Pau Gasol najbolji evropski košarkaš

Zasluženo priznanje

Pau Gasol najbolji evropski košarkaš

Adnan Beganović

Centar španjolske reprezentcije i LA Lakersa, Pau Gasol, izabran je za najboljeg košarkaša Evrope u izboru kojeg organizuje La Gazzetta dello Sport.

Pau Gasol je imao dosta uspješnu godinu iza sebe, pružao je sjajne partije, kako u reprezentaciji tako i u Lakersima. Sa Lakersima je igrao veliko NBA finale u kojem je poražen od Bostona, dok je sa reprezentacijom igrao finale OI u kojem je također poražen od SAD.

U ovom tradicionalnom izboru koji se organizira od 1978. godine, a čiji žiri čine samo košarkaši, treneri i novinari, Gasol je slavio ispred svog sunarodnjaka, Rudyja Fernandeza, koji nastupa za Portland.

Gasol je na tronu nasljedio Francuza Tonija Parkera koji je slavio prošle godine, dok je prije Parkera pet godina zaredom najbolji po Gazzetti bio Nowitzki.


U istoriji Gazzettinog izbora najviše titula ima Arvidas Sabonis, čak šest, dok Toni Kukoč ima pet a nikad ponovljivi Dražen Petrović je bio najbolji četri puta.

U ženskoj konkurenciji za najbolju je izabrana Belgijanka Ana Wauters, centar San Antonio Silver Starsa. Wauters je po peti put najbolja po čemu je apsolutna rekorderka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.