Brazil tuguje, a svi pričaju o poruci koju je Pele poslao Neymaru

Brazil tuguje, a svi pričaju o poruci koju je Pele poslao Neymaru

Samir Mlaćo
Brazil tuguje nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Brazilci su nakon penala poraženi od Hrvatske i sasvim neočekivano vraćaju se kući.

Gotovi svi u Brazili su razočarani, padale su i teške riječi, a oglasio se i legendarni Pele.

Pele ima problema sa zdravljem, no pratio je meč. Čestitku je uputio Neymaru koji je jučer pogodio za vodstvo Brazila, što mu je bio 77 pogodak za reprezentaciju, po čemu se izjednačio sa Peleom.

Neymar je nakon meča kazao da će možda prestati igrati za reprezentaciju, jer je ovo za njega težak udarac, ali Pele smatra da on mora nastaviti nositi sveti grb.

Nastavi nas inspirisati, a ja ću podizati ruke u zrak zbog svakog gola koji postigneš, kao što sam radio u svakoj utakmici u kojoj si bio na terenu“,, napisao je Pele, te dodao.

Oglasi

Gledao sam te kako odrastaš, navijao sam za tebe svaki dan i sad ti napokon mogu čestitati zbog izjednačenja mog broja postignutih golova za Brazil. Obojica znamo da je to puno više od samog broja“.

Svjestan je da Brazil tuguje, no u prvi plan je stavio Neymara.

Nažalost, nije to bio najsretniji dan za nas, ali ćeš ti zauvijek biti inspiracija onima koji dolaze. Rekord sam postavio prije 50 goina i sve dosad se niko nije približio. Ti si dečko uspio“, dodao je Pele.

Iako je kroz historiju bilo zaista nevjerovatnih fudbalera, dosta fudbalskih stručnjaka, igrača i navijača nema nikakve dileme - Pele je najbolji svih vremena za mnoge.

Pele je u karijeri osvojio gotovo sve što je mogao. FIFA ga je 2000. godine proglasila igračem stoljeća, a ono što su kolege s terena govorile o njemu navode samo na jedno. Čudesni Brazilac bez dileme najbolji.

Oglasi

"On je najkompletniji fudbaler kojeg sam ikad vidio", riječi su legendarnog Nijemca Franza Beckenbauera.

Čovjek koji je čuvao čuvenog brazilskog fudbalera u finalu Svjetskog prvenstva Tarcisio Burgnich nije znao šta ga je snašlo u tom meču kojeg je Brazil dobio s 4:1.

"Prije utakmice sam sebi rekao da je i on samo čovjek od krvi i mesa. Bio sam u krivu", istakao je on, a još jedan italijanski defanzivac Giacinto Facchetti je dodao:

"Skočili smo u skupa u zrak. Bio sam viši od njega, imao bolji impuls. Kada sam sletio na tlo pogledao sam gore i ostao zapanjen. Pele je još bio u zraku, udarao je loptu glavom. Izgledao je kao da može ostati u zraku koliko to god želi".

Pelea - čije je puno ime Edson Arantes do Nascimento - mnogi smatraju najvećim fudbalerom svih vremena.

Sa Brazilom je osvojio tri Svjetska prvenstva 1958., 1962. i 1970. i postigao 643 gola u 659 zvaničnih utakmica za brazilski klub Santos. Za reprezentaciju svoje zemlje postigao je 77 golova u 92 utakmice.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi