Osimov izljev emocija i bolni poraz

Željezničar nakon tri godine gost Veležu

Osimov izljev emocija i bolni poraz

Admin Čaušević

FK Željezničar i FK Velež su jedini bh. klubovi uz FK Sarajevo i FK Borac koji su u nekadašnjoj državi osvojali trofej. Plavi su bili prvaci, a Rođeni osvajači Kupa. 

Između sarajevskog i mostarskog kluba vlada višedecenijsko rivalstvo. Najvažnija utkamica u međusobnim duelima ova dva tima odigrana je 1981. godine. Tada je Velež u nezaboravnom finalu Kupa pobijedio s 3:2 iako je Željezničar vodio na poluvremenu s 0:1.

Nakon tri i pol godine Željezničar će ponovo gostovati Veležu. Mjesto odigravanja utakmice će biti isto, samo ovaj put nešto modernije i pod nazivom stadion Rođeni.

U ovom desetljeću sedam puta Rođeni su bili domaćini sarajevskim Plavim, a nekako su u posebnom sjećanju ostala dva duela odigrana septembra 2010. godine i aprilu 2014. godine.

Prije skoro 10 godina Željezničar je poslije preokreta pobijedio s 1:3. Domaći su vodili golom Admira Velagića, ali su Zajko Zeba, Elvir Čolić i Edin Višća donijeli trijumf Plavim.

Amar Osim - Kra(l)j priče

Navijači Plavih se još uvijek sjećaju veoma emotivne reakcije Amara Osima nakon što su njegovi izabranici postigli jedan od golova.

U aprilu 2014. godine Željezničar je u Mostaru napravio veliki korak nazad ka odbrani titule prvaka. Tada su Rođeni s 4:2 pobijedili Plave.

Za domaće su pogađali Anel Hebibović, Samir Merzić i dva puta Dejan Janković. Muamer Svraka je zabio za goste, dok je autogol postigao Asim Skaljić. To je ujedno posljednja pobjeda mostarskog tima nad Željezničarem.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, prvi put Velež i Željezničar su se sastali 19. maja 1946. godine u Sarajevu. Plavi su tada bili bolji s 2:1. Na stadionu Rođeni snage su odmjerili ukupno 17 puta. Željezničar ima sedam, a Velež šest pobjeda. Posljednji međusobni duel okončan je minimalnim trijumfom kluba iz Sarajeva. 

Subotnji duel igra se s početkom u 16:30, a sudit će ga Ermin Sivac iz Zenice. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

gromovnik2
Nek Velež pobjedi!
28 6
Plavi21
Svi u Mostar! Nedajmo da nas zavade, mi smo radnički klubovi, i klubovi raje. Sretno!
22 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi