Oslabljena Rusija bolja od Hrvatske
Mario Kasun bio je sa 13 poena najefikasniji kod poraženih

Eurobasket

Oslabljena Rusija bolja od Hrvatske

U utakmici koju su obilježile granitne odbrane, veoma loš napad i slab šuterski učinak obje ekipe. Rusija je pobijedila Hrvatsku rezultatom 62:59.

Reprezentacija Hrvatske je uoči Evropskog prvenstva u Poljskoj najavljivala pohod na jednu od medalja, ali ako je suditi po dosadašnjim utakmicama, izabranici Čapljinca na klupi Hrvatske, Jasmina Repeše, mogu biti zadovoljni ukoliko izbore plasman među osam najboljih.

Hrvatska je danas na putu imala aktuelnog evropskog prvaka Rusiju, koja je u Poljsku stigla bez "pola" sastava. Drugim riječima, selektor Rusa David Blatt na ovom Eurobasketu nije mogao računati na Andreja Kirilenka i JR Holdena, dvije najveće zvijezde. Međutim, i tako oslabljena Rusija uspjela je savladati Hrvatsku i prilično izjednačenom meču.

U posljednju minutu susreta ušlo se sa prednošću Rusa od 57:55. Monya faulira Nikolu Vujičića, koji sa linije slobodnih bacanja pogađa jednom. Rusi potom iskorištavaju oba slobodna bacanja, te odlaze na 59:56. Pobjedu je u posljednjem napadu za Hrvatsku prokockao Marko Popović sasvim nerezonskim šutem za dva poena, koji je promašio.

Anton Pokrašov je potom ubacivši jedno bacanje samo potvrdio pobjedu Rusije, s kojom je aktuelni evropski prvak ostao u igri za plasman u četvrtfinale. Marko Popović je tri sekunde prije kraja uspio ubaciti trojku, ali je bilo prekasno da se napravi preokret i dođe do pobjede.

Jedini dvocifren u pobjedničkoj ekipi bio je Mozgov, koji je zabilježio svoj rekord u broju postignutih poena u dresu Rusije sa 18, dok su Bykov, Fridzon i McCarthy ubacili po devet. Kod Hrvatske, nakefikasniji je bio Mario Kasun sa 13, Zoran Planinić je ubacio poen manje, a Banić je dodao 11 poena, uz sedam skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.