teren pored glavnog? Ne u BiH nego u svijetu", rekao je Osim.

"Ima li ponuda za pomoćni teren? Načuo sam, ali samo načuo. Nije sad ni klima za prodaju i nije baš to tako. Bez obzira što nam trebaju novci, sada nije vrijeme za pregovore. Plus, naši navijači. mi smo tako ustrojen klub, da se svi pitaju za sve, osjetljivi na tu temu. Do prije nekoliko godina se tu nije ni treniralo, Misimović kad je došao u klub, uložio je i osposobio ga. Sada je odličan teren, ali kamp nam treba. Uzmimo Partizan koji je prije dvadesetak godina napravio trening centar sa mnogo ozbiljnih terena i nije čudo što prave igrače koje prodaju u inostranstvo".

Top Komentari

frkt
Nazalost ovi pitari nikad nece shvatiti da su bili u istoj financijskoj situaciji dok ih Vijetnamac nije uzeo, mi sa ovakvom situacijom 2 mjesto sasvim zadovoljavajuce. Boris se sa igracima koji se zale, gdje plate kasne i opet uzimas dobre utakmice i dobro mjesto na tabeli.. Mi da imamo para, ali kad kazem para mislim da nema ovih problema u klubu, mi bi razvaljivali.
25 32
Sarbit2019
Bravo Amaw prvo pohvalnica sto si 2 puta pobjedio Sarajevo realno bez nekog znacaja po željkana ali ipak pohvalnica,vidi se da si evropski menager u sve se razumijes od financija ,zarade ,prodaje nekretnina i osnovne djelatnosti vođenje prvog tima.Želimo ti da jos dugo budes prvi čojek željkana.Samo još trebas da nafatas investitora da naplatis kamatu i pokažeš odlike top menagera.
14 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi