Parker u finišu slomio Njemačku
Dvojac vrijedan 34 poena

Eurobasket 2009

Parker u finišu slomio Njemačku

M. Maksimović

Francuska je u slaboj i do kraja neizvjesnoj utakmici ostvarila prvu pobjedu na Eurobasketu savladavši Njemačku 70:65. Čovjek odluke je bio Tony Parker koji je u finišu ubacio posljednjih osam poena za pobjedu Francuske.

Tokom cijele utakmice trajala je rezultatska neizvjesnost, a niti jedna selekcija nije uspjevala stvoriti osjetniju rezultatsku prednost. Francuzi su imali velikih problema sa šutom tokom cijelog susreta, pogotovo onim za tri poena. Pogodili su samo četiri trice iz 15 pokušaja, a prednjačio je Tony Parker koji je šutirao 1/7. Uz to Francuzi su promašili i 15 slobodnih bacanja, pa kad se sve uzme u obzir ''tricolori'' moraju biti prezadovoljni.

Njemačka je bez Dirka Nowitzkog odigrala solidnu utakmicu, niti jedan igrač nije ubacio više od 13 poena. Ipak ovoj ekipi Dirka Bauermanna večeras je problem predstavljao skok, jer su su ih Francuzi fizički dominantiji nadskakli 46-32.

Utakmica je odlučena u samom finišu. I pored lošeg šuta Parker je bio čovjek odluke. U posljednje dvije minute je ubacio sve poene za Francusku, ukupno 8, dok su na drugoj strani trice promašili prvo Schultze, pa Schaffartzik.

Francuska - Njemačka 70:65
(14:17, 19:20, 17:11, 20:17)
Gdansk: Dvorana Hala Oliwia.Gledalaca:3000
Sudije: Milivoje Jovčić (Srb), Marek  Cmikiewicz (Pol), Engin Kennerman (Tur)
Francuska:Diot 2, Batum 12, Jeanneau 2,Koffi, Mahinmi,Parker 19,Bokolo,
Pietrus 3,De Colo 5, Diaw 7,Turiaf 15,Traore 5. Selektor: Vincent Collet
Njemačka:Staiger, Schaffartzik 5, Schultze 13, Ohlbrecht 2, Wysocki 4,Hamann 9,
Greene 12, Pleiß, Harris 4, Femerling 11, Benzing,Jagla 5. Selektor: Dirk Bauermann

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.