Palestinci historijski uspjeh slavili s famoznim slovom V - Počelo je još od Arafata

Plasirali se u osminu finala Azijskog kupa

Palestinci historijski uspjeh slavili s famoznim slovom V - Počelo je još od Arafata

Edmir Škorić

Palestina se danas po prvi put u svojoj historiji plasirala u osminu finala Azijskog kupa, nakon što je pobijedila Hong Kong s 3:0 u 3. kolu grupe C.

Palestincima je pobjeda omogućila da sa četiri osvojena boda budu među četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Osigurali su tako prolazak u osminu finala i to je naravno najveći uspjeh ove zemlje. Baš kao i Sirija, danas su uradili ono što nikada prije u historiji vlastite fudbalske reprezentacije nisu uspjeli.

Već dugo vremena traje rat u Pojasu Gaze i na palestinskom tlu, pa je ovaj uspjeh fudbalera time značajniji i veći. To je prva konkretna radost napaćenog naroda koji je u ratu izgubio više od 25.000 ljudi, uglavnom žena i djece koji su poginuli od strane izraelskog bombardovanja.

"Naša poruka nije samo sportska, ljudima će puno značiti zbog onoga što se tamo događa. Nadamo se da možemo ispisati historiju", rekao je selektor Palestine Makram Daboub prije utakmice protiv Hong Konga. Oni su tu poruku poslali tako što su razbili Hong Kong i ispisali historiju.

"Pobjeda je bila simbol. U slavlju golova palestinski su fudbaleri prišli tribinama, prekrižili ruke na zapešćima i prstima napravili slovo 'V'. “Ovaj znak 'V' izmislio je Winston Churchill, ali ga je naš predsjednik, Yasir Arafat, često koristio u intervjuima. 'V' se odnosi na pobjedu. Zato ga ljudi koriste kao znak pobjede i slobode za Palestince”, objašnjava Ahmad Raed, palestinski državljanin iz Beit Sahoura, grada istočno od grada Betlehema.

Oglasi

“To znači slobodu. Također to radimo u ženskom fudbalskom timu", kaže za novine AS Bisan Abuaita, jedna od fudbalerki ženskog palestinskog tima i dodaje da to također znači i solidarnost.

Dana 20. oktobra, dvije sedmice nakon početka sukoba između Hamasa i Izraela, igrači Al-Ahlyja u Kairu (Egipat) proslavili su pogodak na isti način: prekriženih ruku i srednjih i kažiprsta u nebu.

"U znak solidarnosti s Palestinom, igrači Al-Ahlyja proslavili su svoj pogodak u kultnom Hanzala stilu", primijetio je tada lokalni medij Cairo360. "Sve je u slobodi Palestine", kaže Bashar Alzoughbi, rodom iz Beit Sahoura i igrač njemačkog Germania Ilmenaua.

Slavlje palestinskih igrača predstavlja slobodu njihovog naroda i solidarnost drugih s njihovim ciljem. Arafat ga je, kako su objasnili, učinio modernim.

Arafat je bio jedan od najpriznatijih političkih vođa 20. stoljeća. Od kraja Drugog svjetskog rata Arafat je sudjelovao u palestinskom pokretu tražeći suverenitet za svoj narod.

Arafat je bio vladar Palestine više od 40 godina

Na vlasti je bio više od 40 godina. Svijet pamti taj govor pred UN-om 1974. godine: "Danas sam došao noseći u jednoj ruci maslinovu grančicu, au drugoj oružje borca ​​za slobodu. Ne daj da mi maslinova grančica padne iz ruke. Ponavljam: ne daj da mi maslinova grančica padne iz ruke".

S druge strane, Hanzala stil na koji je mislio egipatski medij Cairo360 je onaj koji je uspostavio politički karikaturist Naji al-Ali. Hanzala je jedan od njegovih likova, kojeg predstavlja desetogodišnji dječak koji, nakon što je nakon rata bio prisiljen napustiti svoju zemlju, neće odrasti sve do povratka u Palestinu. “Handala je rođen s 10 godina i uvijek će imati 10 godina. U toj sam dobi napustio svoj rodni kraj . Kada se Handala vrati, imat će još 10 godina i tada će početi rasti ”, napisao je karikaturist.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Bravo Pelestinci!
1 0
FahrudinKonjHodzic
agresori i teroristi
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi