Osim i Ibraković su pravili čuda, ali i Plemići zaslužuju duboki naklon

Sjajan prijelazni rok Zrinjskog

Osim i Ibraković su pravili čuda, ali i Plemići zaslužuju duboki naklon

A. Čaušević

Ocjena 10 predstavlja da je neki sportista svoj nastup obavio savršeno i bez greške. Ako neko zaslužuje "desetku" za do sada odrađeni posao na fudbalskoj pijaci, onda je to definitivno Zrinjski.

Svi oni koji, makar i površno, prate Premijer ligu BiH složni su u jednom: Zrinjski je do sada odradio najbolji posao na fudbalskoj pijaci.

Plemići su, nakon gubitka titule prošle sezone, u proteklom periodu zasukali rukave i te doveli nekoliko ciljanih i sjajnih pojačanja. Stiglo je nekoliko provjerenih imena u svim dijelovima tima te su Mostarci u ovom trenutku možda i prvi kandidat za titulu, barem na papiru jer lopta je ipak okrugla.

U ovom desetljeću "čuda" s pojačanjima pravili su Amar Osim u FK Željezničar i Abdulah Ibraković u FK Sarajevo, ali i u Zrinjskom za ono što su uradili ovog ljeta zaslužuju duboki naklon.

Dupla kruna

Osim je u prethodnom mandatu zaista napravio odličan tim. Tako je prije osam godina na Grbavicu stiglo niz fudbalera koji su u to vrijeme odlično kotirali. Sve je to potvrđeno na terenu osvajanjem duple krune u sezoni 2011/2012 te šampionske titule sezonu kasnije.

Pristalice Plavih se dobro sjećaju dolaska Josipa Kvesića, Vernesa Selimovića, Patricka Nyeme, Nermina Jamaka, Eldina Adilovića, a nešto kasnije Marijana Antolovića i Tomislava Tomića.

Međutim, koliko god imao dobar "njuh" Osim je znao i promašiti. Izdvaja se Perica Stančeski koji je trebao biti veliko pojačanje nakon dolaska iz Borca, ali se makedonski veznjak na terenu nije proslavio.

Prekinut post

Dok je obavljao funkciju sportskog direktora FK Sarajevo Abdulah Ibraković je na Koševo doveo niz zvučnih imena, a osvajanjem Kupa i titule prvaka prekinut je niz od nekoliko sušnih godina bez trofeja.

Mato Jajalo, Leon Benko, Matej Delač, Nemanja Bilbija, Miloš Stojčev, Krste Velkoski koji je danas kapiten bh. šampiona, Tomislav Barbarić i Milan Stepanov te Haris Duljević su neki od igrača koje je Bordo tim angažovao u Ibrakovićevoj eri od augusta 2013. do septembra 2015. godine.

Imao je i Ibraković promašaja. S velikim očekivanjama dočekan je Harmony Ikande, ali se nigerijski veznjak nije proslavio u bordo dresu. Na Koševu je stigao na ljeto 2015. godine, a otišao šest mjeseci kasnije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Teren je mjerilo

A Zrinjski? Jasmin Čeliković, Miljan Govedarica, Ivan Lendrić, Irfan Hadžić, Marijo Tičinović i Damir Zlomislić su neki od igrača koji su stigli pod Bijeli brijeg i za bh. standarde sasvim sigurno se radi pojačanjima, ali to trebaju potvrditi i na terenu kao što je bilo slučaj sa Osimovim i Ibrakovićevim timovima.

Za Plemiće prva ovosezonska iskušenja počinju u sedmici pred nama. Viceprvak BiH će u prvom pretkolu Evropske lige igrati protiv Akademije Pandev. Prvi duel dvomeča s makedonskom ekipom je na programu 11. jula u Skoplju, a revanš u Mostaru sedam dana kasnije.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

VelaHavle
Ahahahaha dajte otpustite ovaj pokusaj od novinara... cuj on pored Govedaricu, golobradog Celikovica i Zlomislica s onim sta je radio Ibrakovic pa i morz sa grbavice.... hahahahah joj sto ih dizu u nebesa, al nije ni to lose... ubijas im glavno oruzje, a to je sto svake godine igraju bez pritiska
10 0
lintus
Bit ce uzitak gledat Sarajevo i Zrinjski, jako dobro su odradili prijelazni rok s tim da ima jos vremema... Cast svima al Sarajevo i Zrinjski su glavni favoriti
6 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi