Osmo finale u Njemačkoj

Barca nikada, Juventus izgubio 1997. godine

Osmo finale u Njemačkoj

Večerašnje finale koje se igra u Berlinu, osmo je ukupno u Njemačkoj. Barcelona svoja finala nikada nije igrala u Njemačkoj, Juventus jeste 1997. godine. Navijači Juventusa ga svakako ne pamte po dobrom.

Munchen je bio najviše puta domaćin, četiri, igralo se na dva stadiona. Starom Olimpijskom, odnosno
kasnije na Alianz Areni. Pored Munchena, još je Stuttgart dva puta ugostio finaliste, te jednom
Gelsenkirchen.

Prvo finale bilo je ono iz 1959. godine koje se igralo na Neckarstadionu, Real Madrid je nadigrao Reims 2:0. Olimpijski stadion u Munchenu ugostio je Nottingham i Malme, Englezi su slavili 1:0 1979. godine. Nakon Reala,

Na Neckarstadionu naslov prvaka Evrope osvaja PSV i to nakon izvođenja penala kontra Benfice. Na starom, Olimpijskom stadionu ponovo smo 1993. godine gledali finale. Prvo finale zvanične Lige prvaka nakon transformacije iz Kupa prvaka. Veliki okršaj Marseillea i Milan, odlučio je Boli u 43. minuti. Šest sedmica kasnije, zbog namještene utakmice u prvenstvu klubu je oduzeta titula, Tapie je kasnije završio u zatvoru a Olimpique u drugoj ligi.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Na istom mjestu su se u finalu Juventus i Borussia Dortmund 1997. godine. Juventus je bio favorit, Borussia je Staroj dami očitala lekciju. Karl-Heinz Riedle  i Ricken su kreirali veliku pobjedu sastava iz Dortmunda 3:1.

Naslov prvaka Evrope u Njemačkoj su proslavili i navijači Porta. U Gelsenkirchenu je Mourinho preko Carlosa Alberta, Deca i Alenicheva srušio Monaco. Posljednje, sedmo u Njemačkoj bilo je ono 2012. godine. Chelsea je u dramatičnom finalu uspio pobjediti domaćina, ekipu Bayerna nakon izvođenja jedanesteraca.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.