Otvorena vrata Begoviću, Medunjaninu...
Asmir Begović

Ko su potencijalni reprezentativci BiH

Otvorena vrata Begoviću, Medunjaninu...

Odluka donešena na kongresu Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) o uklanjanju dobne granice za igrače koji žele promijeniti nacionalnu selekciju za koju bi igrali najviše odgovara „malim“ nacijama, kao što je to Bosna i Hercegovina.

S novim ovim pravilom nacionalni dres Bosne i Hercegovine u budućnosti bi moglo nostiti nekoliko veoma zanimljivih fudbalera, koji su već bili zabilježili nastupe za druge države, odnosno njihove U21 sastave.

Asmir Begović


Spisak mogućih novih „zmajeva“ predvodi golman Asmir Begović. Sadašnji čuvar mreže engleskog premijerligaša Portsmoutha rođen je u Trebinju 20. juna 1987. godine, a već sa nepunih pet godina napustio je rodni grad.

Begović je kao 16-godišnjak 2003. godine potpisao ugovor sa Portsmouthom, a profesionalni debi imao je u dresu Macclesfield Towna, gdje se nalazio na posudbi. Bilo je to u sezoni 2006/2007. Portsmouth u njemu vidi nasljednika reprezentativnog golmana Engleske Davida Jamesa, kojem je zamjena na klupi ovog engleskog premijerligaša.

Begović je debi za U20 reprezetanciju Kanade imao 2007. godine na Svjetskom prvenstvo igrača uzrasta do 20 godina, a na kanadskom golu do sada je stajao ukupno 11 puta.

Haris Medunjanin

Medunjanin je rođen 8. marta 1985. godine u prijestolnici Bosne i Hercegovine, Sarajevu. Sa 20 godina, 2005, potpisao je ugovor sa aktuelnim prvakom Holandije, AZ Alkmaarom. Međutim, u tri sezone koliko je proveo u Alkmaaru i nije se baš naigrao, odigravši ukupno 13 utakmica (3 gola) za AZ. Sezonu 2006/2007 proveo je kao posuđen igrač u roterdamskoj Sparti, gdje je odigrao 32 utakmice, uz sedam golova, te bio najbolji igrač ove ekipe te sezone.

Prošle godine preselio se u špansku Primeru, u redove Valladolida, za koji je u sezoni iza nas odigrao 18 utakmica, uz jedan gol i dvije asistencije.

Za mladu U-21 reprezentaciju Holandije debitovao je 2005, a bio je član šampionske generacije Oranja, koja je na Evropskom prvenstvu 2006. godine osvojila naslov prvaka Evrope pobjedom 4:1 u finalu sa selekcijom Srbije.

Mustafa Kučuković

Mustafa kučuković još je jedna u nizu velikih nada evropskog fudbala, koja ima mogućnost igranja za Bosnu i Hercegovinu. Kučuković je rođen 5. novembra 1986. godine u Bosanskom Novom, a trenutno igra kod proslavljenog bh. stručnjaka Mehmeda Meše Baždarevića u francuskom Grenobleu.

Profesionalni debi u Bundesligi imao je u dresu njemačkog Hamburga 11. septembra 2004. godine u susretu protiv Stuttgarta, kada je u drugom poluvremenu ušao u igru. U Hamburgu je igrao do 2006. a ukupno je skupio 14 nastupa za ovu ekipu. Sezonu 2006/2007. proveo je na posudbi u Greuther Furthu (21 nastup, 2 gola), a sezonu poslije proveo je na Allianz areni u redovima Munchena 1860, za koji je odigrao 29 utakmica, uz četiri gola. Iz Minhena je otišao put Francuske, u Grenoble, gdje mu je trener nekadašnji fudbaler sarajevskog Željezničara Mehemed Baždarević.

Kučuković je nosio dres svih mlađih selekcija reprezentacije Njemačke. Ua U-19 reprezentaciju odigrao je devet utakmica i postigao 4 gola, za U-20 pet susreta uz tri gola, dok je jedan nastup imao i za U-21 reprezentaciju Njemačke.

Od ostalih igrača, potencijalnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, svakako vrijedi izdvojiti Iliju Sivonjića, rođenog u Jajcu 13. januara 1987. godine. Selektor A nacionalnog tima Miroslav Blažević još je u martu pokazao interes za ovog mladog napadača zagrebačkog Dinama, ali kako je već igrao za U19 selekciju Hrvatske, a ima više od 21 godine, tada nije mogao biti uvršten u bh. tim.

Hrustić ipak može igrati

Novi igrač njemačkog Bochuma, Nurdin Hrustić, međutim, imao je pravo nastupa za Bi Hi bez novog pravila, a ne kako je SportSport.ba prenio nepotvrđenu informaciju da ovaj fudbaler nema pravo nastupa za BiH. Hrustić je, naime, u jednoj utakmici nastupio za reprezentaciju SAD, ali se radilo o jednoj vrsti revijalne utakmice, tako da se ona ne ubraja u službene susrete, što ovog fudbalera čini potencijalnim reprezentativcem BiH.

Od ostalih igrača treba spomenuti i Anela Džaku, koji ima 29 godine i nastupa za njemačkog drugoligaša Kaiserslautern. Veroljub Salatić rođen je u Zvorniku 14. novembra 1985. godine, a trenutna igra u Švajcarskoj, za Grasshopers. Za U21 selekciju Švajcarske do sada je nastupio 25 puta, te postigao i dva gola.

Međutim, i pored promjene pravila, neki igrači i dalje neće imati pravo obući dres a nacionalnog tima Bosne i Hercegovine. Eldin Jakupović, golman ruskog Lokomotiva, na posudbi u Grasshopersu, već je oblačio dres U21 reprezentacije BiH, pa je potom igrao za švajcarsku selekciju, te više nema pravo mijenjati države za koje nastupa.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Na potezu N/FSBiH

Sve u svemu, Evropa je puna bh. talenata, koje su pokušale pokupiti druge države i u tome većinom i uspjele. Međutim, s novim pravilom FIFA-e, naša reprezentacija otvara vrata nekim mogućim novim zvijezdama “najvažnije sporedne stvari na svijetu”. Sada je na redu Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine da pokuša odraditi ono za što su tu, odnosno da pokušaju kontaktirati neke od ovih fudbalera, kako nam se ne bi desio novi Zlatan Ibrahimović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije