Ovo kino snova zovu fantazijom?
U Ligi šampiona i Evropa ligi vjerovatno nikada nismo gledali gore suđenje.

CIRKUS COLUMBIA

Ovo kino snova zovu fantazijom? · Komentar

"Te greške ne utiču samo na finansije kluba, već utiču na strast igranja i na naporan rad koji je uložen", tim riječima je sportski direktor Rome Ramón Rodríguez Verdejo, poznatiji kao Monchi, opisao lakrdiju od suđenja u režiji Slovenca Damira Skomine tokom drugog poluvremena revanša polufinala između Rome i Liverpoola. 

Možda bi Rim gorio u noći sa srijede na četvrtak, a predsjednik Rome James Pallotta spas tražio u svojoj dobro poznatoj fontani da se Roma plasirala u finale Lige prvaka. Ipak, Rim nije gorio, fontana je bila zatovrena te noći, a Skomina je utišao Olimpico.

Slovenski arbitar, uz pomoć svojih pomoćnika, je uništio Romu, njene navijače, neutralne ljubitelje fudbala i direktno uticao na historiju. Rezultat je bio 2:2, Romi su trebala još tri gola za pola sata i igrali bi se produžeci. El Shaarawy se našao u prilici, a Alexander-Arnold mu je rukom izblokirao udarac koji je išao u gol. Penal da veći biti ne može i crveni karton za desnog beka Liverpoola. Pola sata do kraja, eventualnih 3:2 za Romu i igrač više. Uzeti dvogled i vidjeti Kijev...Nisu samo tu Slovenci oštetili Romu, već i nekoliko minuta ranije kada je golman Karisu oborio Džeku u šesnaestercu, a pomoćnik Skomine digao zastavicu za ofsajd. Ofsajda nije bilo.

CIRKUS

U Ligi prvaka i Evropa ligi možda nikada nismo gledali suđenje gore nego ove sezone. Pola timova je pokradeno, a možemo slobodno reći da tri od četiri kluba koja su izborila finale pomenuta dva takmičenja su to učinila uz direktnu pomoć sudija. Kada bi gledali samo greške koje su napravljene u polufinalima, imamo više nego dovoljno materijala za reći da suci u najjačim evropskim takmičenjima dobijaju prevelike dnevnice. Znate li da suci u evropskim takmičenjima dobiju oko 5.000 eura za 90 minuta jedne utakmice? Ako u sezoni odsudi 13 takvih utakmica može zaraditi 60.000 eura. Dakle, za 1.170 minuta jedan dobar stan u centru Sarajeva. A, oni dođu i naprave lakrdiju. Dijele nepravdu Bayernu, Red Bull Salzburgu i Romi. A, kada ste posljednji put čuli da je jedan od njih suspendovan zbog grešaka ili da je UEFA nešto učinila po tom pitanju. Za početak ćemo nabrojati najkardinalnije greške u polufinalima.

1. Ruka Marcela

Nije ništa novo ako kažemo da je Bayern u duelu protiv Reala pokraden, to je normalna pojava. Pravi primjer toga vidjeli smo na Santiago Bernabeu u revanšu polufinala. Pri rezultatu 1:1 u sudijskoj nadoknadi prvog dijela iz aviona se vidi da Marcelo igra rukom u svom šesnaestercu, ali nijedan od sudaca ne vidi. Dakle, trebao je biti penal, 2:1 za Bayern i poluvrijeme. Šta bi se do kraja desilo, nikada nećemo saznati.

Osim te situacije, Bayern je oštećen za još jedan čist penal na Bernabeu. Lewandowski je u drugom poluvremenu uzeo loptu ispred Ramosa koji ga je potom faulirao, ali suci ni to nisu vidjeli. Još jedna sporna situacija se desila u prvom dijelu kod rezultata 1:1 kada su u duelu također bili Lewandowski i Ramos, ali iz snimka koji mi imamo ne može se sa stopostotnom sigurnošću reći da je bio penal, a vrlo je moguće da jeste.

Zanimljivo i sam Marcelo je nakon meča priznao da je trebao biti penal kod njegove situacije. "Neću da lažem. Igrao sam rukom i mislim da je trebao biti penal za Bayern. Da kažem nešto drugo, slagao bih. Ali, to vam je fudbal". Svemu dodajmo da su i u Minhenu bile tri sporne situacije kada su fudbaleri Bayerna tražili penal.

2. Džekin ofsajd

Još jedna situacija u kojoj nema dilema. Igrao se 49. minut utakmice u Rimu. Roma gubi 2:1, trebaju joj četiri gola za produžetak. Džeko dobija pas, pada u šesnaestercu nakon faula Kariusa, ali pomoćnik diže zastavicu i Skomina svira ofsajd. Ponovljeni snimak pokazuje da ga nije bilo.

3. Ruka Alexandera-Arnolda

Igrao se 63. minut. Roma-Liverpool 2:2. Romi trebaju tri gola za produžetak. Kao što smo maloprije naveli, čist penal treba biti dosuđen nakon ruke Alexandera-Arnolda i defanzivac gostiju treba biti isključen, ali ništa. Ko može garantovati da Roma do kraja ne bi izborila barem produžetak?

4. Korner za Marseille

Nepravda nad nepravdama. Igrao se 116. minut susreta na Red Bull Areni u Salzburgu, Zambo Andre-Frank napucava loptom svog saigrača, a sudac Karasjov dosuđuje korner za goste. Pet sudaca, nijedan nije vidio da je napucao svog igrača. Baš iz tog kornera gosti su postigli gol i prošli u finale. Nepravda da veća ne može biti.

Nije samo tu pogriješio ruski sudac. On je imao pravi šou sinoć u Austriji. Pred kraj regularnog dijela nije dosudio čist penal za goste. Fudbaler Salzburga je igrao rukom u svom šesnaestercu, ali nijedan od pet sudaca to nije vidio iako je bilo očigledno.

Ako bi svemu dodali sumnjiv penal za Juventus na Bernabeu, nesvirane penale za Romu na Camp Nouu, pljačku na Etihadu u susretu Cityja i Liverpoola kada Cityju nije sviran čist penal i poništen mu je čist gol, onda možemo utvrditi da su Liga prvaka i Evropa liga ove sezone bili pravi CIRKUS.

TEORIJE ZAVJERA

Kao i u svim životnim sferama, dosta ljudi voli teorije zavjera, a u fudbalu ih ima jako mnogo. Većina tih teorija je usmjerena protiv Real Madrida i Barcelone, odnosno smatra se da UEFA većinom 'šilji' većim klubovima kako bi oni otišli što dalje u takmičenju i kako bi krovna kuća evropskog fudbala na taj način zaradila više novca od prodaje karata, TV prava i ostalog.

Ne ulazeći u to da li u tome ima istine ili ne, pozabavit ćemo se jednom veoma jednostavnim teorijom, koju bi svi trebali prvu sumirati. Možda suci stvarno ne vide sve te situacije. Zamislite koliko puta smo gledali neku spornu situaciju ofsajda u usporenom snimku i nismo mogli zaključiti je li ofsajd ili ne. Isto je i sa igranjem rukom u šesnaestercu ili faulu. Brojne od tih situacija ne ne mogu vidjeti ni nakon tri ili četiri ugla kamere, a zamislite kako je tek takvu odluku teško donijeti u djeliću sekunde.

Spomenut ćemo i penal za Real protiv Juventusa. Na društvenim mrežama se i danas vodi polemika. Mnogi su saglasni da je bio penal, ali da je bio preblag da bi se svirao u takvom trenutku. Sudac nije imao vremena za polemike i morao je donijeti odluku u djeliću sekunde što svakako nije lako.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sada se vraćamo na sami početask priče. Suci su više nego dobro plaćeni da rade posao koji rade i ako ga ne znaju raditi ne trebaju ga ni raditi. Najbolji zaključak nakon svega bi bio da bi se u UEFA-ina takmičenja trebala uvesti VAR tehnologija. To je jedini način da se greške svedu na minimum. A, do tada ćemo gledati još mnogo ukradenih snova.

Za kraj se možemo zapitati jesu li riječi Monchija nakon revanša protiv Liverpoola istinite. Da postoji VAR tehnologija u Ligi prvaka, da li bi u finalu igrali Roma i Bayern?

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Osvaldo000
Greske koje subisle na stetu marseja i liverpula necemo spominjati? Roma je ekipa koja je u jednom trenutku gubila da 5-0 i kao takva ne zasluzuje da igra polufinale, a ne finale. Liverpul je sebi mogao dopustiti opustanje i ne rizikovanje povreda
23 34
criticos
Nisam za uvođenje VAR tehnologije, pa da se utakmica prekida svakih 5min. To ubija draž i remeti ritam ekipe. Zanimljivije bi mi pravilo bilo koje se koristi u tenisu (Hawk-Eye) u vidu Challengea. Znači, da svaka ekipa ima pravo po jednom u poluvremenu da pozove Challenge da se sudija očituje ako se ekipa osjeća oštećenom (start za crveni, penal, ofsajd i sl.) + sudija ima 1 pravo da koristi samoinicijativno tokom meča ako je neodlučan + eventualno bonus još jednom u zadnjih 5min regularnog dijela uz sudijsku nadoknadu a koje riječ o knock out fazi takmičenja. U slučaju produžetaka, smatralo bi se kao treće poluvrijeme gdje opet ekipe i sudija po jednom imaju pravo tražiti Challenge. Neiskorišten Challenge se može prenijti u drugo poluvrijeme ili produžetke, a Challenge može pozvati samo trener u dogovoru sa igračima u roku 30sec. Ja bih tako koncipirao VAR tehnologiju.
10 34

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi