Paulo Autuori - Brazilac kojem ne ide protiv naših trenera

Trener Ludogoretsa

Paulo Autuori - Brazilac kojem ne ide protiv naših trenera

Jedini preostali bosanskohercegovački predstavnik u europskim natjecanjima mostarski HŠK Zrinjski, voljom ždrijeba koji ga nije baš pomazio u trećem kolu kvalifikacija za Europa ligu, snage će odmjeriti s bugarskim prvakom Ludogoretsom iz Razgrada.

Neugodni Bugari od početka ove sezone muku muče sa realizacijom i ekipa vrijedna nekih 50-ak miliona eura ne bilježi rezultate kakvi se očekuju od nje. Posebno je navijače ovog kluba zaboljelo ispadanje iz Lige prvaka koje im je priuštio mađarski prvak FC Vidi protiv kojeg je Ludogorets bio dominantan, no nije pronašao način da zabije pogodak.

No ono što bi navijače i simpatizere Zrinjskog trebalo zabrinuti jeste da su u protekle četiri utakmice u kojima nisu osjetili slast pobjede Bugari stvarali 10 do 15 izglednih prigoda po meču, ali lopta nije jednostavno htjela ući u gol. A po neumoljivom zakonu brojki negdje im se mora otvoriti i za nadati se da to neće biti baš protiv prvaka Bosne i Hercegovine.

Trener ove neugodne i skupe momčadi poznati je brazilski stručnjak Paulo Autuori. Punim imenom Paulo Autuori de Mello stručnjak je čiji je trenerski CV jedan od najvećih u trenerskom svijetu. Ovaj 61-godišnjak s klupe je predvodio sve relevantnije brazilske klubove nakon što je od 1975 do 1979 vodio matični Portuguesa RJ. Otada je Paulo krenuo svoj dugački put po klupama Botafoga, Cruzeira, Santosa, Sao Paula, Gremia, Vasca de Game.

Također u njegovoj biografiji se nalazi nekoliko imena iz portugalskog prvenstva. Maritimo, Vitoria Guimaraes, Nacional, a u sezoni 96/97 vodio je tamošnjeg giganta Benficu. Okušao se Autuori i kao trener nacionalnih selekcija. U dva navrata bio je selektorom Katara, prvo njihove olimpijske selekcije, te potom A tima. U periodu od 2003 - 2005 godine trenirao je i reprezentaciju Perua.

U ovoj bogatoj biografiji se mogu naći i imena arapskog Al Rayyana, te japanskih Kashime Antlersa i Cerezo Osake. Zanimljivo, Autuori je u svojoj epizodi na klupi Kashime 2006 godine imao prigodu igrati i protiv Jeff Uniteda kojeg je tada vodio Amar Osim, a još interesantnije je da je u dva ogleda ovih timova Osimov Jeff United dva puta razbio Autuorijevu Kashimu, s 4:0 u prvenstvu te 2:0 u finalu japanskog Kupa. Možda bi Ante Miše preventivno trebao nazvati i Osima unatoč tome što su ove pobjede sarajevskog stručnjaka izvojevane prije velikih 12 godina.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Seriju dobrih rezultata naših trenera protiv ovog Brazilca neki dan je nastavio i bivši reprezentativac BiH Bruno Akrapović koji je sa svojim Lokomotiv Plovdivom napravio pravu senzaciju i svladao Ludogorets u Razgradu. Autuorijeva momčad je u toj utakmici dominirala, stvarala šanse, ali kako smo već rekli, Ludogorets se bori s realizacijom a Autuori uporno ponavlja da nema razloga da nešto mijenja u svojoj postavci igre jer bugarski prvak igra odlično, stvara šanse, ali ih ne realizira.

Logično je da u Autuorijevom sastavu ima mnogo igrača iz njegovog rodnog Brazila, čak 9 momaka u ovom sastavu granice prelazi s brazilskim pasošem. U rosteru tima iz Razgrada ima još prekaljenih internacionalaca iz Rumunije, Poljske, Argentine, čak i Kanade i pred Zrinjskim je jako teška prepreka. Za nadati se da će Autuori i protiv našeg prvaka nastaviti s negativnim rezultatima koje imaju bosanskohercegovački štih, bilo da se radi o našem treneru ili našem timu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi