Ostaje li Begović nedodirljiv među stativama?
Bez obzira na trenutnu formu, Begović je uvijek u prednosti nad Šehićem, Pirićem, Burićem...

Šta smo dobili američkom turnejom

Ostaje li Begović nedodirljiv među stativama?

"Moram pohvaliti Šehića i Pirića", kazao je poslovično nepričalački raspoloženi selektor fudbalske reprezentacije BiH, Robert Prosinečki nakon odigrane dvije utakmice na američkoj turneji, protiv SAD i Meksika.

Dobro je na kraju ispalo. Dvije provjere koje su mogle znatno utjecati na atmosferu, premda smo igrali sa igračima što šansu vrebaju iz drugog plana, okončane su, a da nismo zglajzali.

I Medunjanina je pohvalio Robi, jer se sticajem okolnosti snašao na stoperu i Menala odranije. Za Menala se znalo, nije ga morao ni isprobavati, ali je dobro da je momak upisao prve minute i za formalno pravno A tim.

Ostalo, odigrali su momci relativno korektno, mada da su i neki drugi igrači bili umjesto njih, također premijerligaški, ne bi bilo mnogo ni lošije, pogotovo bolje.

Uveo je Prosinečki nekoliko zdravorazumskih poteza. Recimo, najbanalniji, pet, šest, deset sati ranije znao se sastav, ko će prvi istrčati. Zapravo malo nakon trenutka kada su saznali igrači sastav, mogla je i javnost.

Laiku koji ima zrno pameti nikada neće biti jasan taj adet. Nama su najzvučnije informacije, ekskluzive kada se otkrije deset sati prije utakmice da bi desnog beka mogao igrati taj i taj, a na lijevo krilo neće onaj, nego ovaj, jer će onaj biti prekomandovan na stopera.

Najčitanije vijesti su kada UEFA, ili ko već, objavi zvanične sastave. Pa onda obično bude Meša iznenadio. Ako si već igračima obznanio na koga računaš, šta je problem da svi to znaju, ne iščekujući pet do 12. Kao Roberto Mertinez će vidjeti sastav i onda će znati kako će pobijediti BiH. Svu svoju formaciju i sve će modelirati kada vidi hoće li igrati Vršajević ili Vranješ na desnom beku.

A ovako, nema šanse da išta vidi, kakva Belgija, kakav Kipar. Da mi kojim slučajem istrčimo prelijepljenih prezimena i da nema zvaničnih zapisnika, ne bi nas dobili do 3.000 godine.

Prosinečki je ovaj put bio transparentan, no poslije utakmice s Meksikom nije rekao ništa revolucionarno, osim što bi se možda moglo naslutiti da neće Asmira Begovića smatrati nezamjenjivim i nedodirljivim.

Da je bilo više mangupluka kod prethodnog selektora davno je trebao napraviti jedan takav potez. Ne da bi naudio Begoviću, već da bi ga učinio boljim golmanom u ono nekoliko dana koliko bude na okupljanju reprezentacije. Kada se za nešto boriš bolji si nego kada se ne boriš.

I ništa gore za jedan kolektiv nema, psihološki, od igrača koji godinama ima zacementirano mjesto u sastavu, bez obzira o kojoj se poziciji radilo. Ibrahimu Šehiću ni Kenanu Piriću nije data šansa čak ni u besmislenoj utakmici protiv Estonije, kada su komotno mogli braniti (kasnije su se u Šehićeve kvalitete mogli uvjeriti i Antoine Griezmann i ostalih stotinjak miliona uživalaca u mečevima Lige evropskih prvaka).

Ostalo... Tek će do martovskog termina za prijateljske utakmice frcati sve od imena potencijalnih kandidata za reprezentaciju. Navodno, Prosinečki računa na najmanje četiri igrača koja nisu "prismrdila" A timu, niti su sada bila na spisku, a bili su članovi omladinskih selekcija. Čut će se.

Top Komentari

Rustempasa
Vec znam unaprijed kada je ovaj Culic autor jednog clanka. Da bog sacuva!
36 3
Admir Dolamic
Sve se nadam da cu procitat nesto pozitvno od strane portala sportsport.ba, a kad ono svaki put sve besmisleniji i besmisleniji textovi. Vrhunskog profesionalca Begovica ljudi uzeli na zub, pa samo jedna rijec "sramota". Spominjanje nekog mangupluka koji je Mesa imao a koji nikad nije mijenjao istih 14 igraca i koji je bas naprotiv kukavica i vi pokusavate stavit epitet kukavice Prosineckom a ne mangupa koji vec od pocetka Prosinecki pokazuje, onda vi "novinari" nema te veze sa svojim poslom a pogotovo sa nogometom. Smetat ce vama Prosinecki jos dugo ali neka smeta ko za inat.
34 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi