Pele nikad nije proglašen najboljim na svijetu i to zbog bizarnih pravila
Foto - EPA

Legendarni Brazilac nema Zlatnu loptu

Pele nikad nije proglašen najboljim na svijetu i to zbog bizarnih pravila

Midhat Šljivak

Brazilac Pele smatra se jednim od najboljih fudbalera svih vremena.

Konstantno se vodi priča o tome je li čuveni Brazilac bolji od današnjih zvijezda Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Mnogi tvrde da jeste i da je najbolji koji je ikad igrao fudbal.

Međutim, Pele nikad nije osvojio Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera svijeta. Razlog je to što do 1995. godine nijedan igrač van Evrope nije mogao da postane dobitnik nagrade France Footballa.

Nakon 1995. godine se to pravilo promijenilo i France Football je omogućio da se proglasi onaj koji je zaista najbolji na svijetu. Tako je 2015. godine odlučeno da se vrate unazad i da se određeni fudbaleri prepoznaju kao počasni dobitnici nagrade.

France Football je potom čak na naslovnicu stavio Pelea i njegovih sedam Zlatnih lopti i na taj način su priznali grešku koju su pravili u ranim godinama.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Naravno, ove nagrade su počasne i originalni pobjednici nisu ostali bez svojih nagrada.

Lionel Messi je još uvijek lider sa šest Zlatnih lopti, Cristiano Ronaldo ima pet, a Platini, Cruyff i Van Basten po tri nagrade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti