Odgajan u kafanama: Pred meč popije čašicu viška, pa na terenu ponizi Zidanea, Kahna, Gattusa...

Legendarni veznjak

Odgajan u kafanama: Pred meč popije čašicu viška, pa na terenu ponizi Zidanea, Kahna, Gattusa...

Admin Čaušević

Neki igrači su jednostavno toliko dobri da ih ništa i niko nije moglo spriječiti da na terenu pokažu svoj kvalitet.

U vremenima kada se u fudbalu nije posvećivalo pažnje svakom detalju kao što je to slučaj danas fudbaleri su pred utakmice uživali u porocima. Bilo cigaretama, alkoholu ili čak vođenju ljubavi sa partnericama.

Paul Scholes se bez sumnje smatra jednim od najboljih veznjaka u historiji. Nema tog tima kojem omaleni Englez nije zadao glavobolje, posebno kada je bio na vrhuncu karijere.

Čuveni fudbaler Manchester Uniteda je igrao protiv najboljih igrača svijeta. Mnogim ljubiteljima fudbala je ostao upamćen njegov gol protiv Barcelone u polufinalu Lige prvaka 2008. kada je izbacio Katalonce.

Snažan i precizan šut, odličan osjećaj za gol, profinjena tehnika i milimetarski precizan pas su bile njegove najbolje karakteristike. Brzina ga nije krasila, ali je svejedno na terenu bio fenomenalan, posebno u igri glavom pošto je visok 168 cm.

"Bio je skoro pa nedodirljiv u onom što radi. Nikad se ne bih umorio gledajući ga. Rijetko naiđete na kompletnog igrača, ali ako je neko tome blizu onda je to Scholes", svojevremeno je rekao Zinedine Zidane o Englezu.

Oglasi

Zidane je odlično zapamtio Scholesa u nekoliko međusobnih duele kako u klupskom tako i reprezentativnom fudbalu. Posebno je to bio slučaj na Euru 2004. godine kada je Englez razbio francuski vezni red.

Lista igrača kojim je "život zagorčao" legendaarna "Ginger Ninja" je podugačka, među žrtvama mu je bio i čuveni Oliver Kahn zatim Gennaro Gattuso, Steven Gerrard, Didier Deschamps i mnogi drugi.

To je samo bila jedna u nizu od na stotine briljantnih partija čuvenog fudbalera koji je svoju cijelu karijeru proveo igrajući za Manchester United pod palicom Sir Alexa Fergusona.

Interesantno da je Scholes znao predstavljati problem za Fergusona i Manchester United je bi prije utakmice znao konzumirati alkohol, što je i sam priznao.

Scholes:

Oglasi

"To je bio moj način života. Kao dječak sam odgajan po kafanama. Gdje bismo god išli, mama, otac i ja, to bi uključivalo neku kafanu. Ja bih bio vani i udarao loptu, i čekao bih mamu i tatu dok ne završe jer je deci bio zabranjen ulaz", kazao je Scholes.

"Sjećam se kad sam bio na početku karijere da su mi zvali oca i da su zabrinuti zato što pijem previše. Ne znam šta je bilo, ali tako sam odgojan. Četvrtak, petak, subota, nedjelja, možda ponedjeljak - izlazilo se van. Stalno sam bio u nekom pubu", dodao je on.

Scholes je za Mancester United igrao od 1993. do 2013. godine uz 718 nastupa. Prvak Engleske sa Crvenim đavolima je bio čak 11 puta, dok ima i dvije titule Lige prvaka. Posljednjih godina se bavi trenerskim poslom. Često je i angažovan kao gost komentator na fudbalskim mečevima.

Van terena je imao niz skandala. Tako se prije tri godine našao u centru skandala zato što se kao trener Salford Cityja kladio na fudbalske mečeve. Na tikete je uplatio preko 30.000 funti, a na kraju je prošao sa novčanom kaznom u iznosu od 8.000 funti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Paul Scholes' daughter Alicia took great delight at her dad's petrol error

I prošle godine u septembru snimljen je kako u crnoj dukserici kupuje benzin na crno, tačnije kod ilegalnih prodavača u periodu kada je Velikoj Britaniji prijetila nestašica goriva 

Oglasi

Najčitanije iz kategorije